Τουρκία: Έκκληση του State Deparment για το HDP και τον βουλευτή Gergerlioğlu

Τουρκία: Έκκληση του State Deparment για το HDP και τον βουλευτή Gergerlioğlu

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Τουρκίας διαβίβασε την Τετάρτη στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατηγορητήριο, ζητώντας τη διάλυση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, χαρακτηρίζοντάς το ένα μη δημοκρατικό κόμμα που συνεργάζεται με την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ και επιδιώκει να καταστρέψει την ενότητα του κράτους. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Mustafa Sentop η τελεσίδικη καταδίκη του βουλευτή του HDP Ömer Faruk Gergerlioğlu για τρομοκρατική προπαγάνδα και την αφαίρεση της έδρας του.

«Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το HDP έχει οργανικούς δεσμούς με το PKK, το οποίο η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν τρομοκρατική οντότητα», δήλωσε ο Fahrettin Altun στο Twitter.

Ο Altun είπε ότι οι ηγέτες και εκπρόσωποι του HDP, με τα λόγια και τις πράξεις τους, έχουν αποδείξει επανειλημμένα και με συνέπεια ότι είναι η πολιτική πτέρυγα του PKK.

«Το αν η σχέση αυτή δικαιολογεί το κλείσιμο του HDP ή το ότι υπόκειται σε άλλο τιμωρητικό μέτρο είναι ένα ερώτημα που μόνο το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να απαντήσει», συνέχισε ο Altun.

Προέτρεψε επίσης όλα τα μέρη να σεβαστούν την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία της Τουρκίας και να βασίζονται στο νομικό της σύστημα για την παροχή δικαιοσύνης.

Στην Τουρκία, το κλείσιμο των πολιτικών κομμάτων αποφασίζεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο, βάσει κατηγορίας που κατατέθηκε από την Αρχή του Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Αντί της μόνιμης διάλυσης, το 15μελές Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει να διακόψει εν μέρει ή πλήρως την κρατική ενίσχυση στο κόμμα, ανάλογα με τη σοβαρότητα των εν λόγω πράξεων.

Το HDP, που καταλαμβάνει τις 55 από τις 600 έδρες της τουρκικής Βουλής, κατήγγειλε δικαστικό και πολιτικό «πραξικόπημα» και κατηγόρησε τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan ότι βάλθηκε να το φιμώσει ενόψει των επόμενων εκλογών.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του State Department για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία με ανακοίνωση του Εκπροσώπου Ned Price.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς γεγονότα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των  ανησυχητικών κινήσεων που έγιναν στις 17 Μαρτίου για την απομάκρυνση του βουλευτή Ömer Faruk Gergerlioğlu από την κοινοβουλευτική του έδρα.

Παρακολουθούμε επίσης την έναρξη των προσπαθειών για τη διάλυση του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, μια απόφαση που θα υπονόμευε αδικαιολόγητα τη βούληση των Τούρκων ψηφοφόρων, θα υπονομεύσει περαιτέρω τη δημοκρατία στην Τουρκία και θα αρνηθεί σε εκατομμύρια Τούρκους πολίτες την εκλεγμένη εκπροσώπησή τους.

Ζητούμε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης σύμφωνα με τις προστασίες του τουρκικού συντάγματος και με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας» καταλήγει η ανακοίνωση του State Department./ibna