Σλοβενία: Έκκληση για πολιτική ενότητα για την καταπολέμηση της πανδημίας

Σλοβενία: Έκκληση για πολιτική ενότητα για την καταπολέμηση της πανδημίας

Σε συνάντηση στο Brdo κοντά στο Kranj την Τετάρτη, οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ομάδων της Σλοβενίας, ο υπουργός Υγείας Janez Poklukar και μια ειδική ιατρική ομάδα, μαζί με τον Πρόεδρο Borut Pahor συζήτησαν επί της στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας και για επείγουσες τροποποιήσεις στο Σύστημα Υγείας.

«Σήμερα συγκεντρωθήκαμε στο Brdo κοντά στο Kranj ως πολιτικοί ηγέτες και επαγγελματίες στους οποίους έχει ανατεθεί να καταπολεμήσουν επιτυχώς την υγειονομική κρίση το συντομότερο δυνατό, προς όφελος όλων,» δήλωσε ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Borut Pahor μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες διαβουλεύσεων, ανακοινώνοντας ότι θα συναντηθούν ξανά «σε ένα μήνα, ίσως και νωρίτερα. Η ωριμότητα της σλοβενικής πολιτικής σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να εκτιμηθεί από τον τρόπο και το βαθμό στον οποίο οι εμπλεκόμενοι μπορούν να επικεντρωθούν στο πιο σημαντικό ζήτημα της εποχής, και αυτό είναι να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση και να ανακάμψουμε από αυτήν,» δήλωσε ο Pahor, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία, παρά τη δεδομένη κατάσταση, δεν μπορούν να αφαιρεθούν από την ημερήσια διάταξη. Εκτίμησε ότι αυτό που ανέκυψε από τη συνάντηση ήταν η συναίνεση πως η συλλογική αναζήτηση λύσεων θα απέφερε καλύτερα αποτελέσματα για όλους.

Ο υπουργός Υγείας Janez Poklukar δήλωσε ότι η συνάντηση έριξε φως στις αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ωστόσο ήταν εποικοδομητική και τόνισε ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού ελέγχου της επιδημίας. «Μιλήσαμε για ένα τρίτο επικείμενο κύμα,» είπε, προσθέτοντας ότι οι δυνατότητες του ΕΣΥ αποτελούν ένα περιορισμό που επιτάσσει τον περιορισμό της επιδημίας.

Η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων δεν είναι δυνατή, είπε ο Poklukar. «Σήμερα, οι εμπειρογνώμονες κάλεσαν τους πολιτικούς να λάβουν μια ενοποιητική στάση στον αγώνα κατά της επιδημίας και, σε περίπτωση δύσκολων καταστάσεων, να προωθήσουν μια κοινή θέση που μπορεί να γίνει κατανοητή από το ευρύ κοινό,» συνέχισε. Όπως είπε, συμφώνησαν να πραγματοποιούν τέτοιες συναντήσεις μία φορά το μήνα, αλλά και συχνότερα σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.

«Σκοπός της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων και οπτικών για βασικά ζητήματα και μέτρα, τα οποία είναι σημαντικά για μια επιτυχημένη στρατηγική αντιμετώπισης της επιδημίας του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων πιθανών προτάσεων για επείγουσες συστημικές αλλαγές στο ΕΣΥ,» ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου.

Όπως και τον Φεβρουάριο, οι εκπρόσωποι του LMS και της Αριστεράς δεν παρευρέθηκαν σε αυτό το συνέδριο. «Από το τελευταίο συνέδριο που διοργανώσατε πριν από ένα μήνα στο Brdo κοντά στο Kranj, τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά το έργο της κυβέρνησης. Η διοίκηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Janez Janša συνεχίζει να υπονομεύει το δημοκρατική οικοδόμημα και τους θεσμούς της καθημερινά. Ο πόλεμος εναντίον των ΜΜΕ συνεχίζεται, επιτίθεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αρνείται στους πολίτες το βασικό δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι και άλλα πολλά, όμως εξακολουθείτε να μένε σιωπηλοί,» δήλωσε χθες ο Luca Mesec, εκπρόσωπος της Αριστεράς. /ibna