Κύπρος: Στο στόχαστρο της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για push backs και κακομεταχείριση μεταναστών

Κύπρος: Στο στόχαστρο της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για push backs και κακομεταχείριση μεταναστών

Σε επιστολή που απευθύνθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Νίκο Νουρή, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Dunja Mijatović καλεί τις κυπριακές αρχές να διασφαλίσουν ότι διεξάγονται ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες σχετικά με τους ισχυρισμούς για push backs και κακομεταχείριση μεταναστών που φθάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που ενδέχεται να χρειάζονταν διεθνή προστασία,.

Η Επίτροπος Mijatović καλεί επίσης τις κυπριακές αρχές να προσαρμόσουν τις προϋποθέσεις στις εγκαταστάσεις υποδοχής των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίσουν ότι απολαμβάνουν αποτελεσματική πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες.

Η επιστολή της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τον υπουργό Εσωτερικών είχε σταλεί στις 10 Μαρτίου και σ’ αυτή καταγράφονται συγκεκριμένες παραβιάσεις και ζητείται όπως οι κυπριακές αρχές επιτρέψουν την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνες σχετικά με το θέμα των παράτυπων μεταναστών. Η Dunja Mijatovic στην επιστολή της αναφέρει πως έχει λάβει αριθμό «εκθέσεων που καταδεικνύουν ότι βάρκες που μετέφεραν μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που χρίζουν διεθνούς προστασίας, αποτράπηκαν από το να αποβιβαστούν στην Κύπρο, και αναγκάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες να επιστρέψουν πίσω, χωρίς να δοθεί το δικαίωμα στους επιβάτες να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου».

Η Dunja Mijatovic προειδοποιεί τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή ότι «άτομα που βρίσκονται στα σύνορα αναγκάζονται να επιστρέψουν πίσω χωρίς να υπάρχει επαρκής διαδικασία ή ταυτοποίηση. Τα κράτη μέλη (του Συμβουλίου της Ευρώπης) δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν τα άτομα αυτά αποστέλλονται πίσω στους διώκτες τους και παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με την Επίτροπο «αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραβιάσεις τους Άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Πρωτοκόλλου 4 των Ηνωμένων Εθνών επί της ΕΣΑΔ» ενέργειες «που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Καλεί τις κυπριακές αρχές όπως επιτρέψουν «ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες σχετικά με τις υποψίες περί εξαναγκασμού επιστροφής (push backs) και κακομεταχείρισης από μέρους των αρχών ασφαλείας στο πλαίσιο των συγκεκριμένων ενεργειών».

Στην επιστολή της η Ευρωπαία Επίτροπος καταγράφει επιπρόσθετες επισημάνσεις και επαναλαμβάνει υποδείξεις για τις οποίες οι Κυπριακές Αρχές πρέπει να συμμορφωθούν. Μεταξύ των υποδείξεων συμπεριλαμβάνονται και τα μέτρα αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού στους χώρους υποδοχής μεταναστών.

Σε απαντητική επιστολή, με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2021, ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ άλλων αναφέρεται σε σειρά γεγονότων που είχαν συμβεί στο παρελθόν και στις ενέργειες των αρχών της Δημοκρατίας. Το θέμα για το οποίο αναφέρεται η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης αφορά τον εξαναγκασμό βαρκών με παράτυπους μετανάστες προερχόμενες από το Λίβανο.

Σύμφωνα με την επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών πρόκειται για περιστατικά που συνέβησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020 και αφορούσε 10 βάρκες που είχαν αποπλεύσει από το Λίβανο με κατεύθυνση την Κύπρο. Όπως υποστηρίζει ο Νίκος Νουρής οι αρχές της Κύπρου ήρθαν σε επαφή με τις αρχές του Λιβάνου και συμφωνήθηκε όπως 6 από τις 10 βάρκες με Λιβανέζους πολίτες να επιστρέψουν πίσω στην χώρα τους. Σημειώνει ότι στις περιπτώσεις αυτές η Κύπρος κινήθηκε σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, αναφέροντας ότι οι κυπριακές αρχές δεν επέστρεψαν την είσοδο σε Λιβανέζους μετανάστες οι οποίοι δεν είχαν ζητήσει διεθνή προστασία. Επίσης αναφέρει ότι τα άτομα αυτά επέστρεψαν με ασφάλεια στο Λίβανο. Από τα 347 άτομα που ήταν στα πλοιάρια, αναφέρει ο Υπουργός, τα 24 αποβιβάστηκαν καθώς είχαν αιτηθεί διεθνή προστασία .

Στην απαντητική του επιστολή ο Νίκος Νουρής αναφέρεται και στα άλλα θέματα που είχε εγείρει προηγουμένως η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης./ibna