Μαυροβούνιο: Το DPS κατάφερε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στο Nikšić, ισχυρίζεται ο Đukanović

Μαυροβούνιο: Το DPS κατάφερε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στο Nikšić, ισχυρίζεται ο Đukanović

Η δύναμη του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών είναι αξιοσέβαστη, και αυτή η δύναμη καθιστά αδύνατο ο εθνικισμός και ο σοβινισμός, ρεύματα τα οποία επανεμφανίζονται στα Δυτικά Βαλκάνια, να επιτύχουν το στόχο τους στο Μαυροβούνιο. Το καθήκον μας παραμένει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επέκταση της ικανότητας συνασπισμού μας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović σε συνέντευξη για τη Nova BiH.

«Νομίζω ότι είναι καλό που ήρθε η ώρα για το Μαυροβούνιο να αλλάξει την πλατφόρμα για μελλοντική δράση. Μέχρι σήμερα, ενεργούσαμε κυρίως σε μια πλατφόρμα αυτοκυριαρχίας, υπέρ του Μαυροβουνίου και η οποία ήταν μια γραμμή οριοθέτησης σε σύγκριση με μια άλλη πλατφόρμα που ήταν κατά του Μαυροβουνίου

Τώρα είναι η ώρα να προσδιορίσουμε πιο ξεκάθαρα την φιλοευρωπαϊκή πλατφόρμα και είμαι βέβαιος ότι ορισμένα κόμματα θα σταθούν δίπλα στο DPS, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαρτίζουν τον κυβερνώντα συνασπισμό σήμερα, τα οποία θα μπορούσαν να αποδεχθούν και επί της ουσίας έχουν ήδη αποδεχθεί το Μαυροβούνιο ως πολιτικό κράτος, μια πολυεθνική κοινωνία και μελλοντικό μέλος της ΕΕ,» επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών, τόνισε ο αρχηγός του κόμματος και Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, κατάφερε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στις εκλογές στο Nikšić. Ο Đukanović υπενθύμισε ότι αυτές οι εκλογές ακολούθησαν αρκετούς μήνες μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν στο Μαυροβούνιο στις 30 Αυγούστου και μετά τις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών εκθρονίστηκε στην αντιπολίτευση μετά από 30 χρόνια συνεχούς κυριαρχίας.

«Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές στο Μαυροβούνιο και την ευρύτερη περιοχή προοικονομούσαν ότι θα ήταν η αρχή του τέλους για το DPS, μια μοίρα κοινή για κάθε κόμμα που ήταν στην εξουσία για μεγάλο και συνεχές διάστημα.

Αυτό δεν συνέβη σε αυτήν την περίπτωση. Το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών βελτίωσε τα ποσοστά του σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών και έτσι χαλύβδωσε τη σταθερή παρουσία του στην πολιτική σκηνή του Μαυροβουνίου και τον ηγετικό του ρόλο στην εκπροσώπηση του ευρωπαϊκού μέλλοντος του Μαυροβουνίου, και πιστεύω ότι σύντομα θα επιστρέψει στην κρατική εξουσία στο Μαυροβούνιο,» είπε ο Đukanović.

Ο Đukanović πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος δυσαρέσκειας από την πλευρά του κόμματος.

«Αν το δούμε από κρατικής άποψης, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι λογικό κατά κάποιο τρόπο μόνο λίγους μήνες μετά τη νίκη του σημερινού κυβερνών συνασπισμού, τον οποίο περίμεναν 30 χρόνια, οι νικητές να εξακολουθούν να απολαμβάνουν την ευφορία αυτής της νίκης. Ένας μικρός αριθμός ψηφοφόρων μπόρεσε να διακρίνει ορθολογικά την ποιότητα της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες, αλλά νομίζω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι τους επόμενους μήνες. Ένα άλλο πράγμα που θέλω να επισημάνω είναι ότι η δομή της υποστήριξης που έλαβε από τον κυβερνώντα συνασπισμό έχει αλλάξει.

Ένας ακραίος εθνικισμός υπέστη σοβαρή ήττα. Αυτός ο εθνικισμός, ο οποίος ενσαρκώθηκε από το Δημοκρατικό Μέτωπο στο Μαυροβούνιο, είχε τη βίαιη υποστήριξη της σερβικής κυβέρνησης και κάθε φιλο-καθεστωτικού – ή λίγο πολύ κάθε – ΜΜΕ στο Βελιγράδι σε αυτές τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι έχασε ακριβώς το ένα τρίτο της υποστήριξής του σε μόλις έξι μήνες,» τονίζει ο Đukanović.

Ισχυρίζεται ότι το Μαυροβούνιο έχει αυτόν τον ιδιαίτερο εσωτερικό διαχωρισμό που, δυστυχώς, αντικατοπτρίζεται επίσης στο ζήτημα του καθεστώτος του κράτους.

«Τόσο στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία όσο και σε όλες τις προηγούμενες εκλογές έως τις 30 Αυγούστου 2020, οι κυρίαρχοι και η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία είχαν ένα πολύ σταθερό πλεονέκτημα έναντι των εκπροσώπων μιας ακόμη, επί της ουσίας, αντιευρωπαϊκής πολιτικής στο Μαυροβούνιο.»

Πιστεύω ότι ένας συνδυασμός διαφόρων περιστάσεων οδήγησε σε μια μικρή αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην πολιτική σκηνή στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της κυριαρχίας του Μαυροβουνίου και, ως εκ τούτου, σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει σε κίνδυνο την περαιτέρω πορεία της ευρωπαϊκής ανάπτυξης της χώρας μας,» είπε.

Ισχυρίστηκε ότι δεν εξεπλάγη ούτε από τη ρητορική των πολιτικών ανταγωνιστών.

«Για 30 χρόνια, έβλεπαν σε μένα ένα πρόβλημα για τις αποτυχίες τους και σήμερα βλέπουν, σε εμένα και στο κόμμα του οποίου ηγούμαι, το τελευταίο εμπόδιο για την υλοποίηση του σχεδίου τους: το Μαυροβούνιο να γίνει και πάλι το θύμα ενός μεγαλύτερου σερβικού έθνους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ως διά μαγείας δεν μιλούσαν για τίποτα άλλο παρά για ποιος θα διαδεχθεί τον Milo Đukanović. Έκαναν λάθος. Οι εκλογές στο Nikšić το απέδειξαν. Νομίζω ότι το 99,9% των ευρωπαϊκών δημοκρατικών κομμάτων θα ήταν ενθουσιασμένα και δεν θα πίστευαν ότι κέρδισαν 40 ή 41% σε ορισμένες εκλογές,» δήλωσε ο Đukanović. /ibna