Τουρκία: Συνάντηση με τον Erdogan στις 6 Απριλίου θα έχουν Michel και der Leyen

Τουρκία: Συνάντηση με τον Erdogan στις 6 Απριλίου θα έχουν Michel και der Leyen

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα επισκεφθούν την Τουρκία στις 6 Απριλίου και θα συναντήσουν τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες.

Ο Barent Leyts, εκπρόσωπος του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, ανακοίνωσε στις 29 Μαρτίου την επίσκεψη, η οποία αποτελεί μέρος των προσπαθειών για αύξηση του διαλόγου μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών μετά από μια τεταμένη περίοδο πέρυσι λόγω της ανατολικής Μεσογείου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια θετική ατζέντα που περιγράφεται από τις Βρυξέλλες, η οποία περιλαμβάνει την ανανέωση της συμφωνίας για τους μετανάστες, την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την απελευθέρωση των θεωρήσεων, αφού η Ένωση δημοσιοποίησε μια ολοκληρωμένη έκθεση για τις σχέσεις της με την Τουρκία όπου προτείνει το άνοιγμα της οδού για βελτίωση της συνεργασία στους προαναφερθέντες τομείς, αλλά και επιβάλλοντας κυρώσεις εάν η Άγκυρα αλλάξει αρνητικά τη συμπεριφορά της στη Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, ο οποίος ήταν στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, συναντήθηκε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και τη πολιτική ασφαλείας, Josep Borrell, στις 22 Μαρτίου σε δείπνο εργασίας μετά την έκδοση της έκθεσης.

Η ΕΕ θα επιδιώξει την ανανέωση της Κοινής Δήλωσης για τη μετανάστευση του 2016 με την Τουρκία, δήλωσε ο Borrell. Η συμφωνία του 2016 επιτεύχθηκε για να σταματήσουν οι παράτυπες ροές προσφύγων και να βελτιωθούν οι συνθήκες των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ του Charles Michel και Ursula Von der Leyen με τον Recep Tayyip Erdogan θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ο διάλογος με την Ελλάδα, η κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου./ibna