Τουρκία: Συνάντηση Cavusoglu -Blinken πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ

Τουρκία: Συνάντηση Cavusoglu -Blinken πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της διάσκεψης του ΝΑΤΟ

Σχεδιάζονται νέες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu μετά την συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Αμερικανό ομόλογο του Antony Blinken στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

«Συμφωνήσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να πραγματοποιήσουμε μια ευρύτερη συνάντηση στις ΗΠΑ ή στην Τουρκία», δήλωσε ο Cavusoglu σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Κατά τη συνάντησή του Cavusoglu με τον Blinken, που κράτησε λιγότερο από μια ώρα, είπε ότι συζήτησαν όλες τις πτυχές της κατάστασης στη Συρία, τη σταθερότητα του Ιράκ και την υποστήριξη της νέας κυβέρνησης στη Λιβύη.

Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θέλει να φιλοξενήσει τη διάσκεψη για το Αφγανιστάν τον Απρίλιο, είπε ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν με όλα τα μέρη για να αποφασίσουν μια ημερομηνία.

Όσον αφορά την αγορά του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού S-400 από την Τουρκία, ο Cavusoglu επανέλαβε ότι η Τουρκία έχει ήδη αγοράσει το σύστημα και η συμφωνία ολοκληρώθηκε, αποκλείοντας την αντιστροφή της απόφασης. Επανέλαβε όμως  την προσφορά της Τουρκίας να δημιουργήσει επιτροπή με τις ΗΠΑ για να διευκρινίσει τυχόν τεχνικά ζητήματα.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το ρωσικό σύστημα αποτελεί απειλή για τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά της η Τουρκία αναφέρει ότι οι προσπάθειές της να αγοράσει συστήματα πυραυλικής άμυνας από τη Δύση απορρίφθηκαν και επίσης ότι τα συστήματα των S-400 και του ΝΑΤΟ δεν θα ενσωματωθούν, οπότε δεν υπάρχει απειλή.

Σε ανακοίνωση του το State Department σημειώνει για τη συνάντηση ότι ο Γραμματέας Blinken και ο Υπουργός Εξωτερικών Çavuşoğlu συζήτησαν τη μακροχρόνια σημασία της συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινών μας συμφερόντων στη Συρία και το Αφγανιστάν. Ο Γραμματέας εξέφρασε την υποστήριξη στις  συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας. Ο υπουργός Blinken προέτρεψε την Τουρκία να μην διατηρήσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400, εξέφρασε ανησυχία για την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της οικογενειακής βίας και τόνισε τη σημασία των δημοκρατικών θεσμών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων./ibna