Βουλγαρία: Αποκαλύφθηκε Δίκτυο Κατασκόπων. Να σταματήσουν οι εικασίες για ρωσική εμπλοκή ζητά η Ρωσική Πρεσβεία

Βουλγαρία: Αποκαλύφθηκε Δίκτυο Κατασκόπων. Να σταματήσουν οι εικασίες για ρωσική εμπλοκή ζητά η Ρωσική Πρεσβεία

Δίκτυο κατασκόπων αποκαλύφθηκε στη Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε η Εισαγγελία μετά τη σύλληψη 6 Βουλγάρων στρατιωτικών και πρώην κατάσκοπων.

Το δίκτυο οργανώθηκε από ένα πρώην ανώτερο μέλος της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που στρατολόγησε άτομα με πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες από τη Βουλγαρία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η σύζυγός του ήταν σε επαφή με τη ρωσική πρεσβεία στη Σόφια.

Οι υπόλοιποι του δικτύου κατείχαν ανώτερες κυβερνητικές θέσεις. Ένας εξ αυτών είναι ανώτερο μέλος σχεδιασμού του Υπουργείου Άμυνας, δύο είναι αξιωματικοί της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και ο τέταρτος είναι πρώην αξιωματικός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η έρευνα έχει ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια της Βουλγαρίας, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν υπάρχει άλλη τέτοια περίπτωση μετά το 1944, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Ivan Geshev.

«Δεν είναι η πρώτη φορά όταν ενέργειες ξένων πρεσβειών αντίκεινται στο Σύμφωνο της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, δήλωσαν από το υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου. Ορίζουμε τέτοιες ενέργειες ως “απαράδεκτες” και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε βάση της διεθνούς πρακτικής σε περίπτωση που διαπιστωθούν».

Η Ρωσική Πρεσβεία στη Βουλγαρία ζητά έως ότου το δικαστήριο να αποφασίσει, να σταματήσουν οι εικασίες σχετικά με τη συμμετοχή της Ρωσίας σε δραστηριότητες κατασκοπείας κατά των συμφερόντων της Βουλγαρίας.

«Σε συνθήκες μιας περίπλοκης διεθνούς κατάστασης, οι «ακούραστες» προσπάθειες είναι προφανείς ώστε να οδηγήσουν σε ρήγμα τον διάλογο Ρωσίας-Βουλγαρίας και να δαιμονοποιήσουν άλλη μια φορά τη χώρα μας», ανέφερε η δήλωση της Ρωσικής Πρεσβείας στη Σόφια.

Η διπλωματική αποστολή εκφράζει την ελπίδα ότι η υπόθεση κατασκοπείας δεν θα πολιτικοποιηθεί και θα διεξαχθεί έρευνα «αμερόληπτα και καταρχήν σύμφωνα με τους κανόνες του βουλγαρικού και του διεθνούς δικαίου./ibna