Σερβία: Εγκρίθηκε η έκθεση προόδου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σερβία: Εγκρίθηκε η έκθεση προόδου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη την έκθεση προόδου για τη Σερβία, στην οποία αναφέρεται ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα είναι καθοριστικής σημασίας για τον καθορισμό του ρυθμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η έκθεση ζητά από τη Σερβία συγκεκριμένα αποτελέσματα στη δικαιοσύνη, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς, και χαιρετίζει τους οικονομικούς δείκτες και τη συμμετοχή στην περιφερειακή συνεργασία.

Η έκθεση χαιρέτισε την πρόοδο της Σερβίας στην ανάπτυξη μιας λειτουργικής οικονομίας της αγοράς και ενθάρρυνε τη σερβική κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιπροσθέτως η έκθεση χαιρετίζει το γεγονός ότι η ένταξη στην ΕΕ παραμένει ο στρατηγικός στόχος της Σερβίας, ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα υποστηρίζουν τη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, αλλά ενθαρρύνει επίσης τις σερβικές αρχές να δείξουν τη δέσμευσή τους στις ευρωπαϊκές αξίες πιο ενεργά και αποφασιστικά στη δημόσια συζήτηση, και αναμένει σαφή και ξεκάθαρη δέσμευση, τόσο με λόγια όσο και με πράξεις, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ένταξης στην ΕΕ κατά τρόπο ορατό και επαληθεύσιμο.

Οι Ευρωβουλευτές επανέλαβαν τη σημασία της εναρμόνισης με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, έχοντας υπόψη ότι, όπως ισχυρίζονται, το ποσοστό εναρμόνισης της Σερβίας είναι σήμερα το χαμηλότερο στην περιοχή.

Επίσης εξέφρασαν ανησυχία για την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του σερβικού κοινοβουλίου. Οι ευρωβουλευτές ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτική αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο και δηλώνουν ότι η νομιμότητά της αμφισβητείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για την απόφαση τμημάτων της αντιπολίτευσης να μποϊκοτάρουν τις εκλογές και καλούν το τμήμα της αντιπολίτευσης να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίσει να συμμετέχει σε πολιτικές και κοινοβουλευτικές δραστηριότητες.

Η έκθεση επιδιώκει αποτελέσματα από τη Σερβία στο δικαστικό σώμα, στην ελευθερία της έκφρασης και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ειδικά σε περιπτώσεις με υψηλό επίπεδο δημοσίου συμφέροντος, όπως οι Krusik, Jovanjica και Telekom Srbija.

Επιδιώκει επίσης να βελτιώσει τα αποτελέσματα σε έρευνες, κατηγορίες και καταδίκες σε υποθέσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης και δήμευσης εγκληματικών περιουσιακών στοιχείων, και επαναλαμβάνει την έκκλησή για δικαιοσύνη σχετικά με την κατεδάφιση ιδιωτικών περιουσιών στη γειτονιά Savamala του Βελιγραδίου το 2018.

Τονίζεται ότι η εκστρατεία βίας, εκφοβισμού και συκοφαντίας πολιτικών αντιπάλων και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης που διεξήχθησαν από βουλευτές στη σύνοδο της ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης αποτελεί παραβίαση της δημοκρατικής πρακτικής και των βασικών δημοκρατικών αξιών.

Από την άλλη πλευρά, χαιρετίζεται η έγκριση του νέου σχεδίου δράσης για τη στρατηγική των μέσων ενημέρωσης και το γεγονός ότι θα συσταθεί ομάδα εργασίας για την εποπτεία της εφαρμογής της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η μετεγκατάσταση της σερβικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ θα ήταν αντίθετη με τη θέση της ΕΕ για επίλυση της διαφοράς μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης μεταξύ των δύο χωρών.

Η έκθεση χαιρετίζει τη συνεργασία της Σερβίας με την ΕΕ στον τομέα της ένταξης της κοινότητας των Ρομά, την οριστικοποίηση των καθυστερημένων μεταφράσεων των σχολικών βιβλίων δημοτικού σχολείου στα βουλγαρικά, επαινεί την έντονη εκπροσώπηση των γυναικών στο νέο κοινοβούλιο και τη συμμετοχή της Σερβίας στην περιφερειακή πρωτοβουλία λειτουργίας.

Χαιρετίζει επίσης την πρόοδο που έχει σημειώσει η Σερβία στην ανάπτυξη μιας λειτουργικής οικονομίας της αγοράς και καλεί το Βελιγράδι να συνεχίσει τις προσπάθειές του για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της μακροπρόθεσμης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η έκθεση χαιρετίζει επίσης την ενεργό συμμετοχή της Σερβίας στον τομέα των μεταφορών και σε έργα διευρωπαϊκών δικτύων, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής της εθνικής οδού Nis-Merdare-Pristina.

Η έκθεση των 105 σημείων εγκρίθηκε με 538 ψήφους υπέρ και 69 κατά, ενώ 79 βουλευτές απείχαν.

Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν επίσης τις εκθέσεις για το Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία./ibna