Β-Ε: Διαδηλώσεις στην Μπάνια Λούκα για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας

Β-Ε: Διαδηλώσεις στην Μπάνια Λούκα για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας

Στον απόηχο της εφαρμογής νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας στη Δημοκρατία Σέρπσκα, μια μεγάλη ομάδα εργαζομένων στον τομέα της φιλοξενίας, καθώς και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους που παραμένουν κλειστοί συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας για να διαμαρτυρηθούν στο κέντρο της Μπάνια Λούκα, την πρωτεύουσα της RS και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Τα μέτρα, τα οποία επικυρώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στα κεντρικά της ομάδας διαχείρισης κρίσεων την Κυριακή, προβλέπουν το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων, κομμωτηρίων, εμπορικών κέντρων και πολλών άλλων κατηγοριών καταστημάτων, όπου ο συνωστισμός αποτελούσε συχνό φαινόμενο. Τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα πανεπιστήμια της Δημοκρατίας Σέρπσκα ξεκίνησαν διαδικτυακά μαθήματα.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο μιας δραματικής αύξησης νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη την επικράτεια, με το ιατρικό προσωπικό να προειδοποιεί για πιθανές συνέπειες.

Τα νέα μέτρα σε αυτό το τμήμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προβλέπουν επίσης το κλείσιμο πισινών, κέντρων σπα και ευεξίας, στοιχηματικών κέτρων και άλλων επιχειρήσεων για μια εβδομάδα, όπου η άμεση επαφή είναι αναπόφευκτη.

Τα νέα μέτρα προκάλεσαν δυσφορία κυρίως στους εργαζόμενους στον τομέα της φιλοξενίας ο  οποίος, όπως λένε, θα υποστεί μεγάλη απώλεια και δεν θα είναι σε θέση να ανακάμψει. Μερικές δεκάδες από αυτούς συγκεντρώθηκαν στη Μπάνια Λούκα, παραβιάζοντας τα προστατευτικά μέτρα για την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων.

«Θέλουμε να εργαστούμε», φώναζαν καθώς η αστυνομία τους εμπόδιζε να φτάσουν στο Παλάτι της Δημοκρατίας Σέρπσκα, την έδρα του προέδρου της οντότητας.

Ο Vladan Šurlan, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εργοδοτών Φιλοξενίας και Τουρισμού Horeca RS, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι πελάτες δεν έχουν τίποτα εναντίον της απόφασης του προσωπικού διαχείρισης κρίσεων της RS, αλλά αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα στις οικογένειές τους.

«Σε κάθε χώρα στην οποία έχει εισαχθεί ένα lockdown η οικονομία επιδοτείται. Στη χώρα μας, μόνο ο πραγματικός τομέας υποφέρει,» επεσήμανε ο Šurlan.

«Στην αρχή της πανδημίας, υπήρχαν 14.000 υπάλληλοι στον κλάδο της φιλοξενίας και τώρα υπάρχουν λίγο περισσότεροι από 10.000. Είναι επιτακτική ανάγκη να καθίσουμε με τους εκπροσώπους των υπουργείων πρώτης γραμμής το συντομότερο δυνατό και να βρούμε μια λύση,» τόνισε ο Šurlan.

Παράλληλα, η κατάσταση με την πανδημία στη Β-Ε είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική. Η χώρα αγωνίζεται για πρόσβαση στα εμβόλια και ο πραγματικός, μαζικός εμβολιασμός δεν είναι καν στον ορίζοντα. Ο τομέας της υγείας βρίσκεται σε οριακό σημείο και στις δύο οντότητες, τη Δημοκρατία Σέρπσκα και την Ομοσπονδία Β-Ε. Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων και θανάτων αυξάνεται καθημερινά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι απογοητευμένοι με τη διαμαρτυρία, και κάλεσαν εκείνους που θέλουν να ανοίξουν εστιατόρια και άλλα μέρη να κατέλθουν στα νοσοκομεία.

«Συχνά μπήκαμε στον πειρασμό να συμμετάσχουμε στις διαδηλώσεις μπροστά στις επιχειρήσεις σας όπου παραβιάζονταν μέτρα κατά του κορωνοϊού: πάρτι σε μπαρ, επισκέπτες χωρίς μάσκες, μη τήρηση αποστάσεων και ούτω καθεξής, αλλά δεν είχαμε χρόνο γιατί εργαζόμασταν, έπρεπε να σώσουμε ζωές,» αναφέρει επιστολή που υπέγραψαν οι υπάλληλοι του Πανεπιστημιακού Κλινικού Κέντρου, του κύριου νοσοκομείου της Μπάνια Λούκα .

Προσθέτουν επίσης ότι η πληρότητα αγγίζει το απόλυτο, καθώς περισσότεροι από τους μισούς από τους 421 ασθενείς που νοσηλεύονται επί του παρόντος είναι σε αναπνευστική υποστήριξη.

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης και τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σχεδόν 100% πληρότητα. Το ιατρικό προσωπικό προσπαθεί για άλλη μια φορά να προειδοποιήσει για τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης και για το γεγονός ότι, εάν τα νέα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται, θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο σημείο όπου η ιατρική περίθαλψη δε θα μπορεί να παρέχεται με επαρκή τρόπο τόσο για τους ασθενείς με Covid όσο και για τους ασθενείς χωρίς Covid,» τονίζουν.

Παρόμοιες διαδηλώσεις αλλά μικρότερης εμβέλειας πραγματοποιήθηκαν ειρηνικά στο Ανατολικό Σεράγεβο. /ibna