Vjosa Osmani: «Ο στόχος είναι να δούμε τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου ως μια ζωντανή Δημοκρατία!»

Vjosa Osmani: «Ο στόχος είναι να δούμε τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου ως μια ζωντανή Δημοκρατία!»

Η Vjosa Osmani-Sadriu είναι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου. Έχει αναλάβει την προεδρία της χώρας μετά την παραίτηση του Hashim Thaci. Υπό αυτήν την ιδιότητα, η 38χρονη ηγείται του φορτίου σε μια περίοδο προκλήσεων, καθώς το Κοσσυφοπέδιο είναι πρόθυμο να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Σερβία, η οποία δεν αναγνωρίζει ακόμη την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της. Ο Sven Lilienström, ιδρυτής του Faces of Democracy, μίλησε με την Πρόεδρο Vjosa Osmani-Sadriu για τη δημοκρατία, την πανδημία του κορώνοϊού και τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα.

Κυρία Πρόεδρε, το Κοσσυφοπέδιο είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με καταμερισμό αρμοδιοτήτων από το 2008. Έτσι, το πρώτο μας ερώτημα είναι: Πόσο σημαντική είναι η δημοκρατία και οι δημοκρατικές αξίες για εσάς προσωπικά;

Η δημοκρατία είναι ελευθερία και η ελευθερία είναι δημοκρατία. Ζούσα πάντα μ αυτή την δήλωση – πάνω στην οποία έχω χτίσει την πολιτική μου καριέρα. Η ιστορία του Κοσσυφοπεδίου έχει δει τη σκοτεινή πλευρά της ανθρωπότητας όταν αποσύρθηκαν η δημοκρατία και οι ελευθερίες. Γι’ αυτό εμείς ως πολίτες του Κοσσυφοπεδίου λατρεύουμε τις δημοκρατικές αξίες τόσο βαθιά και γι’αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι όταν αμφισβητούνται.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ είχαν παραδοσιακά ισχυρή επιρροή στο Κοσσυφοπέδιο. Τι σημαίνει η εκλογή του Joe Biden και της Kamala Harris για το Κοσσυφοπέδιο; Τι περιμένετε από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ;

Η νεαρή μας δημοκρατία ήταν πάντα εξαιρετικά προνομιακή να έχει τη δικομματική υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο λαός μας είναι χαρούμενος που βλέπει τον Πρόεδρο Biden στον Λευκό Οίκο, μαζί με την Αντιπρόεδρο Harris. Ο Πρόεδρος Biden ήταν η φωνή μας όταν την είχαμε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και υπήρξε μεγάλος υποστηρικτής της ανεξαρτησίας μας και των πιο πρόσφατων προσπαθειών μας για ενίσχυση του κράτους μας. Έτσι, είμαι βέβαιος ότι θα αφιερώσει χρόνο για να ασχοληθεί με τα θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για το Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα Miroslav Lajcak ήταν το πρόσωπο της πρωτοβουλίας των εταίρων μας «Πρόσωπα της Ειρήνης» από το 2019. Και μιλώντας για διάλογο: Πότε και πώς θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη Σερβία;

Για πολύ καιρό, τα καθημερινά, τα πιο έντονα προβλήματα των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου αφέθηκαν στην άκρη, ενώ οι προηγούμενοι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου κρύβονταν πίσω από το θέμα του διαλόγου για να καλύψουν τις αποτυχίες τους μέσα στη χώρα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό πλέον. Οι πολίτες μας χρειάζονται δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας, και είναι καθήκον μας να επιτύχουμε. Ο διάλογος με τη Σερβία, φυσικά, θα είναι επίσης στο επίκεντρο, και θα διασφαλίσει ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να δείχνει την προθυμία της να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αυτήν τη σημαντική διαδικασία. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί με αμοιβαία αναγνώριση και σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσσυφοπεδίου και της συνταγματικής του τάξης.

