Palmer: Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να επιλύσουν το ζήτημα Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου

Palmer: Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να επιλύσουν το ζήτημα Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου

Ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών και Ειδικός Εκπρόσωπος του State Department για τα Δυτικά Βαλκάνια Matthew Palmer τόνισε το βράδυ της Δευτέρας ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να επιλύσουν το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και ότι η θέση της Ουάσιγκτον είναι ότι μόνο η αμοιβαία αναγνώριση μπορεί να επιλύσει μόνιμα αυτό το ζήτημα.

Σε συνομιλία με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στη Σερβία Anthony Godfrey στο Facebook, o Palmer, όταν ρωτήθηκε από τον Tanjug αν είχε μιλήσει με τον Πρόεδρο Aleksandar Vučić για το Κοσσυφοπέδιο χτες και πώς εξήγησε στον Σέρβο Πρόεδρο τη δέσμευση για επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου με συμβιβασμό όταν οι ΗΠΑ επιμένουν στην αμοιβαία αναγνώριση, απάντησε ότι φυσικά και συνομίλησαν καθώς αυτό το θέμα ήταν στην ημερήσια διάταξη.

«Φυσικά έχουμε μιλήσει για το Κοσσυφοπέδιο, όπως έχουμε κάνει χιλιάδες φορές τα τελευταία χρόνια. Η θέση μας είναι ότι απαιτείται συμβιβασμός για πρόοδο και ότι δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς συμβιβασμό. Δεν θα έλεγα ότι επιμένουμε στην αμοιβαία αναγνώριση, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι μόνο η αναγνώριση μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα μακροπρόθεσμα», είπε.

Ο Palmer είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα καλωσορίσουν συμφωνίες, για παράδειγμα, για τους αγνοούμενους, οι οποίες θα βοηθήσουν στην επίλυση όχι μόνο ενός σημαντικού θέματος που αφορά την ιστορία της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, αλλά πάνω απ’ όλα τις οικογένειες των αγνοουμένων.

«Ελπίζουμε για μια συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων που θα ανοίξει το δρόμο για την ΕΕ, τόσο για τη Σερβία όσο και για το Κοσσυφοπέδιο, και ότι οι δύο χώρες θα είναι εταίροι στην Ευρώπη, δηλαδή, θα συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να μιλήσουν και να αποδεχτούν ως συνεργάτες. Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο όραμα και στόχος, που θα επιτρέψουν το καλύτερο δυνατό μέλλον για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε πεπεισμένος ο Palmer.

Ο πρέσβης Godfrey πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν οποιαδήποτε συμφωνία στην πορεία, καθώς και οι τυχόν συμφωνίες που θα επιτρέψουν την ελεύθερη ροή αγαθών, κεφαλαίων, ανθρώπων και υπηρεσιών, την αμοιβαία αναγνώριση των εγγράφων. «Αυτό θα ήταν προς όφελος όλων των πολιτών σε αυτήν την περιοχή», επεσήμανε ο Αμερικανός Πρέσβης.

Ο Palmer δήλωσε ότι στη διαδικασία του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, οι ΗΠΑ παρέχουν ισχυρή υποστήριξη στον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για διάλογο, Miroslav Lajcak, ο οποίος, είπε, είναι έμπειρος διπλωμάτης και ότι είναι πεπεισμένος ότι αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε μια συμφωνία.

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνομιλίας «Διπλωματία με τον Matthew Palmer» στο Facebook της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, απαντώντας στο ερώτημα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν τη διαμεσολάβηση στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, απάντησε ότι «είμαστε εταίροι με την ΕΕ. Τόσο το Βελιγράδι όσο και η Πρίστινα έχουν φιλοδοξίες προς την ΕΕ, γι’ αυτό η ΕΕ μεσολαβεί. Δεν έχω κανένα λόγο να μην πιστεύω ότι δεν θα πετύχει. Δεν έχει σημασία ποιος ηγείται, αλλά ότι ο διάλογος τελειώνει και επιτυγχάνονται συμβιβασμοί».

Μιλώντας για την οικονομική συνεργασία της αμερικανικής αναπτυξιακής χρηματοοικονομικής εταιρείας DFC με τη Σερβία, ο Palmer είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενθουσιασμένες για τις δυνατότητες αυτής της συνεργασίας και επεσήμανε ότι σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1990, όταν και ήρθε για πρώτη φορά στη Σερβία, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι διαφορετικές και πιο θετικές και οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε περαιτέρω συνεργασία,

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία σημείωσε ότι η Κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden θα ασχοληθεί με την οικονομική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Υπήρξαν αλλαγές προσωπικού στο γραφείο του DFC και λυπάμαι γι ‘αυτό. Ο John Jovanovic είναι υπέροχος, αλλά συχνά όταν υπάρχει αλλαγή στη διοίκηση, οι άνθρωποι αλλάζουν. Αλλά το γραφείο θα συνεχίσει να εργάζεται στη Σερβία και ανυπομονούμε γι αυτό», είπε ο Godfrey.

Ένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν στον Palmer στο Facebook ήταν αν θα παρουσιαστούν στο μέλλον περισσότερες αμερικανικές εταιρείες στη Σερβία, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής απάντησε ότι έχει θετική γνώμη για το εργατικό δυναμικό και τις ευκαιρίες να επενδύσει κάποιος στη Σερβία, ενώ ο Godfrey επεσήμανε ότι η Σερβία κάνει καλή δουλειά και προσελκύει όλο και περισσότερους ξένους επενδυτές.

Ένα από τα ερωτήματα επίσης ήταν γιατί οι ΗΠΑ και η ΕΕ, λόγω της ανεπαρκούς τους συμμετοχής στα Δυτικά Βαλκάνια, αφήνουν έναν κενό χώρο για την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, στην οποία ο Godfrey απάντησε ότι δεν έμεινε χώρος, καθώς η Σερβία επέλεξε το δρόμο της στρατιωτικής ουδετερότητας, ότι λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις. Ο κύριος πολιτικός στόχος παραμένει ο δρόμος προς την ΕΕ, τον οποίο υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως είπε, η Κίνα και η Ρωσία έχουν διαφορετικό όραμα για την περιοχή.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι ο καλύτερος στόχος για την περιοχή, για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, ανάπτυξη και πρόοδό της», δήλωσε ο Godfrey.

Ο Palmer είπε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ασχολούνται με την περιοχή, αν και η δέσμευση αυτή δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με εκείνη της δεκαετίας του 1990, όταν τα Βαλκάνια βρίσκονταν στις πρώτες σελίδες των New York Times, της Washington Post, σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, και οι παγκόσμιοι ηγέτες αντιμετώπισαν τα γεγονότα στα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι το οποί άλλαξε με το τέλος των πολέμων.

Συνεχίζοντας ο Palmer είπε επίσης ότι η Ρωσία και η Κίνα θα έχουν παρουσία στα Δυτικά Βαλκάνια, επειδή ενδιαφέρονται να έχουν παρουσία.

«Εναπόκειται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να αναγνωρίσουν τους εταίρους που υποστηρίζουν τους στόχους τους. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, στόχος είναι για τις χώρες να γίνουν μέλη της ΕΕ, πιστεύοντας ότι αυτό θα ήταν καλό για την περιοχή» δήλωσε ο Palmer./ibna