Stoltenberg: Να χρησιμοποιούμε το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για διαβουλεύσεις και συζητήσεις, όταν υπάρχουν διαφορές

Stoltenberg: Να χρησιμοποιούμε το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για διαβουλεύσεις και συζητήσεις, όταν υπάρχουν διαφορές

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος δεδομένου ότι ορισμένα θετικά βήματα ακολουθούνται από πισωγυρίσματα και εάν γίνονται προσπάθειες με τις ΗΠΑ για μία λύση ή συμβιβασμό στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400 που αγόρασε η Τουρκία , σημείωσε ότι «υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν και ανησυχίες. Εγώ εξέφρασα τις ανησυχίες μου επί ορισμένων θεμάτων, όπως για τους ρωσικούς πυραύλους και συγκεκριμένα για τις συνέπειες της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεράμυνας. Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα ζητήματα, μεταξύ αυτών η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Την ίδια ώρα, είμαι βέβαιος – και αυτό εντάσσεται στην Ατζέντα 2030 του ΝΑΤΟ – ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για διαβουλεύσεις και συζητήσεις, όταν υπάρχουν διαφορές. Είμαι, επίσης, πεπεισμένος ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελεί πλατφόρμα για να αναζητούμε τρόπους να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, για να αντιμετωπίσουμε κάποιες από αυτές τις διαφορές και ανησυχίες» συνέχισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Είδαμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες καταφέραμε να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, μεταξύ άλλων θεσπίζοντας έναν μηχανισμό αποτροπής, στο πλαίσιο του οποίου ειδήμονες σε στρατιωτικά θέματα από Ελλάδα και Τουρκία συναντώνται και δημιουργούν γραμμές επικοινωνίας και συμφωνούν σχετικά με το πώς θα μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά βοήθησαν να προετοιμαστεί το έδαφος για απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επί της υποκείμενης διαφοράς τους στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο Jens Stoltenberg.

Συνεχίζοντας ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ καλωσόρισε, επίσης, το γεγονός ότι, «παρά τις διαφορές, το ΝΑΤΟ συνεχίζει τη ναυτική του παρουσία στο Αιγαίο βοηθώντας στην εφαρμογή συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σε μεταναστευτικά θέματα. Πιστεύω ότι η ισχύς του ΝΑΤΟ είναι ότι με την παρουσία ναυτικών πλοίων στο Αιγαίο υλοποίηση μίας σημαντικής συμφωνίας».

«Επομένως, ναι, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν διαφορές, έχω εκφράσει κι εγώ τις ανησυχίες μου, αλλά ταυτόχρονα νομίζω ότι έχουμε όλοι ευθύνη να αναζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισής τους, να αναζητήσουμε λύσεις, λαμβάνοντας, επίσης, υπ’ όψιν ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος, που συνορεύει με Συρία και Ιράκ και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Κανένας άλλος σύμμαχος δε φιλοξενεί τόσους πρόσφυγες όσους η Τουρκία. Κατά συνέπεια, το ΝΑΤΟ είναι η πλατφόρμα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, για την αναζήτηση τρόπων να μειωθούν οι εντάσεις και ίσως και για την εξεύρεση λύσεων» κατέληξε ο Jens Stoltenberg.

Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, υποδέχθηκε και συνομίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, πριν από την έναρξη των εργασιών της διήμερης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θα προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτηση σχετικά με το είδος της πρόκλησης που αποτελεί η Τουρκία για το ΝΑΤΟ, δεδομένης της σχέσης της με τη Ρωσία, αλλά και της σχέσης που αναπτύσσει με την Κίνα, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, σημείωσε ότι «υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν ανησυχίες και θέματα, όπως είναι η απόφαση της Τουρκίας για αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσωπικά έχω εκφράσει την ανησυχία μου στην Άγκυρα, προς την τουρκική ηγεσία, σχετικά με διάφορες αποφάσεις, καθώς και για τις συνέπειες της απόφασης για αγορά των S-400.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αποτελεί και μία πλατφόρμα, στο πλαίσιο της οποίας οι σύμμαχοι θα μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι, όταν υπάρχουν διαφορές, όπου θα τις συζητούμε και θα αναζητούμε τρόπους αντιμετώπισής τους. Αυτό ακριβώς προσπαθήσαμε να κάνουμε. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό αποτροπής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εδώ στο ΝΑΤΟ προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο Stoltenberg.

«Επίσης, υπάρχει παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όπου Τουρκία, Ελλάδα, ΕΕ και ΝΑΤΟ συναντώνται και συνεργάζονται στο πλαίσιο της πλατφόρμας του ΝΑΤΟ και της ναυτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Πιστεύω ότι αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουμε είναι να αποδεχτούμε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες και διαφορές και εν συνεχεία να χρησιμοποιούμε το ΝΑΤΟ ως εργαλείο για την αναζήτηση λύσεων, για την αντιμετώπισή τους και για τη μείωση των εντάσεων».

Από την πλευρά του ο Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken τόνισε ότι «συμμερίζομαι πλήρως την οπτική αυτή. Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορές με την Τουρκία σχετικά με τους S-400, αλλά και με ορισμένες ενέργειες, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία είναι παλιός και πολύτιμος σύμμαχος, η οποία μας συμφέρει να παραμείνει προσδεδεμένη στο ΝΑΤΟ. Αυτό πιστεύω ότι είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας. Όπως είπε και ο Γενικός Γραμματέας, το ΝΑΤΟ έδειξε προσφάτως την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση διαφορών και δη στην Ανατολική Μεσόγειο, λειτουργώντας ως όχημα για την αποτροπή συγκρούσεων, για αποκλιμάκωση και για αναζήτηση τρόπου να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Αυτό είναι πολύ θετικό. Θα πρέπει, όμως, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επ’ αυτού και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε»./ibna