H Τουρκία στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες

H Τουρκία στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με την φυσική παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ένωσης, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell.

Κατά την άφιξη του στο κτήριο του Συμβουλίου για την έναρξη των εργασιών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «σήμερα θα έχουμε ένα μεγάλο και πλούσιο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ). Στην ημερήσια διάταξη υπάρχουν κυρίως οι σχέσεις με τη Τουρκία, θέμα που θα συζητηθεί και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα εντός της εβδομάδας. Γνωρίζετε ότι έχουμε ετοιμάσει μία Έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες. Οι Υπουργοί θα αξιολογήσουν την Έκθεση αυτή προκειμένου να προετοιμάσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επομένως η Τουρκία είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα» ανέφερε ο Borrell.

«Θα συζητήσουμε, επίσης, το θέμα της Νότιας Γειτονίας, και της Ρωσίας. Οι ηγέτες θα συζητήσουν, επίσης το θέμα της Ρωσίας, επομένως σήμερα μπορώ να πω ότι η Τουρκία και η Ρωσία είναι τα δύο θέμα που σχετίζονται με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το θέμα της Νότιας Γειτονίας δε σχετίζεται με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα, επειδή αφορά την ενίσχυση και βελτίωση των σχέσεών μας με την άμεση γειτονία μας στη Μεσόγειο».

Συνεχίζοντας είπε ότι «θα έχουμε τηλεδιάσκεψη με την κα Bachelet, την Ύπατη Επίτροπο των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Θα ξεκινήσουμε έναν στρατηγικό διάλογο μεταξύ ΕΕ και ΗΕ για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο και θα χρησιμοποιήσουμε και πάλι το πλαίσιο των κυρώσεων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα σας ενημερώσουμε σχετικά μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου,, άπαξ και οι Υπουργοί συμφωνήσουν με το πακέτο αυτό».

«Υπάρχουν δύο hotspots, επί των οποίων θα συζητήσουμε σήμερα, η Μιανμάρ και η Αιθιοπία. Και στις δύο αυτές χώρες η κατάσταση επιδεινώνεται και στην περίπτωση της Μιανμάρ θα επιβάλουμε κυρώσεις κατά 11 ατόμων που εμπλέκονται στο πραξικόπημα και στην καταστολή κατά των διαδηλωτών» συνέχισε ο Borrell.

«Μετά το Συμβούλιο θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας επί της Έκθεσης και τις αποφάσεις που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει στο τέλος της εβδομάδας» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Ann Linde κατά την άφιξη της , δήλωσε ότι «ανυπομονώ για τη σημερινή συνάντηση με τους Yπουργούς Εξωτερικών. Ειδικά η κατάσταση στην Τουρκία θα αποτελέσει μείζον θέμα συζήτησης. Η συρρίκνωση του δημοκρατικού χώρου είναι πολύ ανησυχητική, ειδικά οι αυθαίρετες κρατήσεις πολιτικών, όπως και οι προσπάθειες διάλυσης του κουρδικού κόμματος HDP. Επίσης, ανησυχώ ιδιαίτερα που η Τουρκία αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι πολύ σημαντική για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών. Επίσης, ανυπομονώ να πάρουμε νέες αποφάσεις σχετικά με κυρώσεις κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη κατά δραστών σε πολλές χώρες».

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn στις δηλώσεις σημείωσε ότι «… Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι πολύ σημαντική. Μπορώ προσωπικά να θυμηθώ πολύ καλά την 11.05.2011, με την παρουσία του τότε Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αhmet  Davutoglou, και του τότε Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και σημερινού ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Mehmet Cavusoglou. Η Τουρκία ήταν τότε ιδιαίτερα περήφανη για την υπογραφή της εν λόγω Σύμβασης για τα δικαιώματα των γυναικών, η οποία αποσκοπεί κυρίως στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Είναι, κατά τη γνώμη μου, απολύτως ακατανόητο το ότι πριν από μερικές ημέρες ο Πρόεδρος Erdogan εξέδωσε μέσα στη νύχτα προεδρικό διάταγμα, με το οποίο παύει η ισχύς αυτής της Σύμβασης σε μία χώρα, στην οποία κάθε μέρα καταγράφεται σε τουρκικό νοικοκυριό μία πράξη βίας που οδηγεί σε θανάτωση γυναίκας.. Πρόκειται για οπισθοδρόμηση προς τον Μεσαίωνα, δεν είναι ο δρόμος τον οποίο χρειαζόμαστε, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε κανονικές σχέσεις με την Τουρκία. Καλούμε από εδώ τον Πρόεδρο Erdogan να ανακαλέσει αυτή την απόφαση. Είναι πολύ σημαντικό τόσο για την εικόνα της Τουρκίας όσο και για τη ζωή των γυναικών στη χώρα”.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ivan Korčok αναφέρθηκε επίσης στην Τουρκία λέγοντας ότι «είναι σημαντικός εταίρος μας, αλλά εδώ και καιρό αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη σχέση μας. Χρειαζόμαστε περισσότερες απαντήσεις σε πολλά εκκρεμή ερωτήματα, σχετικά με το καθεστώς της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, αλλά και τις σχετικές της φιλοδοξίες. Όπως ξέρετε, οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν ανασταλεί από το 2016, υπάρχουν εξελίξεις τις οποίες βλέπουμε κριτικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Σίγουρα η Τουρκία αποτελεί εταίρο σε ό,τι αφορά στη μετανάστευση, ως μια χώρα από την οποία πηγάζουν οι μεταναστευτικές ροές. Αυτά είναι τα σημαντικά ερωτήματα στην ιδιαίτερα περίπλοκη ατζέντα, όπως επίσης και η προσπάθεια διερεύνησης των δυνατοτήτων έναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό».

Ο Gordan Grlic Radman δήλωσε ότι «… Η Κροατία υποστηρίζει πλήρως τη νέα ατζέντα για τη Μεσόγειο. Σήμερα θα συζητήσουμε και το θέμα της Τουρκίας εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Τουρκία είναι εταίρος μας, υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και χρειαζόμαστε την εποικοδομητική δέσμευση στο πλαίσιο αυτό».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «παρουσιάζεται σήμερα στο Συμβούλιο η έκθεση του Ύπατου Εκπρόσωπου Borrell και της Επιτροπής, όσον αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας. Κατ’ αρχήν η έκθεση είναι θετική, διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει επίσης  τα προβλήματα, τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βεβαίως, όμως, υπάρχουν και ελλείψεις, όπως παραδείγματος χάριν  το casus belli, οι αναφορές σε τουρκικές  παραβατικότητες, όπως ο τρόπος διατύπωσης για τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου για τη Θάλασσα, της UNCLOS.

Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο θα υπογραμμίσω αυτές τις ελλείψεις. Όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρα μεν, αλλά από την άλλη πλευρά περιλαμβάνει σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, αν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά.»/ibna