Σλοβενία: Συνάντηση του Υπουργού Άμυνας με την ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία

Σλοβενία: Συνάντηση του Υπουργού Άμυνας με την ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία

Σήμερα, o υπουργός Άμυνας της Σλοβενίας Ματέι Tonin συζήτησε με την υπουργό Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Radmila Šekerinska στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στη Σλοβενία. Μετά την υποδοχή της με στρατιωτικές τιμές, οι δύο υπουργοί είχαν μια σύντομη συνάντηση, ενώ ακολούθησαν επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Η επίσκεψη της Υπουργού της Βόρειας Μακεδονίας στη Σλοβενία ​​αποτελεί συνέχεια των τακτικών συναντήσεων στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο φιλικών χωρών, αποτελώντας μια ακόμη ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, ιδίως ενόψει της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Σλοβενίας.

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Šekerinska στο εξωτερικό μετά την πλήρη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών, οι Υπουργοί εστίασαν στη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας, του στρατού και της συνεργασίας στη Συμμαχία. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διμερής συνεργασία είναι εξαιρετική και έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με το φετινό πρόγραμμα συνεργασίας να είναι το πιο ολοκληρωμένο μέχρι τώρα. Αυτό είναι σίγουρα το αποτέλεσμα της προληπτικής δράσης της Σλοβενίας, η οποία αποφάσισε να υποστηρίξει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, προωθώντας μια πρεσβεία επαφής για το ΝΑΤΟ και ένα γραφείο συνδέσμου του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, καθώς και έναν σύμβουλο άμυνας στο Υπουργείο Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας. Ο σύμβουλος άμυνας ανέλαβε καθήκοντα στα Σκόπια τον Μάρτιο του 2020.

Η συνεργασία είναι ιδιαίτερα έντονη στους τομείς της στρατιωτικής εκπαίδευσης, των ασκήσεων και της κατάρτισης. Μέλη των ενόπλων δυνάμεων συμμετέχουν τακτικά σε στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες διεξάγονται για λόγους εκπαίδευσης και των δύο χωρών, τόσο σε διεθνή πλαίσια όσο και σε διμερές επίπεδο. Επιπλέον, η Σλοβενία ​​προσφέρει υποστήριξη στη Βόρεια Μακεδονία για την ανάπτυξη της ικανότητας των κοινών ελεγκτών πυρκαγιάς (τα λεγόμενα JTAC) μέσω της συμμετοχής σε μαθήματα στο περιφερειακό σχολείο AGOS στο Cerklje ob Krki. Με αυτόν τον τρόπο, τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας που έχουν ήδη ολοκληρώσει το μάθημα θα προσκληθούν στην πρώτη περιφερειακή Εβδομάδα Αεροπορίας τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, η οποία θα διοργανωθεί με σκοπό την περαιτέρω εκπαίδευση κοινών ελεγκτών από τα Δυτικά Βαλκάνια. «Στο μέλλον, θέλουμε επίσης να ενισχύσουμε την επιχειρησιακή συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία ακολουθώντας το παράδειγμα συνεργασίας με το Μαυροβούνιο, το οποίο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά θετικό και για τα δύο αμυντικά συστήματα. Συνεπώς, θα συμφωνήσουμε για μια κοινή συμβολή στην επιχείρηση eFP του ΝΑΤΟ στη Λετονία, όπως συμβαίνει ήδη με το Μαυροβούνιο, καθώς και σε άλλες διεθνείς επιχειρήσεις και αποστολές,» προσθέτει η δήλωση. Και οι δύο υπουργοί τόνισαν τη σημασία της από κοινού συμμετοχής σε διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαίδευση.

Οι δύο χώρες συνεργάζονται επίσης σταθερά στον τομέα της λογιστικής, όπου θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία στο μέλλον. Δεδομένων των παρόμοιων αναγκών, οι χώρες της περιοχής αποφάσισαν να αγοράσουν παρόμοιο στρατιωτικό εξοπλισμό και τεχνικές, ανοίγοντας ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της συντήρησής τους. Όπως τόνισε ο υπουργός Tonin, θα συμφωνηθεί επίσης η συνεργασία για τη χρήση και συντήρηση των ελαφρών οχημάτων Oshkosh (JLTV), τα οποία και οι δύο χώρες θα θέσουν σε λειτουργία αυτή τη χρονιά. Από αυτή την άποψη, η επιχειρησιακή συνεργασία θα ενισχυθεί στο μέλλον, για την οποία βασική προϋπόθεση είναι η κατασκευή διαλειτουργικότητας. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η εξαιρετική συνεργασία στον τομέα της προστασίας και διάσωσης και προστασίας από φυσικές και άλλες καταστροφές. Οι περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί τόσο σε περιφερειακό επίπεδο όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η περιφερειακή συνεργασία είναι πολύ σημαντική και για τις δύο χώρες, δήλωσε ο υπουργός Tonin και η υπουργός Šekerinska. Πραγματοποιείται σε διάφορους τομείς και επιτρέπει τη δράση σύμφωνα με την έννοια της έξυπνης άμυνας. Ως παράδειγμα έξυπνης άμυνας, ο Υπουργός επεσήμανε την κοινή εκπαίδευση των στρατών της Σλοβενίας και της Βόρειας Μακεδονίας στο χώρο εκπαίδευσης Krivolak, όπου ο ένας στρατός συνεισφέρει με τη σύγχρονη τεχνολογία και ο άλλος με κατάλληλο χώρο για κοινή εκπαίδευση. Ένα άλλο παράδειγμα τέτοιας συνεργασίας είναι η Βαλκανική Ιατρική Ομάδα Εργασίας (BMTF) με έδρα τα Σκόπια. Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι το BMTF αντιπροσωπεύει μια ευπρόσδεκτη πολυεθνική περιφερειακή στρατιωτική ικανότητα ταχείας αντίδρασης, με τη δυνατότητα να παρέχει ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση φυσικών και άλλων καταστροφών και σε διεθνείς επιχειρήσεις και αποστολές.

Μέρος της συνομιλίας ήταν αφιερωμένο στην παρουσίαση τμημάτων του σλοβενικού συστήματος άμυνας και ασφάλειας. Η Υπουργός Šekerinska γνώρισε τον ρόλο και τις εργασίες του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων στο Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Κρίσεων. /ibna