Βόρεια Μακεδονία: Μέχρι 5 χρόνια φυλάκισης για όσους οργανώνουν μποϊκοτάζ στην απογραφή

Βόρεια Μακεδονία: Μέχρι 5 χρόνια φυλάκισης για όσους οργανώνουν μποϊκοτάζ στην απογραφή

Η Jasmina Gjorgieva από την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία απέρριψε τις παρατηρήσεις ότι η εκστρατεία για συμμετοχή στην απογραφή απευθύνεται σε μια εθνική κοινότητα, καθώς αυτό δημιουργεί εντυπώσεις στο κοινό. Είπε ότι το κύριο κανάλι επικοινωνίας ήταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι επαφές με οργανισμούς της ομογένειας και οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, αν και είπε ότι ορισμένοι από αυτούς αρνήθηκαν να συνεργαστούν στην απογραφή. Ανακοίνωσε μια μεγάλη διαδικτυακή συζήτηση αυτές τις μέρες στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι και θα είναι σε θέση να υποβάλουν ερωτήσεις σχετικά με τα διλήμματα που έχουν για τη στατιστική πράξη.

Όσον αφορά την ανταπόκριση στην απογραφή, είπε ότι οι αριθμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία έχουν αρχίσει να αυξάνονται, εκτός από εκείνους στην Ελβετία, τη Γερμανία και την Ιταλία, και σε άλλες χώρες στον κόσμο που αναδύονται. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 5.110 μετανάστες έχουν εγγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι στιγμής, 1.682 στην Αυστραλία και 1.215 στον Καναδά, ενώ στην Ελβετία ο αριθμός έχει ξεπεράσει τις 40.000.

Όσον αφορά την ευθύνη εκείνων που ζητούν μποϊκοτάζ, η Gjorgieva είπε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν άλλα θεσμικά όργανα. Εάν υπάρχουν τέτοιες αρνήσεις, τόνισε, θα εφαρμοστούν οι νομικές διατάξεις του νόμου περί απογραφής.

«Το μποϊκοτάζ δεν είναι επιλογή, γιατί είναι μια εξαιρετικά σημαντική λειτουργία. Είναι αστική υποχρέωση και είναι υποχρεωτική. Το μποϊκοτάζ είναι επίσης έγκλημα, επομένως κάθε έκκληση για μποϊκοτάζ υπόκειται σε νόμο και τα θεσμικά όργανα θα το εφαρμόσουν σε μια τέτοια περίπτωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Dusko Arsovski.

Τόνισε ότι η νομική βάση για την τιμωρία, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης, είναι η πράξη «οργάνωσης αντίστασης και ανυπακοής σε νόμιμα μέτρα ενός κρατικού σώματος» από τον Ποινικό Κώδικα, αλλά ο σκοπός σύμφωνα με αυτόν δεν είναι να το πράξει. Τόνισε ότι οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από πρόστιμα έως τρία χρόνια φυλάκισης ενώ για τον υποκινητή διοργανωτή του μποϊκοτάζ φτάνει τα πέντε έτη φυλάκιση.

Το κυβερνών κόμμα SDSM αντέδρασε επίσης με μια δήλωση στην οποία κάλεσαν τους πολίτες και τους μετανάστες να κατανοήσουν την απογραφή ως υποχρέωση του πολίτη.

«Η απογραφή είναι το πιο σημαντικό κρατικό έργο και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτό. Συμμετέχοντας στην απογραφή, κάθε άτομο συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός κράτους με βάση τα δεδομένα και όχι με υποθέσεις. Η απογραφή είναι μια αστική υποχρέωση που καθορίζεται από το νόμο. Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και αποτελεί ευθύνη κάθε πολίτη έναντι του κράτους.

Ταυτόχρονα, η διαδικασία καταμέτρησης του πληθυσμού που δεν είναι κάτοικος της χώρας, δηλαδή των μεταναστών στη διασπορά βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, 137.111 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας στο εξωτερικό έχουν εγγραφεί μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής και η διαδικασία αυτό-απογραφής θα διαρκέσει έως τις 21 Απριλίου. Είναι ευπρόσδεκτο ότι το ενδιαφέρον για απογραφή στη διασπορά αυξάνεται και αναμένουμε ότι αυτός ο ρυθμός θα συνεχιστεί την επόμενη περίοδο. Όλη η διασπορά μας, από όλο τον κόσμο, να συμμετάσχει σε αυτήν την πατριωτική πράξη και θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει μια σαφής εικόνα των ανθρώπων μας στο εξωτερικό.

Οι απόπειρες μποϊκοτάζ, υπονόμευσης της απογραφής δεν είναι μόνο παράνομες, αλλά και κατά του κράτους. Το αίτημα για μποϊκοτάζ και αναβολή της απογραφής που ακούμε συχνά από τα πολιτικά κόμματα VMRO-DPMNE και την Αριστερά ζητούν την κατάρρευση της απογραφής . Αυτές είναι αντι-κρατικές συμπεριφορές που δεν φέρνουν τίποτα καλό, δημιουργούν σύγχυση μεταξύ των πολιτών και προκαλούν σοβαρές ζημιές στο κράτος. Το μποϊκοτάζ της απογραφής είναι έγκλημα.

Είναι καιρός να δείξουμε ωριμότητα, υπευθυνότητα και να ενταχθούμε στον κόσμο. Ας μην είμαστε μια μαύρη τρύπα στο στατιστικό χάρτη και μετά από 19 χρόνια για να πραγματοποιήσουμε απογραφή σύμφωνα με όλα τα διεθνή πρότυπα. Ο καθένας από εμάς είναι κάτι παραπάνω από έναν αριθμό, ο καθένας από εμάς πρέπει να συμμετέχει στην απογραφή», δήλωσε σε ανακοίνωση του το SDSM./ibna