Κροατία: Εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca  Plenković, Jandroković και Beroš

Κροατία: Εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca  Plenković, Jandroković και Beroš

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković, ο Πρόεδρος του Σάμπορ Gordan Jandroković και ο υπουργός Υγείας Vili Beroš έλαβαν δημόσια την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca κατά του COVID-19 στο Banski dvori.

Ο υπουργός Beroš χαρακτήρισε τον σημερινό εμβολιασμό ως απόδειξη εμπιστοσύνης σε αυτό το εμβόλιο, κάτι που θα ενθαρρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Σήμερα, στείλαμε ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην ιατρική επιστήμη, στο επάγγελμα, ειδικά επειδή εμβολιαστήκαμε με το εμβόλιο της AstraZeneca. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αφοσίωση για τον εμβολιασμό των Κροάτων πολιτών, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται με όσο το δυνατό μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης. Κάθε εμβολιασμένο άτομο συμβάλλει στην προστασία του πληθυσμού και είναι σίγουρα ένα βήμα πιο κοντά στην προηγούμενη, φυσιολογική ζωή μας και ένα βήμα πιο κοντά σε μια επιτυχημένη τουριστική περίοδο,» δήλωσε ο Beroš σε δημοσιογράφους μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου.

Προσέθεσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να αναλογιστούν μελλοντικές δυσκολίες, όπως μεταλλάξεις του ιού.

«Πιστεύω ότι με αυτό το μήνυμα, έχουμε ενθαρρύνει και άλλους πολίτες να ακολουθήσουν στα βήματά μας, να περιορίσουν την επιδημία και να επιστρέψουν στην κανονική ζωή και καθημερινότητα,» τόνισε ο Beroš.

Παρά το γεγονός πως έχουν αναρρώσει από τον COVID-19, οι Jandroković, Plenković και Beroš μιμήθηκαν πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες που επιθυμούν να διαλύσουν τυχόν αμφιβολίες σχετικά με την ποιότητα του εμβολίου AstraZeneca, επιλέγοντας να εμβολιαστούν δημοσίως, σύμφωνα με την Κροατική κυβέρνηση.

Απομένουν ακόμη επτά δόσεις στο μπουκάλι του εμβολίου AstraZeneca, το οποίο λήγει σε δύο ημέρες και θα επιστραφεί στο Κροατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τις υπάρχουσες προτεραιότητες, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

Η δικαιότερη διανομή του εμβολίου παραμένει ένα από τα κύρια θέματα στην ΕΕ, με την Κροατία να επιμένει σε ένα «διορθωτικό μηχανισμό» για τη διανομή των δόσεων διαθέσιμων στην αγορά με αλληλεγγύη, δήλωσε ο Beroš, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι παραδόσεις των εμβολίων που παραγγέλθηκαν θα καθυστερούσαν.

«Αναμένονται περισσότερα εμβόλια τις επόμενες μέρες. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η άφιξη θα καθυστερήσει,» είπε.

Εκτίμησε ότι η παραλαβή εμβολίων θα σταθεροποιηθεί, ενώ σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις περισσότερα από 10 εγκεκριμένα εμβόλια αναμένεται να αρχίσουν να κυκλοφορούν στην Ευρώπη, γεγονός που θα μειώσει τη ζήτηση και τις τιμές. /ibna