Κροατία: Ο ΥπΕΞ προτρέπει την ΕΕ να «βοηθήσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη»

Κροατία: Ο ΥπΕΞ προτρέπει την ΕΕ να «βοηθήσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη»

Ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Gordan Grlić Radman δήλωσε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να γίνει μια σταθερή και θεσμικά λειτουργική χώρα.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να επιτύχει πολιτική και θεσμική σταθερότητα, η οποία είναι το κλειδί για την ευρωπαϊκή της πορεία,» δήλωσε Grlić Radman στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν είναι η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια πιο περιεκτική συζήτηση για την περιοχή σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο Grlić Radman ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σήμερα ένα έγγραφο για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια κοινή πρωτοβουλία της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να παραμείνει το επίκεντρο της προσοχής της ΕΕ και η ένταξή της στην ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα που θα απαιτήσει τον ολοκληρωμένο μετασχηματισμό της χώρας.

Μεταξύ των πρώτων στόχων σε αυτόν τον δρόμο είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιου μέλους, για το οποίο πρέπει να εκπληρώσει 14 προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το έγγραφο προσθέτει ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη βασίζεται στην αρχή της ισότητας των τριών συστατικών λαών και όλων των πολιτών της, ανεξάρτητα από το μέρος της χώρας στο οποίο ζουν.

Προκειμένου η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια, πρέπει να εφαρμόσει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, καθώς και το κλίμα δυσπιστίας μεταξύ πολιτικών εκπροσώπων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη προκαλεί συχνά λειτουργικό αποκλεισμό των θεσμικών οργάνων και οπισθοδρόμηση σε βασικές μεταρρυθμίσεις. Μόνο με τη σταθερή αγκύρωση των ευρωπαϊκών αξιών και προτύπων των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων και των τριών συστατικών λαών και των πολιτών της μπορεί η χώρα να ενισχύσει τη σταθερότητά της και να σημειώσει πρόοδο. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να υιοθετηθούν βασικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της εκλογικής νομοθεσίας, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση πριν από τις γενικές εκλογές του 2022, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ο νέος εκλογικός νόμος πρέπει να είναι σύμφωνος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις συστάσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και την Επιτροπή της Βενετίας, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε χειραγώγηση στην εκλογική διαδικασία.

Θέλουμε η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να λάβει ένα αποφασιστικό και βιώσιμο βήμα προς την πολιτική σταθερότητα, μια λειτουργική οικονομία της αγοράς και ευημερία για όλους τους πολίτες της. Η σταθερότητα, η ασφάλεια, η ευημερία και η λειτουργία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως ενιαίου, ενωμένου και κυρίαρχου κράτους είναι υψίστης σημασίας όχι μόνο για τους άμεσους γείτονές της, αλλά και για την περιοχή, την ΕΕ και ολόκληρη την Ευρώπη, τονίζεται.

Το έγγραφο επισημαίνει επίσης ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να εργαστεί για μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. Προκειμένου να σταματήσει επιτυχώς η παράνομη μετανάστευση, η χώρα θα πρέπει να διασφαλίσει αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων, να βελτιώσει τις διαδικασίες επιστροφής και επανεισδοχής, να αναπτύξει ένα σύστημα εγγραφής και παρακολούθησης και να διασφαλίσει την ανθρωπιστική βοήθεια για όλα τα ευάλωτα άτομα και τους αιτούντες άσυλο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στη Ρωσία, τις σχέσεις με την Τουρκία και την κατάσταση στη Βενεζουέλα, τη Γεωργία και τη Μιανμάρ. Θα συζητήσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet. /ibna