Σλοβενία: Βολές Janša προς την Ευρωβουλευτή in ‘t Veld για λογοκρισία-Κάλεσμα για την παραίτησή της

Σλοβενία: Βολές Janša προς την Ευρωβουλευτή in ‘t Veld για λογοκρισία-Κάλεσμα για την παραίτησή της

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša κάλεσε την Ολλανδή Ευρωβουλευτή Sophie in ‘t Veld (Renew / D66) να παραιτηθεί ως πρόεδρος της ομάδας παρακολούθησης της δημοκρατίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το κάλεσμά του ακολούθησε τα έκτροπα της δημόσια διαβούλευση της Παρασκευής για την κατάσταση στη Σλοβενία ​​και τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση Janša λογοκρίνει τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Janša κάλεσε την in ‘t Veld να παραιτηθεί, κατηγορώντας την ότι έβλαψε ανεπανόρθωτα τη φήμη και την αξιοπιστία της Ομάδας Παρακολούθησης της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (DRFMG).

«Για την κυβέρνηση της Σλοβενίας η ελευθερία του λόγου και των μέσων ενημέρωσης είναι πολύ σημαντική και, συνεπώς, δεν δεχόμαστε λογοκρισία,» αναφέρει σε επιστολή προς την in ‘t Veld ο Peter Šuhel, επικεφαλής του προσωπικού του Janša. Οι αναμνήσεις από εποχές όταν τα άρθρα της εφημερίδας έπρεπε να εγκριθούν από τις κομμουνιστικές αρχές παραμένουν ανεξίτηλες στη μνήμη της Σλοβενίας, προσθέτει.

«Η λογοκρισία σας θυμίζει επικίνδυνα αυτήν την εποχή. Ωστόσο, χαίρομαι που το κάνατε μπροστά στο ευρωπαϊκό κοινό … Δεδομένου ότι πιστεύω ότι έχετε καταστρέψει ανεπανόρθωτα τη φήμη και την αξιοπιστία της Ομάδας με αυτήν την ενέργεια, σας καλώ να παραιτηθείτε από την προεδρία του DRFMG, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των πολιτών της ΕΕ μέσω μιας νέας ηγεσίας και του αξιόπιστου έργου της,» γράφει ο Šuhel.

Η επιστολή απευθύνεται στην in ‘t Veld, ωστόσο αντίγραφο της εστάλη και στον Manfred Weber, αρχηγό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Κοινοβούλιο.

Το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκουν και οι Δημοκρατικοί του Janša (SDS), δεν σχολίασε τις εξελίξεις της Παρασκευής. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα βίντεο επιθέσεων εναντίον των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων, το οποίο επέμεινε ότι έπρεπε να προβληθεί ως μέρος της διαβούλευσης πριν από την ώρα των ερωτήσεων, ωστόσο η in ‘t Veld αρνήθηκε να το επιτρέψει. Αντ ‘αυτού, πρότεινε να προβληθεί το βίντεο στο τέλος της συζήτησης.

Ο Janša απάντησε κατηγορώντας την για λογοκρισία. Το σαββατοκύριακο, δημοσίευσε στο Twitter ότι η Σλοβενία ​​δεν οφείλει απολύτως τίποτα στις Βρυξέλλες. Μερικοί Σλοβένοι πληρώνουν το τίμημα της ελευθερίας και της δημοκρατίας για 35 χρόνια και «οι υπερπληρωμένοι γραφειοκράτες που γεννήθηκαν μέσα στην ευμάρεια δεν θα μας κάνουν κήρυγμα για την ελευθερία και τη δημοκρατία,» είπε.

Η ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld (Renew / D66), απέρριψε τους ισχυρισμούς λογοκρισίας. Η εντύπωση ότι το Κοινοβούλιο είναι αντίπαλος της Σλοβενίας είναι λυπηρή και απέχει από την αλήθεια, είπε στο Σλοβενικό Πρακτορείο Ειδήσεων STA τη Δευτέρα.

Ο ευρωβουλευτής είπε ότι η ομάδα ήταν πρόθυμη να συνεργαστεί και θα κάνει ό, τι μπορεί για να βοηθήσει τη Σλοβενία ​​να αποτρέψει ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που εκτυλίχθηκε στην Ουγγαρία και την Πολωνία.

Είπε ότι η ομάδα διεξήγαγε το έργο της με ουδέτερο, ήρεμο και επαγγελματικό τρόπο. Τα μέλη της ομάδας λυπάται που οι πρόσφατες εξελίξεις μετατράπηκαν σε θέαμα. «Φαίνεται σχεδόν σαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ήταν αντίπαλος του Janša ή της Σλοβενίας, κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα,» δήλωσε τηλεφωνικώς στο STA.

Εάν Ο Janša πιστεύει ότι έχει σχηματιστεί λάθος εντύπωση, μπορεί πάντα να επικοινωνήσει με την ομάδα, προσέθεσε. /ibna