Ο Αλβανός του Κοσσυφοπεδίου Vasfije Krasniqi Goodman μας είπε ότι τα θύματα του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο εξακολουθούν να ελπίζουν για δικαιοσύνη – αλλά είναι απογοητευμένοι από τη “Χάγη”. Είναι το διεθνές σύστημα ποινικής δικαιοσύνης απλώς μια τίγρη χωρίς δόντια;

Συμφωνώ απολύτως με τον Vasfije. Το σύστημα δικαιοσύνης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, απέτυχε στους επιζώντες της σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Η παροχή δικαιοσύνης στα θύματα του πολέμου αποτελεί προϋπόθεση για διαρκή ειρήνη και συμφιλίωση. Πιστεύω ότι η λογοδοσία βρίσκεται σταθερά στο κατώφλι της Σερβίας. Έως ότου η σερβική κυβέρνηση αντιμετωπίσει το παρελθόν και την πραγματικότητά της, δεν μπορούμε να πάρουμε δικαιοσύνη μέσω οποιουδήποτε συστήματος. Είναι καιρός να ξεφύγει η ηγεσία στη Σερβία από τη νοοτροπία του Milosevic και να σταματήσει να αρνείται τα εγκλήματα που διέπραξε στο Κοσσυφοπέδιο και αλλού στη Γιουγκοσλαβία.

Η πανδημία του κορωνοϊού διατηρεί σταθερή θέση στον κόσμο από τις αρχές του 2020. Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση στα νοσοκομεία του Κοσσυφοπεδίου; Υπάρχει αρκετός προστατευτικός εξοπλισμός και εμβόλια και πώς ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού;

Η πανδημία είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία και την οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο, και δυστυχώς το Κοσσυφοπέδιο δεν διαφέρει. Χωρίς ένα κατάλληλο και λειτουργικό σύστημα υγείας, βρήκαμε φυσικά αυτήν την περίοδο προκλητική – αλλά ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μου να επενδύσουμε στο σύστημα υγείας μας για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε το σωστό δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες μας.

Είμαι πρόθυμη να συνεργαστώ με διεθνή ιδρύματα και τους συμμάχους μας για να διασφαλίσουμε ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εμβολίων το συντομότερο δυνατό.

Κυρία Πρόεδρε, η έβδομη ερώτησή μας είναι να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον και γι’ αυτό θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε: Τι θέλετε για το Κοσσυφοπέδιο; Πού βλέπετε τη χώρα σας το 2030 – πού βλέπετε τον εαυτό σας;

Ο κύριος στόχος είναι να δούμε τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου ως ένα πλήρως λειτουργικό κράτος, απαλλαγμένο από διαφθορά και ως μια ζωντανή δημοκρατία. Μια χώρα όπου το κράτος δικαίου έχει πραγματικό νόημα και όπου όλοι οι θεσμοί εργάζονται υπέρ των πολιτών και επιτυγχάνουν το υψηλότερο επίπεδο θεσμικής ακεραιότητας. Και φυσικά, μια χώρα που αναγνωρίζεται σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλίσουμε τις προοπτικές για τους ανθρώπους μας, ώστε να μπορούν να δουν ένα μέλλον και μια επιτυχία στη χώρα τους.

Όσο για μένα, θα κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω ότι θα το πετύχουμε!

Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη!/ibna

Πηγή: Faces of Democracy

* Σχετικά με τις πρωτοβουλίες Πρόσωπα της Δημοκρατίας και Πρόσωπα της Ειρήνης:

Με σχεδόν 100 εξέχοντα πρόσωπα από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία – συμπεριλαμβανομένων του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, του πρωθυπουργού του Βασιλείου της Νορβηγίας Erna Solberg, του προέδρου της Δημοκρατίας της Εσθονίας Kersti Kaljulaid, του Γερμανού Ομοσπονδιακού Υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas και του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΣΕ Thomas Greminger, η πρωτοβουλία Πρόσωπα της Δημοκρατίας βρίσκεται τώρα στο τέταρτο έτος ύπαρξής της Τα πρώτα «πρόσωπα» της πρωτοβουλίας Πρόσωπα της Ειρήνης που ιδρύθηκε το 2019 είναι ο διευθυντής του SIPRI Dan Smith, ο πρόεδρος του Atlantic Brücke e.V. Sigmar Gabriel, ο CiO του ΟΑΣΕ 2019 και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακικής Δημοκρατίας Miroslav Lajčák και ο Αρχηγός Προσωπικού της 69ης Υποβρύχιας Ταξιαρχίας του Βόρειου Στόλου Vasili A. Arkhipov.