Κροατία: Κάλεσμα για απομάκρυνση Milanović εν μέσω μπαράζ πολιτικών διαξιφισμών

Κροατία: Κάλεσμα για απομάκρυνση Milanović εν μέσω μπαράζ πολιτικών διαξιφισμών

Μετά τις πολυάριθμες συγκρούσεις του Προέδρου της Κροατίας Zoran Milanović με σχεδόν όλους τους πολιτικούς θεσμούς στην Κροατία τις τελευταίες ημέρες, ο ανώτερος εκπρόσωπος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Βλαντιμίρ Šeks άφησε να εννοηθεί ότι έχει έρθει η ώρα να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποπομπής του Προέδρου.

Την Παρασκευή, πραγματοποιώντας νύξη στην ιταλική ταινία «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», ο Milanović χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Andrej Plenković «άσχημο», τον αρχηγό του Ανεξάρτητου Δημοκρατικού Σερβικού Κόμματος Milorad Pupovac «βρώμικο» και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Gordan Jandroković «κακό»

Ο Pupovac είπε ότι ο Milanović του είχε πει τηλεφωνικά ότι οι άλλοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των εθνοτικών μειονοτήτων θα πρέπει να ψηφίσουν τον Zlata Đurđević, τον υποψήφιό του για τη θέση του Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, με τον Pupovac να το περιγράφει ως απόπειρα άσκησης επιρροής.

Ο Pupovac δημοσίευσε στο Facebook τα μηνύματα που είχε λάβει από τον Milanović κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων σχετικά με το διορισμό του νέου προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου. Είπε ότι είχε αποφασίσει να τα δημοσιεύσει μετά τις φήμες που είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν στη δημόσια σφαίρα.

Σε ένα από τα μηνύματα που δημοσίευσε ο Pupovac, ο Milanović γράφει: «Ντροπή σου, άθλιε! Οι Σέρβοι στην Κροατία θα προοδεύσουν όταν ξεφορτωθούν εσένα και τους κλέφτες σου.» Ο Pupovac είπε ότι δεν θα απαιτήσει συγνώμη.

Ο Milanović ανταπάντησε με μια σειρά από μηνύματα, ισχυριζόμενος ότι ο Pupovac είχε αποφύγει να δημοσιεύσει μερικά κομβικά μηνύματα από τη συνομιλία τους. Χωρίς να φιλτράρει τις απαντήσεις του, ο Milanović κατέστησε σαφή την άποψή του για τις κατηγορίες του Pupovac πως «ο Πρόεδρος παραβίασε το κρατικό Σύνταγμα». Στη συνέχεια, ο Milanović έβαλε στο στόχαστρο το Vladimir Šeks, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έναν από τους ανθρώπους πίσω από το δικαστικό σύστημα του HDZ.»

Ο Šeks απάντησε άμεσα. «Νομίζω ότι τα συμπτώματα κάποιας ψυχικής ασθένειας βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Δεν είμαι ειδικός, αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα κοκτέιλ ορισμένων διαταραχών. Παράνοια, σχιζοφρένεια …,» απάντησε ο Šeks.

Προσέθεσε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας ανάκλησης του Milanović από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, ειδικά στις πρόσφατες εμφανίσεις του, καθώς και των βασικών αρχών της συνταγματικής τάξης. «Πρέπει να τεθεί σε κίνηση η διαδικασία για να αποφασιστεί η προσωρινή αδυναμία του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκτελέσει τα καθήκοντά του,» δήλωσε ο Šeks.

Πράγματι, ο Milanović εξαπέλυσε παρόμοιες προσβολές εναντίον πολλών άλλων δημόσιων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων δικαστών, δημοσιογράφων και επιρροών.

Η έκκληση του Šeks δεν έχει ακόμη λάβει ευρύτερη υποστήριξη μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων. Ωστόσο, εάν συνεχιστεί η συμπεριφορά του Milanović, οι πρώτες ενδείξεις υποστήριξης θα μπορούσαν να εμφανιστούν μάλλον σύντομα. /ibna