Β-Ε: Συνεχίζεται η αναμονή για την άφιξη εμβολίων μέσω COVAX

Β-Ε: Συνεχίζεται η αναμονή για την άφιξη εμβολίων μέσω COVAX

Ο μηχανισμός COVAX ενημέρωσε το Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ότι θα έπρεπε να αναβάλουν την παράδοση των εμβολίων τα οποία η χώρα έχει προπληρώσει για μία ακόμη ημέρα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο την Τρίτη.

«Έχουμε ενημερωθεί ότι η παράδοση των εμβολίων θα καθυστερήσει κατά μία ημέρα σε σύγκριση με τις ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν προηγουμένως. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η άφιξη 24.000 δόσεων του διαλύτη έχει ανακοινωθεί για τις 24 Μαρτίου, ενώ οι 23.400 δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer θα καταφθάσουν στις 25 Μαρτίου,» δήλωσε το υπουργείο.

Το Υπουργείο θα ενημερώσει το κοινό αναφορικά με περισσότερες λεπτομέρειες και τον τρόπο κάλυψης των εμβολίων από τα μέσα ενημέρωσης αμέσως μόλις λάβει τη σχετική πληροφόρηση.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει παραγγείλει 1.232.000 δόσεις μέσω του μηχανισμού COVAX. Επί του παρόντος, προγραμματίζεται να παραδοθούν στη Β-Ε δόσεις εμβολίων BioNTech-Pfizer και AstraZeneca.

Η διαδικασία προμήθειας εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX στη Β-Ε ξεκίνησε τον Ιούλιο, και η συμφωνία υπογράφηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2020. Η Ομοσπονδία της Β-Ε, η Δημοκρατία Σέρπσκα και η Περιφέρεια Brčko διέθεσαν περίπου 13 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια από τον προϋπολογισμό για την προμήθεια εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX, με στόχο την ανοσοποίηση περίπου 20% του πληθυσμού.

Εξ ονόματος της Β-Ε, η υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Ankica Gudeljević υπέγραψε συμφωνία με τη Συμμαχία Gavi (Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια) σχετικά με την προμήθεια εμβολίων για τους πολίτες της Β-Ε. Υπογράφοντας τη συμφωνία, η Β-Ε θα έπρεπε να ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών στον κόσμο που θα λάμβαναν εμβόλια κατά του Covid-19.

Τη στιγμή που υπογράφηκε το συμβόλαιο κανένα εμβόλιο δεν είχε εγκριθεί, γεγονός που δεν επέτρεψε στη Β-Ε να θέσει όρους ή να επιλέξει τον τύπο εμβολίου που θα παραδοθεί, ανέφερε το Υπουργείο νωρίτερα.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τη Β-Ε να υπογράψει μια τροποποίηση στη Συμφωνία δέσμευσης -δέσμευση για συμφωνία αγοράς μεταξύ του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε και της GAVI σχετικά με τη Συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου Υπουργών και της AstraZeneca σχετικά με την αποζημίωση και τη Συμφωνία αντιστάθμισης COVAX σχετικά με πρόσθετους όρους της Pfizer/BioNtech.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει το Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων, έχουν υποβληθεί μεταγενέστερα αιτήματα σε όλα τα κράτη του μηχανισμού COVAX.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πληρούσε όλους τους όρους που σχετίζονται με την αποδοχή εμβολίων και έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις για την αποδοχή οποιουδήποτε τύπου εμβολίου που θα παραδοθεί, εξήγησε το Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων της Β-Ε. /ibna