Βουλγαρία: Τα είπαν Borissov-Osmani στο αεροδρόμιο της Σόφιας

Βουλγαρία: Τα είπαν Borissov-Osmani στο αεροδρόμιο της Σόφιας

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov στο αεροδρόμιο της Σόφιας. Η συνάντηση, όπως ανακοίνωσε ο Osmani στο προφίλ του στο Twitter, πραγματοποιήθηκε καθώς ο ίδιος και ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, περίμεναν τις πτήσεις τους από τη Σόφια σήμερα το πρωί. Ο Osmani πετούσε μέσω της Σόφιας στη Βέρνη και ο Borissov στη Βιέννη όπου θα έχει συναντήσεις με αρκετούς ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κυβέρνησης της Βουλγαρίας ο Boyko Borissov σημείωσε ότι «Όλες οι αντιφάσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να επιλυθούν. Οι επόμενες γενιές δεν θα μας συγχωρήσουν που χάσαμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία».

Ο Borissov ήταν κατηγορηματικός ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν μπορούν να καθυστερήσουν την πορεία τους προς την ΕΕ, επομένως πρέπει να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Βουλγαρίας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

«Έτσι, τόσο εσείς όσο και εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για διαπραγματεύσεις με λογική, κι όχι συναισθηματικά, έτσι ώστε οι γείτονές μας να μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο γεωστρατηγικός στόχος της Βουλγαρίας είναι αυτός. Το ερώτημα είναι να βρούμε πολιτική βούληση και εμείς και εσείς», δήλωσε ο Borissov στον Bujar Osmani.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να ακολουθήσουν την πορεία της διπλωματίας και της κατανόησης. «Οι ήρωες που πέθαναν για ελευθερία δεν μπορούν να είναι το θέμα που μας χωρίζει. Επειδή το βαθύτερο όνειρό τους ήταν να είμαστε μαζί και γι’ αυτό έδωσαν τη ζωή τους. Επομένως, θα πρέπει να είναι μια γέφυρα φιλίας, όχι διχασμού», δήλωσε ο Borissov σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Borissov επιβεβαίωσε την αρχική υποστήριξη της Βουλγαρίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του νοτιοδυτικού της γείτονά, υπό τους σχετικούς όρους. Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εκπλήρωσης όλων των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί βάσει της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, που υπογράφηκε το 2017.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Borissov με τον Osmani, συζήτησαν επίσης τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και τις προκλήσεις από την πανδημία του  Covid-19.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός απέστειλε ιδιαίτερους χαιρετισμούς στον Πρωθυπουργό Zoran Zaev και στον Πρόεδρο Stevo Pendarovski./ibna