Ρουμανία: Σε υψηλό όλων των εποχών ο κύριος δείκτης του Χρηματιστηρίου Βουκουρεστίου

Ρουμανία: Σε υψηλό όλων των εποχών ο κύριος δείκτης του Χρηματιστηρίου Βουκουρεστίου

Το Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου, το οποίο αναφέρεται ως αναδυόμενη αγορά από τον οργανισμό αξιολόγησης FTSE Russell, έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών την Τρίτη, καθώς ο κύριος δείκτης BET έσπασε το όριο των 10.813, που είχε επιτευχθεί στις 24 Ιουλίου 2007 και έκλεισε στα 10.844,45 μονάδες.

Σύμφωνα με τον Ziarului Financiar, αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο στην 24ετή ιστορία του πρώτου ρουμανικού χρηματιστηρίου, αντιπροσωπευτικό της δυναμικής του τοπικού χρηματιστηρίου.

Με επιρροή από την εξέλιξη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά και από αυτό των ΗΠΑ, ο κύριος δείκτης BET αυξήθηκε κατά 0,56% την Τρίτη, πράγμα που σημαίνει ότι από τις αρχές του 2021 η άνοδος είναι περίπου 10,5%.

«Είναι μια πηγή χαράς για ολόκληρη την κοινότητα της κεφαλαιαγοράς. Είναι το αποτέλεσμα της εργασίας όλων των ενδιαφερομένων στην αγορά κεφαλαίων, των εταιρειών και, ιδιαίτερα, των επενδυτών. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας σε αυτήν την εξέλιξη είναι τα σημαντικά μερίσματα που διανέμονται από τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο BVB, αν δούμε ότι ο δείκτης BET-TR, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης μερίσματα, βρίσκεται ήδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αρκετών μηνών. Οι προοπτικές για το τρέχον έτος είναι ελπιδοφόρες, καθώς βλέπουμε ελκυστικές εκτιμήσεις μερισμάτων, μερικές ακόμη πολύ καλές σε σύγκριση με τα χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων. Ταυτόχρονα, η ένταξη αρκετών ρουμανικών εταιρειών στους δείκτες FTSE Russell θα συνεχίσει να θέτει τη Ρουμανία σε αισιόδοξο φως μπροστά στους επενδυτές», είπε ο Radu Hanga, πρόεδρος της BVB.

Ο Adrian Tănase, Διευθύνων Σύμβουλος της BVB, δήλωσε ότι αυτό το νέο ιστορικό ανώτατο όριο αποτελεί επιβεβαίωση του γεγονότος ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο στην ανάπτυξη της ρουμανικής κεφαλαιαγοράς: «Δημιουργούνται οι χώροι για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, πρέπει μόνο να χρησιμοποιηθούν από τους συμμετέχοντες στην αγορά. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση της ρευστότητας ολόκληρης της αγοράς, βλέπουμε τους διαμεσολαβητές που γίνονται «Market Makers», ο αριθμός των επενδυτών αυξήθηκε σημαντικά πέρυσι, κατά σχεδόν 12.000, σε 66.000, και ταυτόχρονα θεωρούμε μια σειρά πρωτοβουλιών για την τόνωση την προβολή των εκδοτών., όπως η κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων εταιρειών μέσω αναφορών ανάλυσης και της προώθησης προτύπων ESG μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτής της θετικής εξέλιξης, το σχέδιο για την ίδρυση του Κεντρικού Αντισυμβαλλομένου στη Ρουμανία είναι πολύ σημαντικό για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα της τοπικής κεφαλαιαγοράς».

Ο κύριος δείκτης φτάνει σε υψηλό όλων των εποχών ακριβώς έναν χρόνο μετά την είσοδο της Ρουμανίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία αντικατοπτρίστηκε στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου. Για παράδειγμα, στις 16 Μαρτίου 2020, ο κύριος δείκτης BET κατέρρευσε κατά 9,6% στις 7.126 μονάδες στο πλαίσιο στο οποίο υπήρχε φόβος παντού στις χρηματιστηριακές αγορές. Από τότε, ο δείκτης έχει αυξηθεί σημαντικά, κατά περίπου 53%./ibna