Κροατία: 13η θέση παγκοσμίως στον Δείκτη Βιώσιμου Τουρισμού

Κροατία: 13η θέση παγκοσμίως στον Δείκτη Βιώσιμου Τουρισμού

Η Κροατία κατατάχθηκε 13η μεταξύ 99 χωρών από όλο τον κόσμο όσον αφορά τα επίπεδα βιώσιμου τουρισμού και τον Πράσινο Μετασχηματισμό για την ανάκαμψη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας το 2020, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον πάροχο υπηρεσιών στρατηγικής έρευνας αγοράς, Euromonitor International.

Παρά το γεγονός αυτό, οι Κροάτες τουριστικοί πράκτορες εμφανίζονται μάλλον απαισιόδοξοι για την επερχόμενη τουριστική περίοδο και τη δραματική ανάκαμψή της. Συμφωνούν ότι είναι πιθανό αυτή η σεζόν να είναι ελαφρώς καλύτερη από το 2020, ωστόσο εξακολουθεί να απέχει πολύ από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Η Euromonitor International ανέπτυξε το νέο Δείκτη Βιώσιμου Τουρισμού για να αξιολογήσει 99 χώρες προορισμούς «υπό το πρίσμα της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας, του βαθμού επικινδυνότητας της εκάστοτε χώρας καθώς και της βιώσιμης τουριστικής ζήτησης, των μεταφορών και της διαμονής.»

«Το 66,4% των καταναλωτών παγκοσμίως θέλουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον μέσω των καθημερινών τους ενεργειών το 2021,» αποκαλύπτει μια νέα έκθεση με τίτλο «Κορυφαίες χώρες για βιώσιμο τουρισμό», η οποία κυκλοφόρησε από την εταιρεία έρευνας παγκόσμιας αγοράς Euromonitor International στο ITB Berlin .

Τις πρώτες θέσεις στη λίστα καταλαμβάνουν αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες: η Σουηδία κατατάσσεται πρώτη, ενώ η Φινλανδία, η Αυστρία, η Εσθονία και η Νορβηγία συμπληρώνουν την πεντάδα.

Η Σλοβακία, η Ισλανδία, η Λετονία, η Γαλλία, η Σλοβενία, και η Ελβετία κατετάγησαν πάνω από την Κροατία. Οι δείκτες της Κροατίας είναι καλύτεροι από της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ιρλανδίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες απαρτίζουν την πρώτη εικοσάδα.

«Η Σουηδία είναι πρωτοπόρος στην έρευνα αξιολόγησης κύκλου ζωής, η οποία είναι κρίσιμη για την κατανόηση του πλήρους αντίκτυπου της συμπεριφοράς των καταναλωτών και των προτύπων κατανάλωσης,» δήλωσε η Caroline Bremner, επικεφαλής του τομέα των ταξιδιών στη Euromonitor International. Η χώρα δεσμεύεται σε μεγάλο βαθμό με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης και διατηρεί τον πάγο της Αρκτικής και τον πάγο για να περιορίσει την κλιματική αλλαγή, με στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2045.

Άλλες χώρες έχουν επίσης σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στις βιώσιμες μεταφορές και διαμονή. Λίγες μόνο θέσεις από την κορυφαία εικοσάδα – με τις περισσότερες να είναι ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία – βρίσκονται Νέα Ζηλανδία, Βολιβία και Καναδάς, προσθέτει η Euromonitor International. /ibna