Βόρεια Μακεδονία: Την Πέμπτη η ετήσια έκθεση προόδου της ΕΕ με ή χωρίς την τροπολογία κατά της Βουλγαρίας

Βόρεια Μακεδονία: Την Πέμπτη η ετήσια έκθεση προόδου της ΕΕ με ή χωρίς την τροπολογία κατά της Βουλγαρίας

Αύριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) θα συζητήσει και θα ψηφίσει για την ετήσια έκθεση για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία οι ομάδες των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών υπέβαλαν προτάσεις τροποποιήσεων, οι οποίες αναφέρονται στην ακατάλληλη και προκλητική συμπεριφορά των βουλγαρικών αρχών.

Η τροπολογία κατηγορεί αξιωματούχους της βουλγαρικής κυβέρνησης για προκλητικές δηλώσεις σχετικά με ιστορικά ζητήματα που πλήττουν τη Βόρεια Μακεδονία και προτρέπει τις βουλγαρικές αρχές να μην κάνουν τέτοιες δηλώσεις παρά την τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία στη Βουλγαρία.

Η πρόταση διατυπώθηκε από τους τέσσερις ευρωβουλευτές Tonino Picula (Κροατία), Tanja Fajon (Σλοβενία), Andreas Schieder (Αυστρία) και Marek Belka (Πολωνία) που ανήκουν στην Σοσιαλιστική ευρωομάδα και τους Πράσινους. Η τροπολογία αναφέρει ότι «καταδικάζει τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις των εκπροσώπων της βουλγαρικής κυβέρνησης για ιστορικά ζητήματα που επηρεάζουν τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που είναι αντίθετο με το πνεύμα της συμφωνίας καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, και καλεί τις βουλγαρικές αρχές να αποφύγουν τέτοιες δηλώσεις παρά την τρέχουσα εκλογική εκστρατεία στη Βουλγαρία.» Ταυτόχρονα, η δεύτερη τροπολογία χαιρετίζει την ώριμη και ισορροπημένη απάντηση των κυβερνητικών εκπροσώπων της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτές τις προκλήσεις.

Οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές ανακοίνωσαν ότι θα καταψηφίσουν τις τροπολογίες που πρότειναν οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι στην Έκθεση Προόδου για τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες, όπως εκτιμούν, περιέχουν απαράδεκτες αιτιάσεις για τη Βουλγαρία.

Ο ευρωβουλευτής Adrey Kovachev δήλωσε ότι το ΕΛΚ σε αλληλεγγύη προς τη Βουλγαρία υποστήριξε τη Βουλγαρία και υπέβαλε δύο τροπολογίες σχετικά με την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή των προηγούμενων συστάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις διακρίσεις εις βάρος πολιτών που εκφράζουν ανοιχτά τη βουλγαρική τους ταυτότητα ή / και εθνικότητα και ενθαρρύνουν έντονα τις αρχές και την κοινωνία των πολιτών να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ιστορική συμφιλίωση προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ και εντός διαφορετικών εθνικών και εθνοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών βουλγαρικής καταγωγής.

Ο ευρωβουλευτής Angel Dzambaski από την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών λέει ότι «οι σκανδαλώδεις διορθώσεις που έγιναν από τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές έγιναν την τελευταία στιγμή και είναι ακόμη πιο σκανδαλώδες ότι ο πρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι ο Sergey Stanichev, ο οποίος είναι ο Βούλγαρος εκπρόσωπος στο ΕΚ».

Αυτό το κόμμα, προτείνει τη σκανδαλώδη τροποποίηση όπου «το ΕΚ πρέπει να αντιταχθεί σε ορισμένους κυβερνητικούς ηγέτες και αξιωματούχους στη Σόφια». Αυτό αναφέρεται στον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας Krasimir Karakachanov, ο οποίος είναι ιστορικός και πρόεδρος του VMRO. Διεξάγει μια εντελώς ασυμβίβαστη μάχη ενάντια στις ιστορικές πλαστογραφίες που εξαπλώθηκαν από τους πλαστογράφους των Σκοπίων», είπε, μεταξύ άλλων, ο Dzambaski.

