Ελλάδα: Για το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Σύνοδο Κορυφή συζήτησαν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης

Ελλάδα: Για το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Σύνοδο Κορυφή συζήτησαν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης

Δεκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης για την Ανεξαρτησία το 1821.

Οι δύο ηγέτες μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους που κράτησε περίπου μισή ώρα, προέβησαν σε κοινές δηλώσεις επαναλαμβάνοντας το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Επιπρόσθετα αναφέρθηκαν στην συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην άτυπη πενταμερή που θα πραγματοποιηθεί 27-29 Απριλίου στην Γενεύη για το Κυπριακό.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις σημείωσε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν την προετοιμασία της άτυπης συνάντησης 5+1 για το Κυπριακό και επέμειναν στην ανάγκη συμμετοχής και της ΕΕ. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «συμφωνήσαμε ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να επιμείνουμε στη διττή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία».

Ο ‘Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην προκλητικότητα της Τουρκίας σημειώνοντας πως οι κινήσεις εις βάρος της Κύπρου, οι οποίες παραμένουν, υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας. Απόδειξη αυτής της συμπεριφοράς, σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι η άρνησή της να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα για τα Βαρώσια.

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε η Τουρκία να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά, προσθέτοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στόχος μας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και των αποφάσεων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών είναι εκτός πλαισίου ΕΕ και ΟΗΕ και απορρίπτονται».

Τόνισε δε πως αποτελεί κοινή θέση η κατάργηση των εγγυήσεων και η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας πως η Ελλάδα επιθυμεί να έχει μία ειλικρινή σχέση με τους γείτονές της, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι ειλικρινής όχι όμως και αφελής» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως είναι τιμή του να βρίσκεται στην Αθήνα για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, έναν αγώνα, ο οποίος όπως είπε, εμπνέει την Κύπρο.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως στόχος είναι «μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση θα διασφαλίσει τα συμφέρονται όλου του λαού της Κύπρου». Όπως είπε ο Κύπριος πρόεδρος, «με τον κ. Μητσοτάκη συζητήσαμε για τη Διάσκεψη στη Γενεύη και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την επιτυχία της Πενταμερούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε σε μια νέα σύνοδο για την Κύπρο, για μια λύση που καθορίζεται και δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος εντός των αρχών της ΕΕ».

Όσον αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως το ανακοινωθέν θα πρέπει να είναι συμβατό με την «Έκθεση Borrell».

«Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθεί εκείνη η συναίνεση που θα επιτρέψει τον προβληματισμό στην Άγκυρα ότι αν θέλουν να συμβαδίζουν με την ΕΕ θα πρέπει να δέχονται τις προϋποθέσεις και τις αρχές της Ευρώπης για την επικράτηση της ειρήνης στη Μεσόγειο. Δεν θέλουμε να παραγνωρίσουμε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων,. Θέλουμε να επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», είπε ο Κύπριος Πρόεδρος./ibna