Μαυροβούνιο: Διεθνής κατακραυγή μετά τις δηλώσεις για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα

Μαυροβούνιο: Διεθνής κατακραυγή μετά τις δηλώσεις για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα

Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Μαυροβούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρετανοί Πρέσβεις στο Μαυροβούνιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μαζί με πολλούς άλλους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας εξέφρασαν ανησυχία για τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης του Μαυροβουνίου Vladimir Leposavić σχετικά με τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο. 1995.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μαυροβουνίου Βλαντιμίρ Leposavić δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος να αναγνωρίσει ότι διαπράχθηκε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, «μόλις αυτό αποδειχθεί ξεκάθαρα.» Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για αναγνωρισμένο εμπειρογνώμονα του διεθνούς δικαίου, ισχυρίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις αποφάνθηκε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, «έχει χάσει τη αξιοπιστία της.»

Οι δηλώσεις του αντιμετωπίστηκαν με σφοδρή κριτική από τον Πρόεδρο του Milo Đukanović και το κόμμα του, καθώς και από Βόσνιους πολιτικούς εκπροσώπους και την Ισλαμική Κοινότητα στη χώρα.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο κάλεσε την κυβέρνηση να «καταδικάσει κατηγορηματικά» τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, εκφράζοντας ανησυχία για την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Leposavić.

«Η Πρεσβεία εκφράζει την ανησυχία της για σχόλια που εγείρουν αμφιβολίες για το τι συνέβη στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Αναζητούμε σαφήνεια και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα καταδικάσει κατηγορηματικά τη σφαγή και θα την αποκαλέσει με το όνομά της, μια γενοκτονία,» ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Μαυροβούνιο την Κυριακή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) απορρίπτει και καταδικάζει κάθε άρνηση, σχετικοποίηση ή παρερμηνεία της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anna Pisonero Hernandez, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Leposavić για τη Σρεμπρένιτσα.

«Πέρυσι, σηματοδοτήσαμε την 25η επέτειο της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα, ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Είναι καιρός όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της περιοχής να πορευθούν με σεβασμό προς τα θύματα και προωθώντας τη συμφιλίωση,» τόνισε η Pisonero.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η ΕΕ αποτελεί μια Ένωση αξιών, υποστηρίζοντας ότι η άρνηση τεκμηριωμένων και αποδεδειγμένων γεγονότων σχετικά με πολεμικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου ή του ρεβιζιονισμού, αντιτίθενται στον πυρήνα αυτών των αξιών.

«Αναμένεται από κάθε χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ να σέβεται και να προωθεί τις αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανοχής και της δικαιοσύνης της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει τη μεταχείριση των θυμάτων γενοκτονίας με απόλυτο σεβασμό και αξιοπρέπεια,» κατέληξε η Pisonero.

Ο πρώην πρεσβευτής του Μαυροβουνίου στη Β-Ε Obrad Mišo Stanišić δήλωσε στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Β-Ε ότι οι πολίτες του Μαυροβουνίου δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να διακυβεύσει τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του: την ελευθερία, τον αντιφασισμό και έναν πολιτικό και πολυεθνικό χαρακτήρα, ευχόμενος στα θύματα της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα ειρήνη και ηρεμία.

«Κατανοώ την ανησυχία σας σχετικά με τη δήλωση ενός από τα μέλη της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, ο οποίος δεν αναγνωρίζει τους διεθνείς θεσμούς και τις αξίες του πολιτισμού. Ωστόσο, να είστε σίγουροι ότι οι πολίτες του Μαυροβουνίου δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να απειλήσει τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του: την ελευθερία, τον αντιφασισμό, και τον πολιτικό και πολυεθνικό χαρακτήρα του. Εύχομαι ειρήνη στα θύματα της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, καθώς και σε όλα τα αθώα θύματα του ατυχούς πολέμου στη Β-Ε. Αιώνια δόξα στο Μαυροβούνιο και μακροζωία σε ολόκληρη την αδιαίρετη Βοσνία και Ερζεγοβίνη,» δήλωσε ο Stanišić. /ibna