Θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στην ελεύθερη κυκλοφορία δήλωσε ο McAllister

Θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στην ελεύθερη κυκλοφορία δήλωσε ο McAllister

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις διαδικασίες με τις οποίες η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρώπης αποκαθίσταται σταδιακά μέσω πιστοποιητικών υγείας, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής David McAllister.

«Εάν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τις συμπεριλάβουμε, εκτός από τις 27 χώρες της ΕΕ, για την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη την περιοχή», είπε ο McAllister.

Όσον αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών για ταξίδια εντός της ΕΕ, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και να ληφθούν υπόψη προς αυτήν την κατεύθυνση όταν πρόκειται για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Αυτό δεν είναι μόνο ένα πολιτικό ζήτημα, αλλά και ένα πολύ τεχνικό ζήτημα όπου η ΕΕ θα ακούσει τις γνώμες εμπειρογνωμόνων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με το κατά πόσον πληρούνται τα απαραίτητα πρότυπα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», κατέληξε ο McAllister.

Όπως τόνισε ο εμβολιασμός κατά του covid-19 είναι το κλειδί για τον τερματισμό της πανδημίας, μια σταδιακή επιστροφή στο φυσιολογικό, αλλά και για τη διατήρηση του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει την ελευθερία μετακίνησης σε όλη την Ευρώπη».

Σήμερα παρουσιάστηκε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα είναι απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19, έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ ή ανάρρωσε από την COVID-19. Θα είναι δωρεάν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή. Θα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αυθεντικότητας του πιστοποιητικού. Η πρόταση αυτή πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο./ibna