Σλοβενία: Χαλάρωση των μέτρων COVID-19 σε επιλεγμένες περιοχές

Σλοβενία: Χαλάρωση των μέτρων COVID-19 σε επιλεγμένες περιοχές

Μπαρ και εστιατόρια στην περιοχή Primorsko-Notranjska μπορούν από σήμερα να ξεκινήσουν να σερβίρουν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους, καθώς μετακινήθηκαν στην «κίτρινη ζώνη» όπου βρίσκονται ήδη το Posavje και η Νοτιοανατολική Σλοβενία. Τα καταστήματα στην περιοχή Obalno-Kraška έλαβαν το πράσινο φως για να ανοίξουν ξανά, υπό την προϋπόθεση ότι το προσωπικό θα υπόκειται σε έλεγχο σε εβδομαδιαία βάση, καθώς η παράκτια περιοχή μπήκε στην πορτοκαλί ζώνη.

Η κυβέρνηση ενέκρινε αυτές τις αποφάσεις την περασμένη εβδομάδα, όταν η επιδημιολογική κατάσταση στις περιοχές Primorsko-Notranjska και Obalno-Kraška έδειξε σημάδια βελτίωσης, όπως μεταδίδουν τα σλοβενικά ΜΜΕ.

Εξυπηρέτηση σε εξωτερικούς χώρους στις τρεις «κίτρινες» περιοχές επιτρέπεται μεταξύ 6 π.μ. και 7 μ.μ. Πρέπει να τηρούνται τα προστατευτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και εβδομαδιαίων ελέγχων επί του προσωπικού, καθώς και η διασφάλιση της απόστασης μεταξύ των τραπεζιών. Οι εξαιρέσεις από τις υποχρεωτικές δοκιμές ισχύουν για όσους έχουν αναρρώσει από τον Covid-19 ή για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί.

Ο μέγιστος αριθμός πελατών ανά τραπέζι είναι τέσσερις. Ο πελάτης θα μπορεί να εισέλθει στο χώρο μόνο για να χρησιμοποιήσει στην τουαλέτα.

Παράλληλα, ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη. Το καθεστώς της παράκτιας περιοχής έχει επίσης αναβαθμιστεί και θα εφαρμόζει πλέον τα αντίστοιχα μέτρα, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν αρθεί οι διαπεριφερειακοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Από σήμερα, θα επιτρέπεται η λειτουργία σε καταστήματα και συνεργεία κάτω των 400 τετραγωνικών μέτρων, κτηματομεσιτικά γραφεία, κομμωτήρια, χώροι αισθητικής, pet shop και εξειδικευμένες δραστηριότητες κατάρτισης έως και δέκα ατόμων στην περιοχή, εφόσον το προσωπικό παρουσιάσει αρνητικό έλεγχο για κορωνοϊό.

Τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα, τα ταχυδρομεία, οι υπηρεσίες παράδοσης, τα καταστήματα επισκευής αυτοκινήτων και ποδηλάτων και οι κατασκευαστικές υπηρεσίες θα παραμείνουν ανοιχτά, ανεξαρτήτως ελέγχων επί του προσωπικού.

Επιπλέον, επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως δέκα ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα. Το ίδιο ισχύει για θρησκευτικές λειτουργίες.

Το διάταγμα ισχύει έως τις 26 Μαρτίου. Η κυβέρνηση θα συζητήσει την πιθανή παράταση την Τετάρτη, όποτε και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η εβδομαδιαία ανασκόπηση της επιδημιολογικής κατάστασης και των περιορισμών. /ibna