Αντιδράσεις από τη δήλωση της Ρωσικής Πρεσβείας σχετικά με τις προσδοκίες ένταξης της Β-Ε στο ΝΑΤΟ

Αντιδράσεις από τη δήλωση της Ρωσικής Πρεσβείας σχετικά με τις προσδοκίες ένταξης της Β-Ε στο ΝΑΤΟ

Κανένας τρίτος δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει εναντίον οποιασδήποτε χώρας που επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και τέτοιες απειλές είναι απαράδεκτες για τη Βόρεια-Ατλαντική Συμμαχία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Oana Lungescu την Παρασκευή, σχολιάζοντας τις πρόσφατες ρωσικές απειλές πως θα έπρεπε να αντιδράσουν σε περίπτωση ένταξης της Βοσνίας ΝΑΤΟ.

«Κάθε χώρα έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να επιλέξει τις δικές της ρυθμίσεις ασφαλείας. Αν οι χώρες αποφασίζουν να συνεργαστούν με το ΝΑΤΟ – είτε μέσω εταιρικών σχέσεων είτε ως πλήρων μελών της Συμμαχίας – εναπόκειται σε κάθε υποψήφιο και τους 30 Συμμάχους. Κανένας τρίτος δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει ή να ασκήσει βέτο σε μια τέτοια διαδικασία. Τυχόν απειλές ως προς αυτό είναι απαράδεκτες. Ο καιρός των σφαιρών επιρροής ανήκει στο παρελθόν,» είπε η Oana Lungescu.

«Το ΝΑΤΟ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν μακροχρόνια και αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Η συνεργασία με το ΝΑΤΟ δεν προδικάζει πιθανή μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σεβόμαστε πλήρως την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας και χαιρετίζουμε τις συνεχείς συνεισφορές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην ευρωατλαντική μας ασφάλεια.»

Η Ρωσική Πρεσβεία δήλωσε την Πέμπτη ότι η ένταξη της Β-Ε στο ΝΑΤΟ θα θεωρείται «εχθρική πράξη» στην οποία η Ρωσική Ομοσπονδία «θα πρέπει να αντιδράσει».

«Καλούμε τους φίλους της Β-Ε να σκεφτούν προσεκτικά, να εξετάσουν όλα τα υπέρ και τα κατά, να λάβουν υπόψη τη γνώμη όλων των πολιτών της που απέχουν πολύ από τη συναίνεση για αυτό το θέμα,» προσθέτει η ανακοίνωση σύμφωνα με δημοσιεύματα του Radio Free Europe.

Δύο από τα τρία μέλη της Προεδρίας της Β-Ε, συγκεκριμένα ο Šefik Džaferović και ο Željko Komšić, αντέδρασαν στη δήλωση της Ρωσικής Πρεσβείας.

«Οι στόχοι εξωτερικής πολιτικής της Β-Ε καθορίζονται από τη στρατηγική εξωτερικής πολιτικής της Β-Ε. Όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η διαδικασία καθορίζεται από τον Νόμο για την Άμυνα και τις αποφάσεις της Προεδρίας της Β-Ε. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, ανεξάρτητα από τις στάσεις και τις απόψεις της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας,» ανακοίνωσε το Υπουργικό Συμβούλιο του Džaferović.

Ο κ. Komšić, το Κροατικό μέλος της τριμελούς Προεδρίας, δήλωσε ότι η Ρωσική Πρεσβεία πρέπει να γνωρίζει αρκετά γεγονότα με βάση τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Β-Ε που πρέπει να σέβεται η πρεσβεία, ιδίως δεδομένης της πρόσφατα δηλωμένης ρωσικής θέσης σχετικά με τον σεβασμό των αποφάσεων των ιδρυμάτων της Β-Ε.

«Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπέβαλε επίσημο αίτημα συμμετοχής στο Σχέδιο Δράσης για Ένταξη (MAP) στο ΝΑΤΟ το 2009 σύμφωνα με την απόφαση της τότε Προεδρίας της Β-Ε. Το επόμενο έτος -2010- στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Ταλίν, η Βοσνία προσκλήθηκε στο MAP όπου τέθηκε μια προϋπόθεση: η εγγραφή στρατιωτικών ακινήτων. Αυτή η προϋπόθεση δεν έγινε δεκτή στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 5 Δεκεμβρίου 2018, όταν η Βοσνία κλήθηκε να συμμετάσχει στο MAP. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το ΜΑΡ, το σχέδιο του ΝΑΤΟ για χώρες με φιλοδοξίες ένταξης, ξεκίνησε το 1999 με σκοπό την προετοιμασία των χωρών που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αλβανία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία έχουν υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία,» δήλωσε ο Komšić.

Προσέθεσε ότι, από την πλευρά της, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ξεκίνησε τη συμμετοχή της στο MAP, υποβάλλοντας το πρώτο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2019, το οποίο κατατέθηκε αμέσως στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Όσον αφορά την ανακοίνωση από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, σίγουρα αποτελεί τη συνέχεια των δραστηριοτήτων τους προς όλες τις επίδοξες χώρες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές αυτές οι δραστηριότητες εκδηλώνονται με την πρόκληση μεγαλύτερων ή μικρότερων δυσκολιών. Αυτό συνέβη στο Μαυροβούνιο και αργότερα στη Βόρεια Μακεδονία κατά τη διάρκεια της πορείας τους προς ένταξη στο ΝΑΤΟ. Προφανώς, πρόκειται για ρωσικό γεωπολιτικό παιχνίδι που στοχεύει να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Ωστόσο, αυτό δεν είναι μόνο ένα μήνυμα προς τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, αλλά και για τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γερμανία και άλλοι. Πολιτικός λόγος γεμάτος από «διεστραμμένες» σίγουρα δεν είναι αποδεκτό από αυτούς, ούτε από εμάς στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη,» κατέληξε ο Komšić.

Η δήλωση δέχθηκε επίσης κριτική από διάφορα διεθνή ιδρύματα και αναλυτές, αλλά όχι από το Σερβικό μέλος και Πρόεδρο της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, ο οποίος θεωρείται το «ρωσικό φερέφωνο στα Βαλκάνια» και η ισχυρότερη φωνή αντίθεσης στην ένταξη της Β-Ε στο ΝΑΤΟ. /ibna