Τουρκία: Διπλασιασμός των τουριστών αναμένεται το 2021, πλεονέκτημα το Πιστοποιητικό Ασφαλούς Τουρισμού

Τουρκία: Διπλασιασμός των τουριστών αναμένεται το 2021, πλεονέκτημα το Πιστοποιητικό Ασφαλούς Τουρισμού

Ο Υφυπουργός Τουρισμού της Τουρκίας Nadir Alpaslan δήλωσε στο Anadolu την Τετάρτη ότι ο τουριστικός τομέας της χώρας αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα το 2021 μετά την πτώση που καταγράφηκε το 2020, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Alpaslan η Τουρκία αναμένει να φιλοξενήσει 34 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες το 2021. Μετά την νέα πανδημία του COVID-19, η Τουρκία εισήγαγε το πρόγραμμα Πιστοποίησης Ασφαλούς Τουρισμού, το οποίο, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, της έδωσε ένα πλεονέκτημα έναντι των χωρών της νότιας Ευρώπης.

Ο τουριστικός τομέας της Τουρκίας είχε μια αξιοσημείωτη χρονιά το 2019, με 52 εκατομμύρια τουρίστες αποφέροντας κέρδη περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Alpaslan.

Αν και περίμεναν έσοδα 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, ο τομέας του τουρισμού ήταν ένας από τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, καταγράφοντας απώλειες 65% το 2020, συνέχισε ο τούρκος αξιωματούχος.

Σημείωσε επίσης ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζονται και το 2021, αν και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στην Τουρκία για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ξένων επισκεπτών.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, όπως τα lockdown και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, επηρέασαν αρκετές οικονομικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, των ταξιδιών και της μεταποίησης.

Πρόγραμμα Πιστοποίησης Ασφαλούς Τουρισμού

Το Πρόγραμμα Πιστοποίησης Ασφαλούς Τουρισμού της Τουρκίας καθορίζει και συμβουλεύει μια εκτεταμένη σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν όσον αφορά τη μεταφορά και τη στέγαση όλων των Τούρκων πολιτών και των ξένων επισκεπτών που θα περάσουν τις διακοπές τους στην Τουρκία, καθώς και τις συνθήκες ευεξίας και υγείας επιβατών, επισκεπτών και υπαλλήλων που εργάζονται σε τουριστικές εγκαταστάσεις.

Η πιστοποίηση δίνεται από εγκεκριμένους οργανισμούς μετά από αίτηση των καταλυμάτων.

Σύμφωνα με την διαδικασία, πραγματοποιούνται περιοδικές επιθεωρήσεις κάθε μήνα και η διαδικασία επιθεώρησης ολοκληρώνεται σε μία ημέρα, πάντα με τη φυσική παρουσία των επιθεωρητών.

Εκτός από τις μηνιαίες περιοδικές επιθεωρήσεις, θα πραγματοποιούνται και μηνιαίες επιθεωρήσεις χωρίς προειδοποίηση και θα συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση για το κατάλυμα.  Η διαδικασία επαλήθευσης θα ολοκληρώνεται το πολύ εντός τριών ημερών μετά την επιτόπια επιθεώρηση.

Εάν κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων εντοπιστεί μη συμμόρφωση με συγκεκριμένα κριτήρια, η εγκατάσταση θα ειδοποιηθεί και εάν συνεχιστεί η μη συμμόρφωση, η πιστοποίηση της εγκατάστασης θα ακυρώνεται.

Επιπρόσθετα θα υπάρχει κωδικός QR στο έγγραφο επαλήθευσης που θα παρέχεται μετά την επιθεώρηση. Ο κωδικός QR θα είναι προσβάσιμος για όλους και όταν σαρωθεί, οι λεπτομέρειες θα περιλαμβάνουν την ημερομηνία επιθεώρησης, το όνομα του επιθεωρητή, οι ελλείψεις και οι ανεπάρκειες που έχουν εξαλειφθεί μετά την επιθεώρηση και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την επιθεώρηση.

Στην έκθεση επιθεώρησης θα περιλαμβάνονται βασικά στοιχεία ασφαλείας.

Μετά την επιθεώρηση, αυτοκόλλητα θα τοποθετηθούν στις πόρτες εισόδου και σε άλλες ορατές περιοχές μέσα στις εγκαταστάσεις./ibna