Μαυροβούνιο: Πτώση στην αξία εξωτερικού εμπορίου

Μαυροβούνιο: Πτώση στην αξία εξωτερικού εμπορίου

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας Monstat, το συνολικό εξωτερικό εμπόριο του Μαυροβουνίου κατά τους πρώτους δύο μήνες ανήλθε σε 313,1 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας πτώση 20% σε ετήσια βάση.

Η Monstat ανακοίνωσε ότι τα εξαγόμενα αγαθά ανήλθαν σε 60,2 εκατομμύρια ευρώ, 1,6% κάτω σε σχέση με πέρυσι. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 23,4% και ανήλθαν σε 252,9 εκατομμύρια ευρώ.

«Η κάλυψη των εισαγωγών από τις εξαγωγές ήταν 23,8% και είναι υψηλότερη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι όταν ήταν 18,5%,» ανακοίνωσε η Monstat.

Στον τομέα των εξαγωγών, τα ορυκτά καύσιμα και τα λιπαντικά καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό στα 20,9 εκατομμύρια ευρώ.

«Στο πεδίο των εισαγωγών, τα μηχανήματα και οι συσκευές μεταφορών καταλαμβάνουν το υψηλότερο ποσοστό στο ποσό των 57,5 ​​εκατομμυρίων ευρώ. Εδώ περιλαμβάνονται τα οδικά οχήματα (16 εκατομμύρια ευρώ), ηλεκτρικά μηχανήματα, οικιακές συσκευές και μικροσυσκευές (15,2 εκατομμύρια ευρώ) και άλλα,» προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι μεγαλύτεροι εξωτερικοί εμπορικοί εταίροι στις εξαγωγές ήταν η Σερβία με 16,5 εκατομμύρια ευρώ, η Σλοβενία ​​με 4,9 εκατομμύρια ευρώ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 4,7 εκατομμύρια ευρώ.

Οι μεγαλύτεροι εξωτερικοί εμπορικοί εταίροι στις εισαγωγές ήταν η Σερβία με 49,5 εκατομμύρια ευρώ, η Κίνα με 30,4 εκατομμύρια ευρώ και η Γερμανία με 27,9 εκατομμύρια ευρώ.

Το εξωτερικό εμπόριο ήταν υψηλότερο με τους υπογράφοντες την Κεντρική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (CEFTA) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Πτώση 0,2% στο μέσο μισθό

Η Monstat ανακοίνωσε επίσης ότι ο μέσος μισθός χωρίς φόρους και εισφορές τον Φεβρουάριο ανήλθε σε 529 €, 0,2% κάτω από τον Ιανουάριο.

Ο μέσος καθαρός μισθός τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, αυξήθηκε κατά 1,1%.

Ο μέσος μικτός μισθός τον Φεβρουάριο ήταν 790 €.

«Λαμβάνοντας κανείς υπόψη το γεγονός ότι οι τιμές καταναλωτή τον Φεβρουάριο σημείωσαν αύξηση 0,5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, προκύπτει ότι οι πραγματικοί μισθοί για την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 0,7%,» σημειώνει η ανακοίνωση. /ibna