Η αντιπροσωπεία των Βουλγάρων Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντέδρασε έντονα στα όσα αναφέρθηκαν σχετικά με την παρέμβασή τους στην επικείμενη Έκθεση για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αφού το VMRO του Krasimir Karakachanov κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές ότι “έκαναν μια εθνική προδοτική τροποποίηση» στο ψήφισμα για το ότι, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα τους, μια συγκεκριμένη πολιτική δύναμη χρησιμοποιεί και πάλι ένα οπλοστάσιο ψεμάτων και συκοφαντικών εικασιών και υποθέσεων και υπονομεύει την εξουσία της Βουλγαρίας στην ΕΕ για δικό της συμφέρον, την πολιτική της επιβίωση.

«Η υπέρβαση του κοινοβουλευτικού ορίου μπορεί να είναι πολιτικός στόχος, αλλά δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως δικαιολογία για κατάχρηση του βουλγαρικού εθνικού συμφέροντος. Η δημοσίευση χαρτών και ακατάλληλων δηλώσεων μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά, αλλά καθιστά τη γενική θέση της Βουλγαρίας στην Ευρώπη απαράδεκτη. Λόγω τέτοιων εκδηλώσεων, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν κατανοούν τη συμπεριφορά της χώρας μας. Επομένως, δεν λαμβάνουμε υποστήριξη, αλλά νέα ψηφίσματα», αναφέρει η ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας των Βουλγάρων Σοσιαλιστών στο ΕΚ, προσθέτοντας ότι, δεν θα υποστηρίξει την τροπολογία, επειδή δεν αντικατοπτρίζει πλήρως το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο των Βαλκανίων.

Η Αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας Iliana Iotova αξιολόγησε χθες ότι οι ευρωβουλευτές ετοιμάζουν μια απαράδεκτη τροποποίηση του ψηφίσματος για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. «Η τροπολογία στρέφεται κατά της Βουλγαρίας. Είναι άνευ προηγουμένου ότι ένα τέτοιο έγγραφο περιέχει επίπληξη στο σημερινό κράτος μέλος, έγραψε η Iotova στο προφίλ της στο Facebook.

Κάλεσε τους πρώην συναδέλφους της στη Σοσιαλιστική Ομάδα και τους Δημοκρατικούς στο ΕΚ να αποσύρουν την τροπολογία.

«Η γλώσσα του μίσους και των προκλητικών δηλώσεων, καθώς και η καταστολή των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αυτογνωσία της Βουλγαρίας είναι εμπορικό σήμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η προετοιμασμένη τροποποίηση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την αποτυχία του βουλγαρικού κράτους να εξηγήσει στους Ευρωπαίους εταίρους τη θέση του για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρει η Iotova.

Αν και μόνο συμβουλευτικής φύσης, οι εκθέσεις προόδου του ΕΚ για τις υποψήφιες χώρες αντικατοπτρίζουν τη διάθεση των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα χθες, με αφορμή τις συχνές εκδηλώσεις ρητορικής μίσους και διακρίσεων στην Βόρεια Μακεδονία, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας δήλωσε ότι η Σόφια αναμένει από τα Σκόπια να υπερασπιστούν το δικαίωμα κάθε πολίτη για ελεύθερη αυτοδιάθεση.

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva κάλεσε την Αναπληρωτή της Πρεσβείας της Βόρειας Μακεδονίας στη Σόφια Vladimir Krastevski για συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία παρευρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Νοτιοανατολικής Ευρώπης Iva Kruleva, όπου εξέφρασε «βαθιά σύγχυση και απογοήτευση από τη μεγάλη αρνητική εκστρατεία στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εναντίον του εκπροσώπου των Σκοπίων στην Eurovision 2021, Vasil Garvanliev»./ibna