Βουλγαρία: Οι νέοι και οι εκλογές

Βουλγαρία: Οι νέοι και οι εκλογές

Οι νέοι είναι το τμήμα του εκλογικού σώματος το οποίο, παρά τις προσπάθειές τους, τα πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να δυσκολεύονται να προσεγγίσουν. Αποδεικνύεται ότι η «αναζωογόνηση» των κομματικών μελών δεν αποτελεί επαρκή προϋπόθεση για την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων. Απαιτούνται σοβαρές και εστιασμένες προσπάθειες για να πειστούν, καθώς και περισσότερη ειλικρίνεια και δέσμευση για την αντιμετώπιση ζητημάτων σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η πολιτική για τη νεολαία.

Η λέξη κλειδί, που ακούγεται συχνότερα σε συζητήσεις μεταξύ των νέων σχετικά με την κατάσταση στην Βουλγαρία, είναι η αλλαγή.

«Ζητώ μόνο, όσο κι αν κοστίσει, να υπάρχει μέλλον και δυνατότητα αλλαγής για μένα και για τον καθένα», δήλωσε σε συνέντευξή του στον σταθμό της ΒΕΡ στην Βάρνα, ο 18χρονος μαθητής Daniel Lukanov.

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 4 Απριλίου, ο Daniel θα ψηφίσει για πρώτη φορά, αλλά ήδη γνωρίζει τι είναι σημαντικό γι’ αυτόν:

«Όποιος θέλει να συμμετάσχει στην εξουσία πρέπει πρώτα να μάθει να μην κυβερνάται ο ίδιος. Αυτό είναι κάτι που λείπει από τους υποψήφιους».

Επιθυμία συμμετοχής στην ψηφοφορία δηλώνουν αρκετοί νέοι, που, όμως, εξακολουθούν να είναι διστακτικοί σχετικά με το ποιος αξίζει την εμπιστοσύνη τους. Ωστόσο, είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να το κάνουν, επειδή πιστεύουν ότι είναι ένα σημαντικό καθήκον τους ως πολίτες – σύμφωνα με την δημοσκόπηση που έκανε ο Valeri Velikov, από τον σταθμό της ΒΕΡ στην Βάρνα.

«Θα ψηφίσω», δηλώνει η 18χρονη Vazkresia. Επειδή είμαστε νέοι και υποστηρίζουμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε το κατεστημένο, ο μόνος τρόπος να το κάνουμε είναι να ψηφίσουμε κάποιον, ανεξαρτήτως του αν θα μπει στο κοινοβούλιο είτε όχι».

Αν και δεν είναι το κεντρικό θέμα στις συζητήσεις τους, η Vazkresia και οι φίλες της Victoria και Andrea, ενδιαφέρονται για την πολιτική και για όσα συμβαίνουν στην Βουλγαρία. Δύο απ’ αυτές σκέφτονται να πάνε να εργαστούν στο εξωτερικό, αλλά θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη αν πιστέψουν ότι ξεκινά η αλλαγή του κατεστημένου. Παρόλο που υπάρχει διαφορετικός ορισμός για κάθε λέξη, οι τρεις μαθήτριες δίνουν τον πιο σημαντικό ορισμό για τις ίδιες: «Για τους νέους, αλλαγή σημαίνει ότι δεν θέλουν να φύγουν από την Βουλγαρία».

Οι φίλοι τους Georgy και Alexandar, ελπίζουν ότι με την ψήφο τους θα συμβάλουν στον περιορισμό της διαφθοράς και στην καθιέρωση του απολογισμού του έργου των κυβερνήσεων και της μεγαλύτερης διαφάνειας.

Ο Konstantin Pramatarov, ο οποίος σπουδάζει πολιτικές επιστήμες και κινεζικές σπουδές στη Βιέννη, θα ασκήσει επίσης το εκλογικό του δικαίωμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, θέλει να επιστρέψει στην Βουλγαρία μια μέρα, αλλά μέχρι τότε, είναι απαραίτητο να επιλυθούν ορισμένα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα:

«Η πολιτική κατάσταση στη Βουλγαρία είναι μια παρωδία. Μιλώ για την υποστήριξη των νέων που θέλουν να επιστρέψουν στη Βουλγαρία και να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας της».

Λόγω της πολυετούς εμπειρίας της, η κοινωνιολόγος Mira Radeva γνωρίζει καλά τα προφίλ των ψηφοφόρων όλων των ηλικιών στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την ίδια, οι παράγοντες που καθορίζουν τη δραστηριότητα των νέων κατά την ημέρα των εκλογών είναι η γνώση και η υπευθυνότητα:

«Στην ηλικία των 18, οι νέοι θέλουν να ψηφίσουν γιατί είναι κάτι νέο για αυτούς. Ωστόσο, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι έχουν χαμηλότερο επίπεδο γνώσης της πολιτικής κατάστασης και δυσκολεύονται να επιλέξουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συμβουλεύονται τον πλησιέστερο οικογενειακό τους κύκλο, αν γίνονται πολιτικές συζητήσεις σ’ αυτόν».

Σύμφωνα με την κοινωνιολόγο, οι νέοι αποκτούν κίνητρο να ψηφίσουν και να συμβάλουν στην αλλαγή στη χώρα τους όταν γίνουν γονείς.

Στη συνέχεια, αναγκαστικά, αρχίζουν να σκέφτονται όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τους φόρους, τις τιμές, τους μισθούς, τον προϋπολογισμό, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση. Αυτό τους επηρεάζει προσωπικά, επειδή πλέον είναι υπεύθυνοι για κάποιον κι έτσι αρχίζουν να αναπτύσσουν τις ικανότητες και τις γνώσεις τους και γίνονται πιο δραστήριοι»./ibna

Πηγή: Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο