Β-Ε: Συνεχίζουν την επίσκεψή τους στην Τουρκία τα μέλη της Προεδρίας

Β-Ε: Συνεχίζουν την επίσκεψή τους στην Τουρκία τα μέλη της Προεδρίας

Τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε, Šefik Džaferović και Željko Komšić, συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με εκπροσώπους της Επιτροπής Εξωτερικής Συνεργασίας της Τουρκίας (DEIK).

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Τουρκικό-Βοσνιακό Επιχειρηματικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή πολλών επιχειρηματιών.

«Σήμερα, πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με εξέχοντες επιχειρηματίες. Το θέμα ήταν η αύξηση του αριθμού των παραγωγικών επενδύσεων από την Τουρκία στη Β-Ε. Μιλήσαμε για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος όσον αφορά τους Τούρκους επενδυτές. Από αυτή την άποψη, ακούσαμε μια σειρά από σημαντικά μαθήματα που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε σε άλλα ιδρύματα της Β-Ε, και καλέσαμε Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η πόρτα θα είναι ορθάνοιχτη για αυτούς,» δήλωσε ο Džaferović μετά τη συνάντηση.

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργικό συμβούλιο του Džaferović αναφέρεται ότι κατά τη χθεσινή επίσκεψη στην Άγκυρα, υπεγράφη Μνημόνιο μεταξύ του Οργανισμού Προώθησης Ξένων Επενδύσεων στη Β-Ε και του Γραφείου Επενδύσεων της τουρκικής Προεδρίας.

«Η σημερινή συνάντηση αποτελεί επιπλέον ώθηση για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη διατηρεί εξαιρετικές φιλικές σχέσεις με την Τουρκία και στόχος μας είναι να τις εντείνουμε, παράλληλα με τη συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο στον επιχειρηματικό τομέα. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως το χώρο που άνοιξε η Συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, η οποία μας δίνει το ευνοϊκότερο καθεστώς από όλες τις χώρες. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το εμπόριο σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως,» κατέληξε ο Džaferović.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής τους στην Τουρκία την Τετάρτη, η τριμερής Προεδρία της Β-Ε συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος υποσχέθηκε να δωρίσει 30.000 εμβόλια COVID-19 στην Β-Ε.

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik ανέφερε ότι ήταν μια επιτυχημένη συνάντηση και απόδειξη των παραδοσιακά καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τόνισε ότι η πανδημία είχε βάλει στον «πάγο» τις επαφές και εμπόδιζε την εντατικοποίησή τους, εκτιμώντας ωστόσο ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να συνεχιστούν, καθώς η συνεργασία θα επιταχυνθεί από τις τρεις συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα.

«Η Β-Ε έχει μεγάλες προσδοκίες σχετικά με την υποστήριξη για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Σαράγεβο-Βελιγράδι, και όλοι όσοι είχαν αμφιβολίες για αυτό το έργο μπορούν τώρα να είναι σίγουροι ότι θα υλοποιηθεί, και είναι απαραίτητο όλοι να καταβάλουμε προσπάθειες για να την πετύχουμε,» υπογράμμισε ο Dodik.

Προσέθεσε ότι χωρίς τη βούληση του Προέδρου Erdogan, η υλοποίηση αυτού του έργου ενδέχεται να είχε σταματήσει, λέγοντας ότι ήταν πεπεισμένος πως η πρωτοβουλία και η υποστήριξή του ήταν αποφασιστικής σημασίας σε αυτό το θέμα.

Ο Dodik προσέθεσε ότι η Τουρκία και η Β-Ε δεν έχουν ανοιχτά ζητήματα, ενώ ευχαρίστησε την Τουρκία για τα 30.000 εμβόλια τα οποία, παρά τη δική της μάχη ενάντια στην πανδημία, δώρισε στη Β-Ε σε ένδειξη αλληλεγγύης, αφού η τελευταία απέτυχε να παράσχει εμβόλια στον πληθυσμό της μέσω διεθνών προγραμμάτων.

«Εκτός από αυτά τα προβλήματα, αποδείχθηκε ότι έχουμε φίλους και η Τουρκία, μαζί με τη Σερβία και τη Σλοβενία, είναι οι μεγαλύτεροι δωρητές εμβολίων για τη Β-Ε. Η ανησυχία του Erdogan για όλα και για όλους είναι το καλύτερο παράδειγμα για πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στη Β-Ε, προσπαθώντας να οικοδομήσουμε μια ανεκτική κοινωνία,» δήλωσε ο Dodik.

Ανακοίνωσε ότι είχε συμφωνηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σερβίας και της Τουρκίας, αν και πίστευε ότι πρέπει να συμμετάσχει και η Ρωσία, καθώς αυτό θα συνέβαλε στην περαιτέρω σταθεροποίηση των σχέσεων. /ibna