Borrell: Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τις θετικές εξελίξεις με την Τουρκία

Borrell: Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τις θετικές εξελίξεις με την Τουρκία

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, μετά το πέρας του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, προέβη σε εισαγωγική τοποθέτηση σημειώνοντας τα εξής στο θέμα της Τουρκίας:

«Σήμερα συζητήσαμε και το θέμα της Τουρκίας, ίσως το πιο σημαντικό θέμα της ημέρας, καθώς θα συζητηθεί και από τους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με τους Υπουργούς συζητήσαμε το θέμα των σχέσεών μας με την Τουρκία εν όψει της Έκθεσης που ετοιμάσαμε από κοινού με την Επιτροπή για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης. Σε γενικές γραμμές, η Έκθεση θεωρήθηκε ως καλή βάση για τη συζήτηση των ηγετών, αν και ορισμένοι  Υπουργοί προέβησαν σε πρόσθετες αξιολογήσεις. Όπως αναγνωρίζεται στην Έκθεση, από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουμε δει ορισμένες κινήσεις από την ηγεσία της Τουρκίας, οι οποίες είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά και βήματα προς αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ σταμάτησαν και τα ερευνητικά πλοία αποσύρθηκαν. Οι τόνοι στη ρητορική έπεσαν και οι Τουρκικές Αρχές εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για μία ισχυρή σχέση με την ΕΕ.

«Παρ’ όλα αυτά», συνέχισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος «η προοπτική αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγεια παραμένει εύθραυστη και οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης πρέπει να συνεχιστούν. Την ίδια ώρα, σοβαρές ανησυχίες προκαλεί η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για  απαγόρευση ενός από τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, του HDP, αλλά και της απόσυρσης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά γυναικών, αλλά και κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Θα έχετε δει τις δηλώσεις που εξέδωσα σχετικά με τις εξελίξεις αυτές. Εξέφρασα τις σοβαρές μας ανησυχίες, τις καταδικάσαμε. Εκφράσαμε, επίσης, και τον φόβο μας ότι τέτοιου είδους μέτρα οδηγούν την Τουρκία εκτός ευρωπαϊκής οδού. Συμφωνήσαμε με τους Υπουργούς ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τις θετικές εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά, υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουμε όλες τις επιλογές στοπ τραπέζι, σε περίπτωση που χρειαστούν. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απόψε θα συναντηθώ και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, με τον οποίο θα συζητήσουμε επί της Έκθεσης προκειμένου να ενημερώσω σχετικά και τους ηγέτες. Το Συμβούλιο» κατέληξε «δεν έλαβε απόφαση επί της Έκθεσης για την Τουρκία, επειδή ασφαλώς εναπόκειται στους ηγέτες της ΕΕ να υιοθετήσουν αποφάσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παρατηρήσεις που έγιναν σήμερα από του Υπουργούς στην έκθεση που κατέθεσε και αν οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία είναι πιθανόν να παγώσουν την θετική ατζέντα, ο Borrell ανέφερε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία με την αποχώρηση από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και την απαγόρευση ενός πολιτικού κόμματος θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. «Όταν λέμε ότι έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις, όπως στο θέμα των γεωτρήσεων, των συζητήσεων για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών αυτό είναι σαφές. Έχει υπάρξει βελτίωση. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν άλλα ζητήματα όπως αυτά που προανέφερα που δεν μπορούμε να τα θεωρήσουμε θετικά» πρόσθεσε ο Borrell και είπε ότι το μείγμα αυτό ελήφθη υπόψη από το Συμβούλιο και πρότεινε θετικές και αρνητικές προσεγγίσεις.

«Θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες των σχέσεων με την Τουρκία σαν μια υποψήφια χώρα, σαν μια γειτονική χώρα, σαν μια σημαντική χώρα αλλά ταυτόχρονα να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των κρατών μελών και τις αξίες της Ένωσης» επεσήμανε ο Borrell ο οποίος σημείωσε ότι οι Υπουργοί εξέτασαν την έκθεση και εξέφρασαν ομόφωνα την θετική εκτίμηση τους. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι το Συμβούλιο δεν αποφάσισε συμπεράσματα για το θέμα της έκθεσης καθώς αυτή θα συζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας, ενώ υπήρξαν ορισμένες παρατηρήσεις σε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία θα παραδοθούν στους ηγέτες για εξέταση και για τα οποία δεν θα ήθελε να μπει σε λεπτομέρειες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το διάστημα για το οποίο θα εξετάζεται η συμπεριφορά της Τουρκίας και εάν πρόκειται να συζητήσει το Κυπριακό στην συνάντηση που θα έχει απόψε με τον Mevlut Cavusoglu, ο Borrell τόνισε ότι φυσικά θα συζητήσει το Κυπριακό και ότι τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μέχρι το καλοκαίρι, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά την συμπεριφορά της Τουρκίας θέτοντας κάποια ορόσημα, όπως τις συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού, τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, την κατάσταση στην Λιβύη και την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Θα παρακολουθούνται, πρόσθεσε, διάφοροι δείκτες σχετικά με την συμπεριφορά της Τουρκίας ώστε να διασφαλιστεί ότι επιθυμεί να εμπλακεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις που έχουν να γίνουν, όπως π.χ. την υποστήριξη στους Σύρους πρόσφυγες./ibna