Κοσσυφοπέδιο: Με τα μειονοτικά κοινοβουλευτικά κόμματα συναντήθηκαν Kurti και Osmani

Κοσσυφοπέδιο: Με τα μειονοτικά κοινοβουλευτικά κόμματα συναντήθηκαν Kurti και Osmani

Σειρά επαφών είχαν σήμερα στην Πρίστινα ο νικητής των εκλογών της 14ης Φεβρουαρίου και ηγέτης του Κινήματος Vetëvendosje, Albin Kurti και η εκτελεστική Πρόεδρος της χώρας Vjosa Osmani με τα μειονοτικά κόμματα. Kurti και Osmani ξεκίνησαν τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και πλήρωση της θέσης του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου.

Η πρώτη συνάντηση έγινε με τον ηγέτη του Τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος  του Κοσσυφοπεδίου Fikrim Damka. Με το πέρας της συνάντησης ο Damka δήλωσε ότι «σήμερα είχαμε μια συνάντηση σχετικά με τη δημιουργία της κυβέρνησης και των θεσμών στο Κοσσυφοπέδιο. Υποβάλαμε τα αιτήματά μας, θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες για τη διαμόρφωση της κυβέρνησης. Οι δύο ψήφοι μας θα είναι για τον Πρόεδρο, δεν θα εμποδίσουμε τη δημιουργία της κυβέρνησης Kurti. Θα μείνουμε στην αίθουσα για την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο»

Στη συνέχεια Kurti και Osmani συναντήθηκαν με την ηγέτη του Βοσνιακού μειονοτικού κόμματος Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDS) Emilija Rexhepi, η οποία γνωστοποίησε μετά τη συνάντηση στα μέσα ενημέρωσης ότι θα ψηφίσει την Κυβέρνηση Kurti αλλά και την Vjosa Osmani για τη θέση του Προέδρου.

Ο βουλευτής Elbert Krasniqi από το μειονοτικό κόμμα των Αιγυπτίων Νέα Δημοκρατική Πρωτοβουλία IRDK δήλωσε ότι θα ψηφίσει τόσο τον Kurti όσο και την Osmani μετά τη συνάντηση που είχε μαζί τους.

Ο βουλευτής του Συνασπισμού Vakat ΒΑΚΑ, Rasim Demiri, δήλωσε ότι είναι υπέρ της οικοδόμησης θεσμών με την κυβέρνηση Kurti. «Πιστεύω ότι ακόμα και τώρα θα κάνουμε το ίδιο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μιλήσαμε για κάτι συγκεκριμένο. Το επίκεντρο ήταν η Βοσνιακή κοινότητα. Έχουμε αφήσει άλλη μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό μέχρι να λάβουμε ορισμένες αποφάσεις στο κόμμα», δήλωσε ο Demiri.

Τη στήριξη του στον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Kurti και Πρόεδρο την Osmani επιβεβαίωσε ο αξιωματούχος Qazim Rrahmani  από το μειονοτικό κόμμα των Ashkali (PAI) που έχει ένα βουλευτή τον Bekim Arifi.

«Έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας να χτίσουμε τους θεσμούς της χώρας. Το PAI έχει εκφράσει τις απαιτήσεις του, θα είμαστε συμμετέχοντες στην κυβέρνηση. Θα συζητήσουμε επίσης το μέλλον για συντονισμό, θα είμαστε μέρος της καλής θέλησης. Θα δώσουμε την ψήφο για τον πρόεδρο», δήλωσε ο Rrhmani.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Duda Bale από το βοσνιακό SDU δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την Κυβέρνηση Kurti αλλά και για Πρόεδρο την Osmani.

Ο πρόεδρος του Προοδευτικού Κινήματος των Ρομά του Κοσσυφοπεδίου, Erxhan Galushi, ταυτόχρονα εκλεγμένος αναπληρωτής στην επόμενη νομοθετική περίοδο της Συνέλευσης, έχει υποστηρίξει την κυβέρνηση του Kurti και την εκλογή της Προέδρου Vjosa Osmani.

«Μετά από συνεννόηση με την αναπληρωτή πρόεδρο Vjosa Osmani και τον Albin Kurti, εκφράσαμε ότι θα υποστηρίξουμε και τους δύο, ως Πρόεδρο και Πρωθυπουργό. Θέλουμε να δώσουμε προτεραιότητα σε κυβερνητικά προγράμματα, ιδίως σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας για την κοινότητα των Ρομά» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Galushi.

Αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον επικεφαλής της  Σερβικής Λίστας Goran Rakic και τον αντιπρόεδρο Dalibor Jevtic.

Με ανάρτηση στην σελίδα του κόμματος στο Facebook, αναφέρετε ότι «η Σερβική Λίστα ανέφερε στην κα. Vjosa Osmani και τον κ. Albin Kurti, ως νόμιμος εκπρόσωπος του σερβικού λαού, είναι έτοιμοι για διαβουλεύσεις και συνομιλίες με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών στις οποίες ζουν σήμερα οι Σέρβοι σε αυτές τις περιοχές και όλα τα μέρη που μοιράζονται αυτήν τη θέση θα έχουν συνομιλητές την Λίστα»./ibna