Αλβανία: Έχασε τη μάχη με τη ζωή από τον κορωνοϊό ο πρώην Πρωθυπουργός Fino

Αλβανία: Έχασε τη μάχη με τη ζωή από τον κορωνοϊό ο πρώην Πρωθυπουργός Fino

Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματο (SP) και πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Bashkim Fino, πέθανε σε ηλικία 59 ετών. Ο Fino είχε νοσήσει από τον COVID-19 και για αρκετές ημέρες η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί δραματικά.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον πρόωρο χαμό του Bashkim Fino.

«Απίστευτο, αλλά δυστυχώς πολύ αληθινό, ο φίλος μου, ο καλός μας φίλος Bashkim Fino, δεν είναι πλέον ζωντανός. Δεν έχω λόγια» δήλωσε ο Rama. Συνεχίζοντας ο Αλβανός Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «σήμερα είναι μια μέρα πένθους για τη μεγάλη μας οικογένεια, οι εκλογικές μας δραστηριότητες θα σταματήσουν, προς τιμήν της μνήμης του αγαπητού μας αδελφού».

Ο Bashkim Fino γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1962 στο Αργυρόκαστρο. Διετέλεσε Πρωθυπουργός της Αλβανίας από τις 9 Μαρτίου 1997 έως τις 29 Ιουνίου 1997. Ολοκλήρωσε τις ανώτερες σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Τιράνων, τη Σχολή Οικονομικών, Τμήμα Οικονομικών. Το 1992, ο Fino εξελέγη δήμαρχος Αργυροκάστρου, μια θέση που κατείχε μέχρι το 1996.

Η πολιτική του καριέρα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ξεκίνησε από νωρίς. Από το 1997 και μετά ήταν μέλος της Προεδρίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η κορυφαία στιγμή της πολιτικής του καριέρας θα σημειωθεί το 1997, όταν θα εκλεγεί Πρωθυπουργός της χώρας στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, μια θέση που υπηρέτησε από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο. Ο Bashkim Fino κατείχε πολλές υπουργικές θέσεις από το 1997 έως το 1998 υπηρέτησε ως Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονα Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, όπως και από το 1999 έως το 2001 όπου ήταν και πάλι Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά τα έτη 2001-2002 ήταν Υπουργός Δημοσίων Έργων και Τουρισμού./ibna