Μαυροβούνιο: Ήρθε η ώρα να προσεγγίσουμε την ΕΕ, δήλωσε ο Abazović

Μαυροβούνιο: Ήρθε η ώρα να προσεγγίσουμε την ΕΕ, δήλωσε ο Abazović

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Dritan Abazović δήλωσε σε ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET), στο πλαίσιο της εξέτασης του σχεδίου ψηφίσματος για το 2019-2020 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Μαυροβούνιο, της εκτεταμένης συζήτησης για την κατάσταση στην χώρα και των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι μετά την πρώτη δημοκρατική αλλαγή στην κυβέρνηση, έχει έρθει η ώρα για το Μαυροβούνιο να ενισχύσει τους δεσμούς με την ΕΕ εφαρμόζοντας ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις. Ο Abazović επεσήμανε ότι, με την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ, το φιλοευρωπαϊκό μέλλον του Μαυροβουνίου είναι εγγυημένο.

Σε Δελτίο τύπου που εξέδωσε το Γραφείο του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Abazović υπογράμμισε πως αυτή η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πλήρως για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι μία από τις προτεραιότητες στο έργο της.

Οι σχέσεις καλής γειτονίας στα Δυτικά Βαλκάνια και η ένταξη στην ΕΕ συμβάλλουν στις συνολικές ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Μαυροβουνίου. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, το Μαυροβούνιο μπορεί να προστατεύσει και να καλλιεργήσει τις αξίες μιας πολυεθνικής και ανεκτικής κοινωνίας που θεμελιώνεται στη δημοκρατία.

Όπως επεσήμανε ο Abazović, η νέα κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι το Μαυροβούνιο θα παραμείνει ηγέτης στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. «Το γεγονός ότι έχουμε ανοίξει και τα 33 κεφάλαια διαπραγμάτευσης και έχουμε κλείσει προσωρινώς τρία φέρει επίσης την ευθύνη να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και να αποτελέσουμε παράδειγμα για τις χώρες της περιοχής,» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Όπως προσέθεσε, η νέα κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δεν είναι ικανοποιημένη με την ένταση των διαπραγματεύσεων τα τελευταία δύο χρόνια και είναι αποφασισμένη να λάβει κρίσιμα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την υποστήριξη των πολιτών του Μαυροβουνίου για ένταξη στην ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, έως και 75%, καθώς μας ωθεί να επιταχύνουμε τη διαδικασία επίτευξης προτύπων και πολιτικών της ΕΕ,» δήλωσε ο Abazović.

Ο Abazović μίλησε επίσης λεπτομερώς για το έργο της νέας κυβέρνησης στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, επισημαίνοντας ότι επικεντρώθηκε κυρίως στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι οι δραστηριότητες που συνέβαλαν σε αυτόν τον αγώνα περιλαμβάνουν τη δημιουργία δύο συμβουλίων – του Εθνικού Συμβουλίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Υψηλού Επιπέδου και του Συμβουλίου για τον Κατάλογο των Ψηφοφόρων, καθώς και τον εντοπισμό καταχρήσεων δωρεών της ΕΕ και συλλήψεις υπαλλήλων που είναι ύποπτοι για διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα.

Στην παρουσίασή του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανέφερε επίσης ότι χωρίς τις απαραίτητες αλλαγές στην Εισαγγελία, δεν θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Ο Abazović κατέληξε πως είναι προς το συμφέρον του Μαυροβουνίου να τηρήσει τις διαδικασίες της ΕΕ στη διαδικασία τροποποίησης του συνόλου των νόμων για την Εισαγγελία, προκειμένου να επιτευχθεί κοινή πρόοδος στο κράτος δικαίου και στη δικαστική μεταρρύθμιση. /ibna