Βόρεια Μακεδονία: Εξελέγη ο Zaev Πρόεδρος του SDSM. Τον συνεχάρη τηλεφωνικώς ο Borissov

Βόρεια Μακεδονία: Εξελέγη ο Zaev Πρόεδρος του SDSM. Τον συνεχάρη τηλεφωνικώς ο Borissov

Όπως αναμενόταν, ο Zoran Zaev εξελέγη για τρίτη φορά πρόεδρος στις πρώτες εσωκομματικές εκλογές στο SDSM. Σύμφωνα με την κομματική εκλογική επιτροπή υπέρ του Zaev, ο οποίος ήταν ο μόνος υποψήφιος έλαβε 60.840 ψήφους. Κατά ψήφισαν 888 ενώ υπήρχαν και 249 άκυρα ψηφοδέλτια. Το 90% των 68,999 μελών του κόμματος πήγαν στις κάλπες.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Zoran Zaev σε συνέντευξη τύπου ευχαρίστησε τα μέλη για την εμπιστοσύνη που εξέφρασε και ανακοίνωσε μια «ανοιξιάτικη επίθεση» του κόμματος.

«Η άφιξη της άνοιξης σηματοδοτεί την αρχή της εαρινής μας επίθεσης για μια νέα στροφή στην πολιτική δράση του SDSM και της Βόρειας Μακεδονίας. Μετά τη μεταρρύθμιση της τρέχουσας προσφοράς του προσωπικού του SDSM, θα φέρουμε νέα ενέργεια στις τάξεις μας, θα ανοίξουμε τις πόρτες για όλους εκείνους που βρίσκονται κοντά στις σοσιαλδημοκρατικές ιδέες, θα εμβαθύνουμε την καταπολέμηση της διαφθοράς σε ανώτατο επίπεδο και του οργανωμένου εγκλήματος και θα αυξήσουμε το κίνητρο των πολιτών μας», είπε ο Zaev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “τα πραγματικά κόμματα έχουν την ευθύνη να προωθήσουν τη δημοκρατία στο κόμμα τους και στη χώρα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βίωσα σημαντικές αποφάσεις και δείξατε εμπιστοσύνη. Πρώτα, η εμπιστοσύνη των πολιτών να είμαι πρωθυπουργός, η εμπιστοσύνη των βουλευτών και σήμερα η εμπιστοσύνη των Σοσιαλδημοκρατών της Βόρειας Μακεδονίας.»

Ο ηγέτης του SDSM είπε ότι τα νέα όργανα θα εκλεγούν στο συνέδριο τον Μάιο και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές, αλλά δεν ανέφερε ακριβώς σε ποιες θέσεις. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιος θα είναι στην επόμενη ηγεσία του SDSM που θα εκλεγεί στο Συμβούλιο. Θα υπάρξουν αλλαγές προσωπικού στα κεντρικά και εκτελεστικά συμβούλια. Θα εκλεγούν τρεις αντιπρόεδροι και τρεις γραμματείς του κόμματος», δήλωσε ο Zaev.

Ο Zoran Zaev είπε επίσης ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αναβολή της απογραφής, διότι έτσι στέλνουμε ένα μήνυμα πρώτα για μη σοβαρότητα στους πολίτες και ένα μήνυμα για ανευθυνότητα στους πολίτες. Προτρέπω όλους να συνεχίσουν να εγγράφονται, εφαρμόζοντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και αυτή η επιχείρηση που έχει αρχίσει να τελειώνει τελικά για τη χώρα», δήλωσε ο Zaev.

Ο ηγέτης του SDSM και Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov για την επανεκλογή του.

Σε ανάρτηση του στο Facebook o Βούλγαρος Πρωθυπουργός έγραψε ότι μίλησε στο τηλέφωνο με τον Zoran Zaev. «Του έδωσα συγχαρητήρια για την επανεκλογή του ως Προέδρου του κόμματος του και μου ευχήθηκε επιτυχία στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία. Και οι δυο συμφωνήσαμε ότι οι αποφάσεις που πρέπει να λάβουν και οι δύο χώρες στο πνεύμα της Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Φιλίας δεν πρέπει να αναβληθούν τόσο στο όνομα της κοινής μας ιστορίας όσο και στο όνομα του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος» σημείωσε ο Borissov./ibna