Βόρεια Μακεδονία: Zaev και Mickoski ανέβαλαν την απογραφή για τον Σεπτέμβριο

Βόρεια Μακεδονία: Zaev και Mickoski ανέβαλαν την απογραφή για τον Σεπτέμβριο

Στο Κοινοβουλευτικό Όμιλο στα Σκόπια, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και Πρόεδρος του SDSM Zoran Zaev και ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, συζήτησαν την επερχόμενη απογραφή, το έργο της Συνέλευσης, τις εκλογές, την πανδημία, την οικονομία, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο δυο άνδρες, πίσω από κλειστές πόρτες στο Κοινοβουλευτικό Όμιλο πραγματοποίησαν ιδιωτική συνάντηση πολλών ωρών, από την οποία βγήκαν με συμβιβαστικές δηλώσεις και συμφωνία αναβολής της απογραφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev σε δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski δήλωσε ότι τα θέματα συζήτησης στη συνάντηση ήταν η απογραφή, η ανοσοποίηση από το COVID-19, ο Εκλογικός Κώδικας και την προώθηση των δημοκρατικών μοντέλων για τις τοπικές και κοινοβουλευτικές εκλογές και την απεμπλοκή του έργου της Συνέλευσης.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κάναμε ένα διάλειμμα για να συμβουλευτούμε τον Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της Συνέλευσης, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον διευθυντή της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς και τους μεγάλους εταίρους του συνασπισμού DUI και BESA, και την Τετάρτη έχω συνάντηση με AA και Alternative όπου θα συζητήσουμε την ιθαγένεια, καθώς και τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα.

Καταλήξαμε σε συμφωνία λόγω της ανοσοποίησης του πληθυσμού και λόγω της δυνατότητας λήψης του δεύτερου εμβολίου από τους απογραφείς, να αναβάλουμε την απογραφή στη χώρα και να την πραγματοποιήσουμε την περίοδο από 5 έως 30 Σεπτεμβρίου, αναβάλλοντας έτσι τις τοπικές εκλογές και αντί να διεξαχθούν όπως προβλεπόταν στο πρώτο μισό του Οκτωβρίου για να αναβληθεί για το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου.

Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό ότι η κατάσταση σύμφωνα με τις πληροφορίες που μοιράστηκα με τον Πρόεδρο του VMRO-DPMNE σχετικά με το τι σημαίνει ανοσοποίηση του πληθυσμού από την Τετάρτη 31 Μαρτίου, είναι οι προσδοκίες, σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουμε με την COVAKS , με την “Pfizer”, από την ΕΕ, τις συμφωνίες από την Κίνα, από τη Ρωσία για 350.000 εμβόλια έως το τέλος Απριλίου.

Η Διασπορά θα συνεχίσει να απαριθμείται καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, η οποία θα δώσει σε όλους την ευκαιρία να παρακινηθούν και να απογραφούν μαζικά» δήλωσε ο Zaev.

Ο Mickoski αξιολόγησε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν επιτυχής και άφησε την πόρτα ανοιχτή και για άλλες συναντήσεις. Από αύριο, θα ξεκινήσει μια διαδικασία ψηφοφορίας επί των τροπολογιών στον εκλογικό κώδικα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ψηφοφορία με δακτυλικά αποτυπώματα. Όσον αφορά το έργο στο κοινοβούλιο, το VMRO-DPMNE συμφώνησε να συνεργαστεί με την πλειοψηφία για όλους τους νόμους που σχετίζονται με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και όλους τους νόμους που σχετίζονται με την υποστήριξη της οικονομίας για την πανδημία και άλλους τομείς από αυτό το πακέτο.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη, ότι ο διάλογος είναι αμφίδρομος και αν θα συνεχίσουμε να είμαστε μια εποικοδομητική αντιπολίτευση θα εξαρτηθεί από το αν έχουμε εποικοδομητική εξουσία», δήλωσε ο Mickoski, εξηγώντας ότι δεν υπήρχε ζήτημα από κανέναν ειδικό, συγκέντρωση ή άλλη κυβέρνηση, που ήταν σύμφωνα με αυτόν μια κερδοσκοπία».

«Δεν θέλαμε να πολιτικοποιήσουμε, δεν θέλαμε να ασχοληθούμε με την πολιτική, αλλά για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Mickoski στο δημοσιογραφικό δίλλημα όταν ρωτήθηκε αν το κόμμα του αντεπιτίθεται μετά από μήνες έκκλησης για πρόωρες εκλογές και ανακοίνωσε την ανατροπή της κυβέρνησης. Επίσης, ανακοίνωσε ότι στο μέλλον, εάν υπάρχει ανάγκη για τέτοιου είδους συναντήσεις μεταξύ του ίδιου και του Zaev, θα πραγματοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένης μιας διευρυμένης σύνθεσης, αναφερόμενος στα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης./ibna