Βουλγαρία: Η ΚΕΕ καθόρισε την εκλογική διαδικασία των κινητών καλπών και των ψηφοφόρων της διασποράς

Βουλγαρία: Η ΚΕΕ καθόρισε την εκλογική διαδικασία των κινητών καλπών και των ψηφοφόρων της διασποράς

Στην τελική ευθεία βαδίζουν οι προετοιμασίες για την διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 4 Απριλίου στην Βουλγαρία, με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να καθορίζει του κανόνες στον τρόπο της ψηφοφορίας λόγω της πανδημίας και των απαγορεύσεων.

Έτσι σύμφωνα με την ΚΕΕ, σε κινητές κάλπες θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι με μόνιμη αναπηρία, όσοι είναι σε υποχρεωτική καραντίνα ή απομόνωση, εφόσον έχουν υποβάλει αίτημα για να ψηφίσουν. Την ημέρα των εκλογών κινητή κάλπη με την παρουσία της εκλογικής επιτροπής θα επισκέπτεται τις οικίες όσων έχουν υποβάλει αίτημα. Εάν είναι εφικτό, οι ψηφοφόροι θα ψηφίζουν εκτός του καταλύματος τους για λόγους υγιεινής και ασφάλειας των μελών της επιτροπής σύμφωνα με την ΚΕΕ.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή καθόρισε επίσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών τις έδρες σε 69 χώρες όπου θα υπάρχουν εκλογικά κέντρα εκτός της Βουλγαρίας στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 4ης Απριλίου.

Η ψηφοφορία την ημέρα των εκλογών ξεκινά στις 7.00 τοπική ώρα. Η ΚΕΕ δηλώνει ως ώρα κλεισίματος τις 20.00 τοπική ώρα, αλλά όχι αργότερα από τις 21.00, αν και αναμένεται σε ορισμένες χώρες οι κάλπες να κλείσουν νωρίτερα από τις 20.00 λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων ως μέτρο κατά της πανδημίας.

Στο εκλογικό κέντρο δεν θα επιτρέπονται συνομιλίες μεταξύ των παρόντων σε άλλη γλώσσα εκτός της βουλγαρικής. Τα μέλη των εκλογικών επιτροπών δεν επιτρέπεται να φορούν τα σύμβολα κόμματος ή συνασπισμού και να συμμετέχουν σε προεκλογικές εκστρατείες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις 5 σχηματισμοί φαίνεται να μπαίνουν σίγουρα στο επόμενο Κοινοβούλιο με άλλους 2 να έχουν πιθανότητες να μπουν. Αυτό έδειξε δημοσκόπηση της «Trend», χρηματοδοτημένη από την εφημερίδα «24 ώρες».

Το 45% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως θα ψηφίσουν σίγουρα, το 83% έχουν αποφασίσει για ποιόν και το 38% πως θα ψηφίσει με «σειρά προτίμησης». Το GERB έχει την υποστήριξη του 28.8% των ερωτηθέντων ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) του 23.6%. Το «Υπάρχει τέτοιος λαός» υποστηρίζεται από το 12.7%, το ΚΔΕ από το 12.1% και η «Δημοκρατική Βουλγαρία» από το 5.9%. Ο συνασπισμός «Ορθώσου! Μούτρα έξω!» υποστηρίζεται από το 4.1% και το VMRO από το 4%. Η δημοσκόπηση της «Trend» είναι αντιπροσωπευτική για τους ενήλικες στην χώρα και διεξήχθη από τις 9 έως τις 14 Μαρτίου 2021 με απόκλιση λάθους ± 3,1%./ibna