Β-Ε: Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή πορεία στο Neum

Β-Ε: Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή πορεία στο Neum

Το συνέδριο «Δυναμικός μετασχηματισμός των ευρωατλαντικών διαδικασιών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» ξεκίνησε την Πέμπτη στο Neum, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μόσταρ, την Κροατική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών στη Β-Ε και τη Συνέλευση των Πρυτάνεων της Δημοκρατίας της Κροατίας.

Η εκδήλωση αντιπροσωπεύει τη συνέχεια του κύκλου συνεδρίων που επικεντρώνονται στα πλέον άμεσα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που επιβαρύνουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπως ορίζεται από την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković δήλωσε στην ομιλία του ότι η Κροατία θα συνεχίσει να στηρίζει τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη στο ευρωατλαντικό ταξίδι της, ελπίζοντας ότι η διαδικασία θα οδηγήσει σε μόνιμη σταθερότητα και σχέσεις, διασφαλίζοντας τα ίσα δικαιώματα όλων των μερών.

Μιλώντας μέσω διαδικτύου, ο Plenković δήλωσε ότι η Β-Ε ήταν και θα συνεχίσει να είναι φίλος και γείτονας της Κροατίας, προσθέτοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ τους είναι άθραυστοι.

Δεδομένου αυτού και του γεγονότος ότι οι Κροάτες στη Β-Ε αποτελούν έναν από τους τρεις συστατικούς λαούς, η Κροατία φυσικά ενδιαφέρεται για την κατάσταση και τις σχέσεις στη Β-Ε, αλλά και να συμβάλλει επίσης όσο το δυνατόν περισσότερο στην πρόοδο και τη σταθερότητα της Β-Ε, είπε.

«Το ευρωπαϊκό ταξίδι της Β-Ε είναι ο καλύτερος τρόπος για μετασχηματισμό,» προσέθεσε.

Ωστόσο, είπε, όλες οι αποφάσεις που είναι απαραίτητες προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να λαμβάνονται εντός της Β-Ε κατόπιν συμφωνίας των λαών που ζουν εκεί, μια διαδικασία στην οποία οι Κροάτες πρέπει να εκπροσωπούνται ισότιμα.

Η Κροατία έχει ήδη βοηθήσει τη Β-Ε στην υποβολή αίτησης για υποψηφιότητα για ένταξη στην ΕΕ το 2016, υπενθύμισε ο Κροάτης πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η Κροατία σχεδίαζε να συνεχίσει να επεκτείνει αυτή τη βοήθεια ενώ ενθαρρύνει έντονα τη διεύρυνση της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβει όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Plenković εξέφρασε την ελπίδα ότι, με την υποστήριξη της Κροατίας, η Β-Ε θα καλύψει την απόσταση από τους άλλους υποψήφιους της ΕΕ στην περιοχή που έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στην ένταξη στην ΕΕ.

Το συνέδριο στο Neum διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μόσταρ με την υποστήριξη της Διάσκεψης των Κροατών Πρυτάνεων.

Ο Dragan Čović, πρόεδρος του κόμματος της Β-Ε HDZ, δήλωσε ότι ήταν το τέταρτο συνέδριο που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε πολλά εκκρεμή ζητήματα της Β-Ε με τη βοήθεια της ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Στην περίπτωση της Β-Ε, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ,» είπε, προσθέτοντας ότι οι στόχοι αυτοί πρέπει να επιτευχθούν λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Β-Ε. /ibna