Τουρκία: Την οικοδόμηση θετικής ατζέντας συζήτησαν Erdogan, Michel και der Leyen

Τουρκία: Την οικοδόμηση θετικής ατζέντας συζήτησαν Erdogan, Michel και der Leyen

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen την Παρασκευή 19 Μαρτίου είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Recep Tayyip Erdogan.

Στη συνάντηση που είχε διάρκεια 45 λεπτών ήταν επίσης παρόντες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο Διευθυντής Επικοινωνίας Fahrettin Altun και ο Εκπρόσωπος του Προέδρου Ibrahim Kalin.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση Michel- Der Leyen στην τηλεδιάσκεψη συζήτησαν τα επακόλουθα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και την πορεία των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Η πλευρά της ΕΕ υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο θετική ατζέντα μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

Οι Πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, καθώς και για την ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Συρίας.

Συζήτησαν επίσης μια πιθανή επίσκεψη τους στην Τουρκία μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Από την Τουρκική πλευρά σε δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκίας, επισημαίνει ότι οι ηγέτες συζητήσαν την ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, καθώς και περιφερειακά θέματα, καθώς και αμοιβαία βήματα για την καταπολέμηση της πανδημίας των κορωνών.

Ο Erdogan είπε στους ηγέτες της ΕΕ ότι αναμένει ότι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα θα αποφέρει αποτελέσματα στους δεσμούς Τουρκίας-ΕΕ ανοίγοντας το δρόμο για συγκεκριμένη δράση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πρόσθεσε ότι είπε στους ηγέτες της ΕΕ ότι μια έκθεση για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ που θα υποβληθεί στη σύνοδο κορυφής θα πρέπει να αντικατοπτρίζει αντικειμενικές, εποικοδομητικές απόψεις για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ.

Επισημαίνοντας τη σημασία της επανέναρξης του διαλόγου υψηλού επιπέδου για την ενίσχυση της συνεργασίας, ο Erdogan δήλωσε ότι η ενημέρωση της συμφωνίας μεταναστών 2016 μεταξύ Τουρκίας και EE θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια θετική ατζέντα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε επίσης την αυξανόμενη επιβάρυνση και πίεση στην Τουρκία από τους αιτούντες άσυλο και την παράνομη μετανάστευση.

Επανέλαβε την πρόταση για την πραγματοποίηση διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σημείωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει στην Αθήνα και τους Ελληνοκύπριους να κάνουν κατάχρηση της συνόδου κορυφής της ΕΕ με το πρόσχημα της «Ενωσιακής αλληλεγγύης».

Πρέπει να συζητηθούν ρεαλιστικές επιλογές για το Κυπριακό αντί για μοντέλα που αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και στις δύο πλευρές του νησιού, δήλωσε ο Erdogan, σύμφωνα με τη δήλωση, αναφερόμενος στη διαδικασία επίλυσης στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών.

Η Τουρκία διατηρεί και υποστηρίζει τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο παρά τις προκλήσεις και τις επιθέσεις της Αθήνας και των Ελληνοκυπρίων, πρόσθεσε.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν το μέλλον της σχέσης της ΕΕ με την Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας μετανάστευσης του 2016./ibna