Βόρεια Μακεδονία: Συνάντηση Zaev Mickoski τη Δευτέρα για το ξεμπλοκάρισμα νόμων και διαδικασιών

Βόρεια Μακεδονία: Συνάντηση Zaev Mickoski τη Δευτέρα για το ξεμπλοκάρισμα νόμων και διαδικασιών

Συνάντηση με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Hristijan Mickοski τη Δευτέρα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, από το Delchovo.

«Ανεξάρτητα από το ποιος είναι στη κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, ας συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και μέσω της ενότητας πιστεύω ότι θα διπλασιάσουμε ή τριπλασιάσουμε την επιτυχία της χώρας. Από αυτή την σκοπιά, δέχτηκα την πρόσκληση του προέδρου του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, και συμφωνήσαμε να συναντηθούμε χθες το βράδυ τη Δευτέρα στις 13:00 στο Club των Βουλευτών», δήλωσε ο Zaev.

Πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν όλες τις διαδικασίες που έχουν μπλοκαριστεί. Χθες, όπως είπε, δόθηκε ένα μήνυμα ότι μπορούν να επιλυθούν.

«Όπως χθες έγινε αποδεχτεί από τον Πρόεδρο της Συνέλευσης και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η πρόταση της αντιπολίτευσης να δώσει προτεραιότητα στην ψηφοφορία νόμων που θα σημάνουν βοήθεια και υποστήριξη για τον πληθυσμό, για τις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, για τους εργαζόμενους, για εταιρείες, θα πρέπει πιθανώς να είναι μια ενθάρρυνση στην εξεύρεση λύσης σε όλα τα άλλα ζητήματα που δυστυχώς μπλοκάρονται στο Κοινοβούλιο», είπε ο Zaev.

Ο Πρωθυπουργός απαρίθμησε αρκετά τέτοια έργα, όπως το έργο ενεργειακής απόδοσης, τη συνέχιση της ενίσχυσης της παραγωγικότητας στη γεωργία αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ, το τραμ για τα Σκόπια, τους τέσσερεις νόμους στον τομέα της ενέργειας, το Κλινικό Κέντρο ένα έργο αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Καταμέτρησε αρκετά τέτοια έργα – ένα από αυτά είναι το έργο ενεργειακής απόδοσης, στη συνέχεια για την ενίσχυση της παραγωγικότητας στη γεωργία αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ, το τροχοφόρο τραμ για τα Σκόπια, τέσσερις νόμους στον τομέα της ενέργειας, το κλινικό κέντρο – ένα έργο αξίας 500 εκατομμύρια ευρώ…

Ο Zaev ανακοίνωσε επίσης ότι τη Δευτέρα πιθανότατα θα ανακοινωθεί ότι έχει βρεθεί λύση για τον Εκλογικό Κώδικα και το δακτυλικό αποτύπωμα και ότι η Συνέλευση θα το θέσει άμεσα στην ημερήσια διάταξη για έγκριση.

«Είναι απαραίτητο», πρόσθεσε, «γιατί πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα στον Εκλογικό Κώδικα – για να ενσωματωθούν σε αυτό οι συστάσεις του ΟΑΣΕ-ODIHR, για τον καθορισμό των εκλογικών μοντέλων».

«Υποστηρίζουμε τις ανοιχτές λίστες για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές και πρέπει να ανοίξουμε και να κλείσουμε με επιτυχία τον εκδημοκρατισμό της χώρας μέσω του νέου μοντέλου ψηφοφορίας για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, όποτε πραγματοποιηθούν. Η δέσμευσή μας είναι να είναι οι τακτικές, το 2024, μέσω μιας εκλογικής περιφέρειας που θα δώσει την ευκαιρία σε μικρότερα κόμματα», δήλωσε ο Zaev./ibna