Κροατία: H γέφυρα Pelješac υψώθηκε πάνω από τη στάθμη της θάλασσας

Κροατία: H γέφυρα Pelješac υψώθηκε πάνω από τη στάθμη της θάλασσας

Οι εργολάβοι της Pelješac Bridge China Road and Bridge Corporation (CRBC) ολοκλήρωσαν το 65% των εργασιών στη γέφυρα που θα συνδέσει τη χερσόνησο Pelješac με την ηπειρωτική Κροατία.

«Οι Κινέζοι έχουν τελειώσει μέχρι τώρα με το 65% των εργασιών στη γέφυρα. Η τρέχουσα υλοποίηση σε αυτό το έργο ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύρια kuna από συνολική σύμβαση 2,08 δισεκατομμυρίων,» γράφει η καθημερινή λίστα Večernji.

Υπάρχουν επί του παρόντος 543 εργαζόμενοι στο εργοτάξιο, εκ των οποίων 144 είναι τεχνικό και υποστηρικτικό προσωπικό και οι υπόλοιποι είναι εργαζόμενοι, μηχανικοί και ναυτικοί σε πλοία.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, στη γέφυρα είχαν εγκατασταθεί 49 από τα συνολικά 165 τμήματα της δομής του χάλυβα. Στα μέσα Φεβρουαρίου, ένα τμήμα συνολικού μήκους 52 μέτρων και βάρους 581 τόνων τοποθετήθηκε μεταξύ του θαλάσσιου πυλώνα S3 και της ξηράς S2.

Μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα, σύμφωνα με την Κροατική Εταιρεία Αυτοκινητοδρόμων, όλοι οι χαλύβδινοι σωροί στη γέφυρα Pelješac είχαν οδηγηθεί και σκυροδετηθεί και όλες οι εργασίες για την κατασκευή κεφαλών, στηλών και πυλώνων είχαν ολοκληρωθεί. Οι πυλώνες έχουν ύψος 38 έως 54 μέτρα και οι πυλώνες στους έξι κεντρικούς πυλώνες έχουν ύψος 40 μέτρα.

Σύμφωνα με τα σχέδια του κατασκευαστή γεφυρών China Road and Bridge Corporation (CRBC), η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του τελευταίου τμήματος έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Το παραπάνω δεν θα ολοκληρώσει τις εργασίες στη γέφυρα, καθώς τα τελικά έργα να αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Όλο το έργο, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων πρόσβασης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την τουριστική περίοδο του 2022.

Μαζί με την καλή υλοποίηση αυτού του έργου, στη γειτονική Βοσνία-Ερζεγοβίνη η δυσαρέσκεια εντάθηκε για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά από το Κροατικό μέλος της τριμερούς Προεδρίας της Β-Ε Željko Komšić. Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, είπε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είχε το δικαίωμα να καταθέσει αγωγή εναντίον της Κροατίας στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας στο Αμβούργο για την κατασκευή της γέφυρας Pelješac.

Ο Komšić είπε ότι η Κροατία έχει παραβεί το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσιας Σύμβασης. Δηλώνει ότι η Κροατία δεν τήρησε τις προηγούμενες συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα και ισχυρίστηκε ότι η γέφυρα χτίστηκε πάνω από τη «Βοσνιακή θάλασσα».

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković σχολίασε τη δήλωση του Komšić, αναφέροντας ότι η Κροατία δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία από το 1999 μεταξύ του Προέδρου της Κροατίας Franjo Tuđman και του προέδρου της Προεδρίας της Β-Ε, Alija Izetbegović. Η συμφωνία έχει εφαρμοστεί και καμία πλευρά δεν την αμφισβήτησε,» είπε.

«Πέρυσι, ενώ αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το έργο με κονδύλια της ΕΕ, η Κροατία εξήγησε την υπόθεση στις αρχές της ΕΕ. Η γέφυρα επιτρέπει σε όλα τα πλοία να περνούν από και προς το Neum χωρίς προβλήματα,» δήλωσε ο Plenković, προσθέτοντας ότι το επιχείρημα ότι η Κροατία εμποδίζει τη Β-Ε να χρησιμοποιήσει το λιμάνι Neum δεν ισχύει καθόλου. /ibna