Επίσκεψη του Ιταλού ΥΠΕΞ Luigi Di Maio στη Β-Ε

Επίσκεψη του Ιταλού ΥΠΕΞ Luigi Di Maio στη Β-Ε

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε Zoran Tegeltija δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Luigi Di Maio στο Σεράγεβο ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι καλές, φιλικές και χωρίς ανοιχτά ζητήματα.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Tegeltija είπε ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Β-Ε και Ιταλίας είναι πολύ αναπτυγμένες, ενώ την επόμενη περίοδο θα πρέπει να εργαστούν για τη βελτίωση της πολιτιστικής συνεργασίας και των οικονομικών σχέσεων.

Προσέθεσε ότι συμμερίζεται με τον συνομιλητή του μια σχεδόν πανομοιότυπη άποψη αναφορικά με την επέκταση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ και οι δύο συμφωνούν επίσης ότι η διμερής συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.

«Συζητήθηκαν ζητήματα γύρω από τον εμβολιασμό και τη μετανάστευση. Αποδείχθηκε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις προμήθειας εμβολίων είτε μέσω του μηχανισμού της ΕΕ είτε μέσω του μηχανισμού COVAX, ωστόσο αναμένουμε σημαντικά μεγαλύτερες παραδόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο,» επεσήμανε ο Tegeltija.

Ο υπουργός Di Maio δήλωσε ότι οι δύο χώρες συνδέονται με βαθιές και φιλικές σχέσεις, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την αλληλεγγύη που έδειξε η Β-Ε όταν η Ιταλία περνούσε πολύ δύσκολες στιγμές λόγω της πανδημίας.

Είπε ότι είναι απαραίτητο να ωθήσουν τους οργανισμούς προμήθειας εμβολίων να σεβαστούν τις συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στην Ιταλία και άλλες χώρες.

«Μετά τη σημερινή συνάντηση, προέκυψε η προφανής ανάγκη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας, ιδίως στον τομέα της οικονομίας, με την Ιταλία να κατατάσσεται ψηλά στη λίστα εμπορικών εταίρων της Β-Ε,» προσέθεσε ο Di Maio.

Ανακοίνωσε επίσης την ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας με το άνοιγμα του Ιταλικού Πολιτιστικού Ινστιτούτου στη Β-Ε το 2022.

O Di Maio τόνισε την υποστήριξη της Ιταλίας στις προσπάθειες ένταξης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι ελπίζει να πληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις για να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας χώρα.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Β-Ε, ο Υπουργός Di Maio συναντήθηκε επίσης με μέλη της Προεδρίας της Β-Ε, τους ηγέτες και των δύο κοινοβουλίων, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας και τον Διοικητή των EUFOR. /ibna