Μαυροβούνιο: Συνάντηση Abazović-Borrell στις Βρυξέλλες

Μαυροβούνιο: Συνάντηση Abazović-Borrell στις Βρυξέλλες

Κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου Dritan Abazović συναντήθηκε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Josep Borrell Fontelles.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Borrell είπε ότι ενθάρρυνε το Μαυροβούνιο να συνεχίσει να επιτυγχάνει καλά αποτελέσματα στην ευρωπαϊκή του ατζέντα, ειδικά στον τομέα του κράτους δικαίου, προς όφελος των πολιτών του. Ο Borrell επαίνεσε τα πειστικά αποτελέσματα που επιτυγχάνει το Μαυροβούνιο σε συνεχή, πλήρη εναρμόνιση με τις θέσεις της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, και ευχαρίστησε το Μαυροβούνιο για τη συμβολή του στις αποστολές και τις επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ. Μιλώντας για τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Borrell υπενθύμισε το πακέτο επιχορήγησης της Ένωσης ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ για την περιοχή, το οποίο παρείχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καλύψει το κόστος ορισμένων δόσεων εμβολίων που προμηθεύτηκαν ορισμένα κράτη-μέλη. Ο Borrell είπε ότι η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να υποστηρίξει το Μαυροβούνιο στον αγώνα κατά του κορωνοϊού. Υπό αυτήν την έννοια, όπως είπε, την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε περίπου 200 χιλιάδες ευρώ πρόσθετης στήριξης προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες του Μαυροβουνίου για προστασία της υγείας των πολιτών.

Ο Abazović τόνισε ότι αυτή η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η σαφής δέσμευση του Μαυροβουνίου να εργαστεί για τις μεταρρυθμίσεις του κράτους δικαίου ως το πιο σημαντικού μέρους της διαπραγματευτικής διαδικασίας με την ΕΕ, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και την πιο δυναμική είσοδο στην επόμενη φάση, το προσωρινό κλείσιμο των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης.

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης τις τελευταίες 100 ημέρες, ο Abazović δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει αποφασιστικότητα στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς, παρά τα προβλήματα με τα Ανώτατη και την Ειδική Εισαγγελία, αν και, όπως είπε, υπήρξαν κάποιες αλλαγές από τη σύσταση της νέας κυβέρνησης. Υπό αυτήν την έννοια, ο Abazović τόνισε τη σημασία του Εθνικού Συμβουλίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς σε Υψηλόβαθμο Επίπεδο, το οποίο παρακολουθεί και συγχρονίζει τις δραστηριότητες των κρατικών φορέων κατά την εφαρμογή της καταπολέμησης της διαφθοράς σε ανώτατα κλιμάκια.

Οι Abazović και Borrell συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ένωση, καθώς και την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη και τον κόσμο, καθώς και τα μέτρα που ελήφθησαν για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19. Ο Abazović τόνισε ότι το Μαυροβούνιο εκτιμά ιδιαίτερα την οικονομική και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια της ΕΕ και των μελών της για την αποκατάσταση των συνεπειών που προκλήθηκαν από την πανδημία, καθώς και το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο δημοσιεύθηκε ως μέρος του τελευταίου Πακέτου Διεύρυνσης. /ibna