Μαυροβούνιο: Συγχαρητήριο μήνυμα Đukanović για την Ελληνική Επανάσταση

Μαυροβούνιο: Συγχαρητήριο μήνυμα Đukanović για την Ελληνική Επανάσταση

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović συνεχάρη την Έλληνα Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στις 25 Μαρτίου, καθώς και για τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική εξέγερση και 140 ετών από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Μαυροβουνίου.

«Με αφορμή την 25η Μαρτίου – την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, της οποίας τη μεγάλη επέτειο 200 χρόνων ελληνική ελευθερίας γιορτάζετε, εκ μέρους των πολιτών του Μαυροβουνίου και εμού εκφράζω τα θερμότερα συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές μου για περαιτέρω πρόοδο της χώρας σας και της ευημερίας του φιλικού ελληνικού λαού,» δήλωσε ο Đukanović σε τηλεοπτικό μήνυμα.

Είπε ότι δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Είναι εξαιρετική τιμή για μένα να στείλω ένα μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μαζί με εσάς και τους φίλους της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο με αφορμή αυτή τη μοναδική περίσταση,» δήλωσε ο Đukanović.

Είπε ότι το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα καλλιεργούν παραδοσιακά φιλικές σχέσεις.

«Φέτος, οι χώρες μας σηματοδοτούν 140 χρόνια από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων, σε ανάμνηση της ημέρας κατά την οποία η Ελλάδα, μεταξύ των πρώτων χωρών, ενέκρινε τον διπλωματικό της πράκτορα Αλέξανδρο Λογοθέτη στην πρωτεύουσα του Τσέτινιε. Ήταν στις 4 Ιανουαρίου 1881,» δήλωσε ο Đukanović.

Πιστεύει ότι η σημερινή μέρα αποτελεί ευκαιρία υπενθύμισης σημαντικών γεγονότων και προσωπικοτήτων από την κοινή ιστορία των δύο χωρών.

«Ένας από τους πιο διάσημους είναι σίγουρα ο εξαιρετικός πολεμιστής, ο Έλληνας εθνικός ήρωας και στρατιωτικός ηγέτης Vaso Brajović, γνωστός στη χώρα σας ως Βάσος Μαυροβουνιώτης, ένας από τους συμμετέχοντες στον πόλεμο για την απελευθέρωση της Ελλάδας και πλέον αιώνιο σύμβολο της άθραυστης φιλίας Μαυροβουνίου-Ελλάδας,» είπε ο Đukanović.

Τόνισε ότι το θάρρος, οι στρατιωτικές και ανθρώπινες αρετές του Brajović, καθώς και η προσήλωση στην ελευθερία, αποτελούν μέχρι σήμερα σύμβολα των υψηλότερων αξιών και της αιώνιας επιθυμίας του Μαυροβουνίου και του ελληνικού λαού να διατηρήσουν και να υπερασπιστούν την ελευθερία και την ανεξαρτησία.

«Ακόμα και αργότερα στη θλιβερή ιστορία των Βαλκανίων και της Ευρώπης, οι χώρες μας μοιράστηκαν πολλές κοινές αποστολές, όπως αυτή στην Κρήτη το 1897, όταν η απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων ανέθεσε τον ειρηνευτικό ρόλο στο Μαυροβούνιο, ενώ ένας από τους γιους του Βάσου Μαυροβουνιώτη ηγήθηκε Ελληνικών στρατευμάτων,» είπε ο Đukanović.

Σήμερα, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović και ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Μαυροβούνιο Παναγιώτης Πάρτσος κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Έλληνα εθνικού ήρωα και στρατιωτικού ηγέτη Βάσου Μαυροβουνιώτη. /ibna