Μαυροβούνιο: Το κίνημα URA ζητά δημοψήφισμα για την έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Μαυροβούνιο: Το κίνημα URA ζητά δημοψήφισμα για την έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Το Κίνημα Πολιτών URA πιστεύει ότι οι πολίτες του Μαυροβουνίου πρέπει να αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος εάν συμφωνούν με τις δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα του Μαυροβουνίου.

Ο κ. Miloš Konatar του URA δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το URA, η Ένωση Πολιτών CIVIS, η Ασπρόμαυρη Πλατφόρμα και η κοινοβουλευτική τους ομάδα στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου θα ξεκινήσουν μια πρωτοβουλία για να ζητήσουν δημοψήφισμα για την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Konatar κάλεσε την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου και το Υπουργείο Επενδύσεων Κεφαλαίων να υποστηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς αυτό το ζήτημα αφορά όλους τους πολίτες και αυτοί πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο μέσω δημοψηφίσματος.

Προσέθεσε ότι τάσσονται υπέρ ενός οικολογικού Μαυροβουνίου, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να υποστηρίξουν οποιαδήποτε απόφαση που θέτει σε κίνδυνο τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον.

«Θα υποβάλουμε επίσημη πρόταση σε όλους τους βουλευτές για να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία, καθώς και μια πρόταση για να ζητήσουμε κρατικό δημοψήφισμα. Θα ξεκινήσουμε σύντομα τη διαδικασία συλλογής υπογραφών. Πρέπει να συλλέξουμε τις υπογραφές τουλάχιστον του 10% των πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου στην χώρα. Δηλαδή περίπου 54.000 υπογραφές, και είμαι βέβαιος ότι θα συλλέξουμε περισσότερες,» δήλωσε ο Konatar.

Τόνισε ότι όλα τα θεσμικά όργανα της χώρας πρέπει να σέβονται την απόφαση που λαμβάνουν οι πολίτες.

Ο Konatar κάλεσε το Υπουργείο και την Κυβέρνηση να δημοσιοποιήσουν όλες τις συμφωνίες σχετικά με την εκμετάλλευση πετρελαίου και του φυσικού αερίου: «Να αρθεί το απόρρητο της συμφωνίας, καθώς το κοινό έχει το δικαίωμα να δει αυτές τις συμφωνίες.»

Κάλεσε επίσης τους πολίτες και τα θεσμικά όργανα να οργανώσουν σχετικές δημόσιες συζητήσεις και στρογγυλές τράπεζες και να ανοίξουν όλα τα θέματα, προσθέτοντας ότι στο τέλος οι πολίτες θα αποφασίσουν για την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μέσω δημοψηφίσματος.

H βουλευτής του URA, Božena Jelušić, δήλωσε ότι η θάλασσα του Μαυροβουνίου είναι ρηχή και κλειστή, επομένως οποιοδήποτε συμβάν θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και ζημίες, ενώ θα συνεπαγόταν και την καταστροφή όλων των άλλων μορφών οικονομίας.

«Προσωπικά, ενδιαφέρομαι περισσότερο για περιβαλλοντικά συμφέροντα, επειδή η ενεργειακή έρευνα είναι διαχρονική,» δήλωσε η Jelušić, δηλώνοντας ότι το Μαυροβούνιο έχει πολλούς άλλους πόρους. /ibna