Β-Ε: Πλήθος πολιτών εμβολιάστηκε στη Σερβία

Β-Ε: Πλήθος πολιτών εμβολιάστηκε στη Σερβία

H συνοριακή αστυνομία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ανακοίνωσε ότι το Σαββατοκύριακο υπήρξε αύξηση της κυκλοφορίας οχημάτων στις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία κατά 73% σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

«Τις τελευταίες τρεις ημέρες, από τις 26 Μαρτίου έως τις 28 Μαρτίου, συνολικά 29.737 πολίτες της Β-Ε καταγράφηκαν στα σημεία διέλευσης με τη Σερβία, καταγράφοντας αύξηση 73% σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο,» δήλωσε στο Ν1 η Franka Vican, εκπρόσωπος της Συνοριακής Αστυνομίας.

Εξηγεί ότι καταγράφηκε η είσοδος και έξοδος 17.135 πολιτών της Β-Ε από τη χώρα προς τη Σερβία από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου.

Αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει την απόφαση των σερβικών αρχών να εμβολιάσουν όλους τους ενδιαφερόμενους, ανεξάρτητα από το αν είναι Σέρβοι ή πολίτες χωρών από την περιοχή. Καθώς η Β-Ε εξακολουθεί να βρίσκεται ουραγός στη διαδικασία εμβολιασμού, πολλοί πολίτες και από τις δύο οντότητες (Δημοκρατία Σέρπσκα και Ομοσπονδία Β-Ε) δέχτηκαν την «πρόσκληση» και ταξίδεψαν στις πόλεις της Σερβίας για να λάβουν το εμβόλιο AstraZeneca. Ορισμένοι από αυτούς, κυρίως Βόσνιοι από την Ομοσπονδία Β-Ε, οι οποίοι αρνήθηκαν να πάνε ανέφεραν διάφορους λόγους. Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτιολογίες ήταν ότι πλησιάζει η ημερομηνία λήξης των εμβολίων και, επομένως, ο εμβολιασμός είτε δεν είναι ασφαλής είτε η αποτελεσματικότητά του έχει μειωθεί. Μια μεγάλη ομάδα Βοσνίων που αντιτίθενται στον εμβολιασμό στη Σερβία το κάνουν στη βάση πολιτικών λόγων ή, για την ακρίβεια, του πατριωτισμού. Όπως ισχυρίζονται, δεν είναι ηθικό να καταφεύγουν στη Σερβία, καθώς αυτή ήταν ένας από τους εχθρούς της Β-Ε κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1990.

Ο πρώην ηγέτης της ισλαμικής κοινότητας της Β-Ε, Mustafa Cerić, εξαπέλυσε πυρά στον αρχηγό του – κυρίως Βοσνιακού- Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης, Bakir Izetbegović, λέγοντας ότι δεν έκανε αρκετά για να εξασφαλίσει εμβόλια για πολίτες της Β-Ε και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο αναγκάστηκαν να πάνε στη Σερβία.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν, Bakir, να μην μπορέσατε να πάρετε δύο ή τρία εκατομμύρια εμβόλια για τους Βόσνιους πολίτες. Σας διαβεβαιώνω ότι αρκούσε να χτυπήσετε την πόρτα των Βοσνίων φίλων μας από όλο τον κόσμο, ειδικά από το Κουβέιτ, τα Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, που έχουν πλεόνασμα εμβολίων, και που μετά χαράς θα μας διέθεταν εμβόλια, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην χρειαζόταν να πάνε στη Σερβία για να αγοράσουν υγεία, με κόστος την τιμή και υπερηφάνεια τους,» λέει ο Cerić σε μήνυμα προς τον Bakir Izetbegović.

Αναρωτιέται περαιτέρω: «Πώς μπορεί κάποιος στη Βοσνιακή κυβέρνηση να κοιμάται ήσυχος το βράδυ παρακολουθώντας τις ουρές των Βοσνίων πολιτών που σπεύδουν προς τη Σερβία, η οποία έχει προκαλέσει τόση ζημιά στο σώμα και την ψυχή τους, η οποία αρνείται τη γενοκτονία, η οποία δεν έχει καμία κατανόηση για τον πόνο και τη δυστυχία τους, αλλά, λοιπόν, λυπούνται το φόβο τους από τον κορωνοϊό και τους εμβολιάζουν; Έχει ελέγξει κάποιος από τους βοσνιακούς γιατρούς από τη Βοσνία το περιεχόμενο και την ποιότητα αυτών των εμβολίων, τα οποία λαμβάνουν οι πολίτες μας στη Σερβία;

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου, υπό το καθεστώς του εμπάργκο, γνωρίζαμε και μπορούσαμε να πάρουμε όπλα για την άμυνα ενάντια στη σερβική επιθετικότητα. Και τώρα εσείς, Bakir, δεν μπορείτε να πάρετε εμβόλια για τους Βόσνιους πολίτες, οι οποίοι αναγκάζονται να πάνε στη Σερβία για υγεία λόγω της αδράνειας και της αναισθησίας σας.»

Παρά την κριτική, οι πολίτες της Β-Ε εξακολουθούν να υποβάλλουν αίτηση για εμβολιασμό στη Σερβία. Σε αρκετές εβδομάδες από τώρα αναμένεται και πάλι συνωστισμός στα σύνορα, όταν πολίτες που εμβολιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες αναμένεται να ταξιδέψουν στη Σερβία για να λάβουν τη δεύτερη δόση. /ibna