Κροατία: Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό αναμένουν να εμβολιαστούν

Κροατία: Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό αναμένουν να εμβολιαστούν

Ένα μεγάλο ποσοστό των τουριστικών εργαζομένων στην Κροατία περιμένουν τον εμβολιασμό τους με την ελπίδα ότι θα έχουν μια ασφαλέστερη σεζόν φέτος.

Η Slobodna Dalmacija αναφέρει ότι το 70% των ερωτηθέντων από τον τουριστικό τομέα εξέφρασαν ενδιαφέρον να εμβολιαστούν, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κροατίας και η Κροατική Ένωση Τουρισμού.

Το Υπουργείο Τουρισμού και Αθλητισμού ξεκίνησε τη συλλογή προσωπικών δεδομένων εργαζομένων μέσω επαγγελματικών ενώσεων για την εφαρμογή του Προγράμματος Εμβολιασμού, το οποίο θα αναγνώριζε τον τομέα του τουρισμού ως ομάδα προτεραιότητας.

Η προτεραιότητα σε αυτό το Πρόγραμμα καθορίζεται στη βάση των επιδημιολογικών κινδύνων, ωφελώντας όχι μόνο τους υπαλλήλους με συχνότερες επαφές με τους επισκέπτες, αλλά και για παράδειγμα εκείνους που, λόγω της φύσης της εργασίας τους, δεν είναι σε θέση να τηρήσουν αποστάσεις, ειδικά εκείνοι που εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους όπως στην κουζίνα.

Το τουριστικό εργατικό δυναμικό της Κροατίας που ενδιαφέρεται να εμβολιαστεί περιλαμβάνει δύο ομάδες. Η πρώτη είναι το επιχειρησιακό προσωπικό (ρεσεψιονίστ, σερβιτόροι, οδηγοί, τουριστικοί οδηγοί, σκίπερ κ.λπ.) και όσους βρίσκονται σε άμεση επαφή μαζί τους καθημερινά. Η δεύτερη ομάδα αναφέρεται στο «διοικητικό προσωπικό» και στους υπαλλήλους που δεν εργάζονται στο πεδίο, οι οποίοι δεν έρχονται σε καθημερινή επαφή με άτομα της πρώτης ομάδας.

«Τα καλά νέα είναι ότι μας έβαλαν σε μια λίστα προτεραιότητας. Όλοι οι σκίπερ θα εμβολιαστούν. Τέλος της συζήτησης. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για εμάς, ειδικά σε περίπτωση που οι πελάτες το ζητούσαν ή εάν κάποιος από εμάς είναι μέλος ενός πληρώματος γιοτ,» λέει ο Vico Ozretić, Πρόεδρος της Κροατικής Ένωσης Σκίπερ και μέλος του πληρώματος σκαφών «Crosca».

Η ένωση δεν έχει λάβει ακόμη πληροφορίες σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός, ελπίζοντας ότι θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, λόγω της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης και των αυστηρών μέτρων σε όλη την Ευρώπη, οι ελπίδες τους ότι θα αρχίσουν να δουλεύουν σύντομα είναι μάλλον πενιχρές.

Όλοι οι δείκτες, λέει ο Ozretić χωρίς δισταγμό, έχουν μειωθεί σημαντικά.

«Πιστεύουμε στην περίοδο αιχμής. Ελπίζουμε ότι θα είναι καλή. Δεδομένου ότι έχουμε μια ισχυρή προ-περίοδο και μετα-περίοδο στον ναυτικό τουρισμό, θα είμαστε οι πρώτοι που θα αισθανθούμε την απώλεια και την έλλειψη αυτής της προ-περιόδου, επειδή οι ενοικιάσεις σκαφών συνήθως ξεκινούν αργά για το Πάσχα και πληθαίνουν τον Μάιο. Αυτό είναι λίγο πολύ που βρισκόμαστε τώρα. Λίγοι από εμάς θα δουλέψουμε αυτό το Πάσχα, και ίσως κανείς,» λέει ο Ozretić. Οι πρώτες κρατήσεις καταγράφονται μόλις τον Ιούνιο, ωστόσο ένα νέο πρόβλημα προέκυψε, που περιπλέκει περαιτέρω τις επιχειρήσεις στον ναυτικό τουρισμό.

«Πρόκειται για τα κουπόνια από την περασμένη σεζόν. Ένα μέρος αυτών των πελατών άρχισαν να ζητούν επιστροφή χρημάτων, με τους ναυλωτές να αναμένουν ισχυρό χτύπημα από εκεί. Αυτό είναι ένα από τα τεράστια προβλήματα που επί του παρόντος επιλύουμε. Είναι εύκολο να έχουμε μία ή δύο ακυρώσεις, αλλά είκοσι ή τριάντα είναι δύσκολο να τις αντέξεις,» εξηγεί ο Ozretić.

Το πρόβλημα με τις ακυρώσεις κουπονιών έχει κλιμακωθεί, καθώς οι περιπτώσεις αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω της ταχείας εξάπλωσης νέων στελεχών κορωνοϊού. /ibna